Λουκόπουλος για MDCA: «Τα θετικά της συμφωνίας, αλλά ζητούμενο η δική μας στρατηγική»

Κρήτη
Λουκόπουλος για MDCA: «Τα θετικά της συμφωνίας, αλλά ζητούμενο η δική μας στρατηγική»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή επιτάσσουν την ανάγκη για χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, με πλήρη αντίληψη των γεωπολιτικών αλλαγών και στη περιοχή μας», αναφέρει ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, με αφορμή την ανανέωση και επέκταση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας, αφού αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία τέτοιων συμφωνιών, όπως η ανανέωση και επέκταση αυτής με τις ΗΠΑ για 5 χρόνια, που υπεγράφη χθες, επεσήμανε εμφατικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Σαχίνη, πως το μεγάλο θέμα είναι να μην δημιουργούνται επίπλαστες εντυπώσεις ότι κάποιοι σύμμαχοι έχουν αναλάβει πλέον την ασφάλεια μας και την προστασία της ακεραιότητας μας. Ο κ. Λουκόπουλος εξήγησε πως καμία συμφωνία ή επιστολή δεν αποτελεί δεσμευτικό όρο ούτε καν συνδρομής.

Η Ελλάδα πρέπει να αντιληφθεί, χωρίς αυταπάτες όπως είπε, ότι οι επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή, επιτάσσουν την ανάγκη για χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, με πλήρη αντίληψη των γεωπολιτικών αλλαγών και στη περιοχή μας.

Κυρίως όμως, ο κ. Λουκόπουλος επισημαίνει, ότι πρώτα εμείς πρέπει να προτάξουμε την θέληση και την ισχύ ως δύναμη αποτροπής κάθε ενέργειας αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Π.ΕΜ. Α.Σ., καταλήγοντας αναφέρθηκε σε όλα όσα προκλητικά συμβαίνουν αυτή την ώρα στη Κύπρο, με το ερευνητικό σκάφος χαρτογράφησης για τον EαstΜed αποκλεισμένο παράνομα από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας στο λιμάνι της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς ίχνος ουσιαστικής αντίδρασης από κανέναν.

Ακολουθεί η συνέντευξη του αντιστράτηγου στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4

Προστασία της Ελληνικής Εδαφικής Ακεραιότητας σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος και η Κρήτη

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, στο πυρήνα της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται ουσιαστικά η επιβεβαίωση του στρατηγικού και σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα από την περιοχή των Βαλκανίων μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ επιλέγουν να ενισχύσουν το γεωπολιτικό και στρατηγικό τους αποτύπωμα στη χώρα μας, την ίδια ώρα που απομακρύνονται από την Ευρώπη και στρέφουν το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στον Ειρηνικό. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο γκρουπ των ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ επενδύουν για το μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για συμβατική δέσμευση που θα συνεχίσει να ακολουθείται ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο ένοικος στον Λευκό Οίκο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα άλλο στοιχείο που αποτιμάται θετικά είναι η πενταετής χρονική παράταση, με δεδομένο ότι προσδίδει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα στην αμυντική σχέση και επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να επενδύσει γεωπολιτικά και στρατηγικά στην Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια θα επιτρέψει στη συμφωνία να απαλλαγεί από τη συγκυρία της στιγμής, η οποία διαμορφώνεται από τις σχέσεις που έχουν οι ΗΠΑ με άλλα κράτη της περιοχής.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, υπογραμμίζουν πως θωρακίζεται περαιτέρω η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς που υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας, όσο και μέσω της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος και η Κρήτη. Τρεις δεκαετίες μετά την αρχική συμφωνία και μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Για πρώτη φορά σε συμβατικό κείμενο που αφορά τη χώρα μας, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι η απειλή χρήσης βίας είναι μη αποδεκτή πρακτική. Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά ως μια έμμεση καταδίκη του τουρκικού casus belli. Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται, λοιπόν, ότι φωτογραφίζει εμμέσως πλην σαφώς το casus belli, κάτι που κρινόταν απαραίτητο, καθώς όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία η Τουρκία δεν είχε βάλει ακόμα την απειλή χρήσης βίας στο τραπέζι.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται η απόφαση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας απέναντι σε ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ένοπλες επιθέσεις. Μάλιστα οι δύο πλευρές δεσμεύονται να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες αλλά και να αντιταχθούν σε αυτές.

