Λάβδας: Στρατηγική αποτροπής στην τουρκική κλιμάκωση

Απόψεις
Λάβδας: Στρατηγική αποτροπής στην τουρκική κλιμάκωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Τουρκία με την αναθεωρητική της πολιτική όσο κι αν δεν μας αρέσει δείχνει να αντιλαμβάνεται τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται και στη περιοχή μας», ανέφερε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Την ανάγκη το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μετά τις, σε θετική κατεύθυνση αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία , ΗΠΑ και Η.Α.Ε. , να αντιληφθεί την στρατηγική αποτροπής και όχι εφησυχασμού, ανέλυσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Αντιπρόεδρος του Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας Κων/νος Λάβδας, σε συνέντευξη του στον Γιώργο Σαχίνη στον 98.4.

 Παράλληλα, επισήμανε ότι: «Η Τουρκία με την αναθεωρητική της πολιτική όσο κι αν δεν μας αρέσει δείχνει να αντιλαμβάνεται τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται και στη περιοχή μας. Επιχειρεί δε να επιβάλει την ατζέντα της σε βάρος των δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου , με την λογική αυτή να διατρέχει το σύνολο της πολιτικής της τάξης. »

«Κατά συνέπεια, ειδικά σε αυτή τη φάση δεν μπορεί στην Ελλάδα να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις περί γόνιμου διαλόγου και συνομιλιών μαζί της, με μια επιφανειακή αίσθηση ότι οι πολύ καλές αμυντικές συμφωνίες και ιδίως με την Γαλλία, μας καλύπτουν από τις επιδιώξεις της Τουρκίας και τον συνολικό αναθεωρητισμό της, από μόνες τους. » πρόσθεσε.

Μάλιστα εκτίμησε ότι το διάστημα που διάγουμε και μέχρι να αναβαθμιστεί καίρια η στρατιωτική ισχύς αποτροπής, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να θελήσει να κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις της , ποντάροντας σε ενδεχόμενη απροθυμία μας για προβολή ισχύος , ώστε να δημιουργήσει καταστάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News