Ενίσχυση της Αμερικανικής Στρατιωτικής Παρουσίας σε Περιοχές Καίριας Στρατηγικής Σημασίας

Η νέα συμφωνία ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας στρατηγικής σημασίας για την χώρα μας. Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του Ναύσταθμου της Σούδας αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς πρόκειται για περιοχές όπου εμφανίζεται έντονη τουρκική παραβατικότητα. Όσον αφορά την Αλεξανδρούπολη, οι μνήμες από τα γεγονότα του Έβρου παραμένουν νωπές, ενώ η Κρήτη συνδέεται με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Επιπλέον, η χρονική παράταση της συμφωνίας ανοίγει πλέον τον δρόμο για την εκταμίευση κονδυλίων από το αμερικανικό Κογκρέσο, τα οποία θα επιτρέψουν τη πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε έργα στρατιωτικών υποδομών. Η συμφωνία επιτρέπει στη χώρα μας τη χρήση αυτών των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων και συνεπώς θα λειτουργήσει και προς όφελος των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Με τα νέα δεδομένα, η συμφωνία είναι πενταετής και προβλέπει μια περίοδο χάριτος δύο ετών στην περίπτωση που μια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να την καταγγείλει.

Ανοιχτό Παράθυρο για την Μελλοντική Επέκταση του Αμερικανικού Στρατιωτικού Αποτυπώματος σε Ελληνικά Νησιά

Η νέα συμφωνία όχι μόνο δεν αποκλείει την μελλοντική αμερικανική παρουσία στα Ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης, αλλά περιλαμβάνει και ρητή πρόβλεψη για την επέκταση και σε άλλες εγκαταστάσεις. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμούσε στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία να δεσμευτεί άμεσα για άλλες περιοχές. Ερμηνεύοντας, λοιπόν, τη συγκεκριμένη απόφαση, εκτίμησαν ότι έχει να κάνει με γεωγραφικές επιλογές αλλά και οικονομικούς λόγους. Ωστόσο, η συμφωνία βάζει τα θεμέλια για τη μελλοντική αύξηση των τοποθεσιών εφόσον το επιβάλουν οι συνθήκες.

Οι Διμερείς Συμφωνίες Δημιουργούν μια Ασπίδα Προστασίας που Υπερβαίνει Δεσμεύσεις σε Πολυμερή Σχήματα

Υπό το φως των νέων συμφωνιών με τις ΗΠΑ και την Γαλλία, διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν το γεγονός ότι στρατηγικοί σύμμαχοι της Ελλάδας αποφασίζουν να επενδύουν διμερώς στην χώρα μας και συνεπώς να ενισχύσουν περαιτέρω τις υπάρχουσες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όπως σημείωσαν το συγκεκριμένο γεγονός υποδηλώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν στην προστασία και την ευημερία της χώρας μας. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στρατηγικοί εταίροι όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι βρίσκονται εκτός των πολυμερών σχημάτων, επενδύουν στην ελληνική άμυνα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση των δεσμών και με άλλους εταίρους.

Η Ελλάδα Καθίσταται Κρίσιμος Παράγοντας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα και στην Ενδυνάμωση των Διατλαντικών Δεσμών

Αυτή η νέα συμφωνία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αποτελεί μία σπουδαία συνθήκη ότι η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ παραμένει ακέραια και δυναμική.

Αναφορικά με την ελληνική πλευρά, οι συμφωνίες με την Ουάσιγκτον και με το Παρίσι αλληλοσυμπληρώνονται και δεν είναι ανταγωνιστικές, καθώς αποτελούν σημεία ορόσημο στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική ασφάλεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνεται ότι η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας συνεισφέρει στην ενίσχυση της άμυνας αλλά και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ Ευρωπαίων συμμάχων και των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News