Μ. Λέκκας: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» διέσχισε με ταχύτητα 60 χλμ σε 4 ώρες την Κρήτη

Κρήτη
Μ. Λέκκας: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» διέσχισε με ταχύτητα 60 χλμ σε 4 ώρες την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το γρήγορο πέρασμα και η ένταση ως προς το υψηλό επίπεδο της βροχόπτωσης, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Μπάλλος», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα

Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» από την Κρήτη, ξεκινώντας από την Παλαιόχωρα έως και το Ανατολικότερο σημείο του νησιού, διήρκησε μόλις 4 ώρες εξαιτίας μιας δυναμικής ταχύτητας των 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, μιλώντας στον 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη.

Το φαινόμενο αν και όχι συχνό δεν είναι σπάνιο για την εποχή και έτσι είχε στα θετικά το γρήγορο πέρασμα αλλά ταυτόχρονα και την ένταση του ως προς το υψηλό επίπεδο της βροχόπτωσης, τόνισε ο κ. Λέκκας.

Οι ποσότητες του νερού είναι από τις πλέον ικανοποιητικές για τα εδάφη , ενώ τα προβλήματα της κακοκαιρίας, έχουν περισσότερη βαρύτητα από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις ή μη παρεμβάσεις, όπως το γεγονός ότι σε πλήρως αστικοποιημένα περιβάλλοντα συνεχίζουμε να έχουμε δίκτυα απορροής υδάτων προηγούμενων δεκαετιών με διατομές που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τέτοιες ποσότητες, όταν την ίδια στιγμή έχουμε διευθετήσει ποτάμια με αυθαιρεσίες εμποδίζοντας την ομαλή ροή υδάτων.

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε το πέρασμα του «Μπάλλου» στην Κρήτη

Στη Μεσσαρά εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα, αφού χθες, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, είχαμε κατολισθήσεις σε Καμάρες, Βορίζια και Μαγαρικάρι, ενώ στη Γρηγοριά πλημμύρισαν και σπίτια. Εκτός των πλημμυρικών φαινομένων, στο Μονοφάτσι έπεσε και χαλάζι που «ράβδισε» τις ελιές λίγο πριν από το λιομάζωμα. Στο Αρκαλοχώρι οι 34 εναπομείναντες σε σκηνές σεισμόπληκτοι υπέστησαν τεράστια ταλαιπωρία. Δραματικές ώρες βιώνουν οι σεισμόπληκτοι ευρύτερα του δήμου Μινώα Πεδιάδας, με τη δημοτική Αρχή και τους εθελοντές να δίνουν μάχες για την προστασία των ανθρώπων.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα του δρόμου στις Καμάρες, καθώς σημειώθηκε κατολίσθηση, με αποτέλεσμα μεγάλοι βράχοι να έχουν αποκλείσει την πρόσβαση. Επίσης, εντοπίστηκαν αποκλεισμένοι δρόμοι σε διάφορα χωριά της Μεσσαράς, ενώ στο χωριό Γρηγοριά Ηρακλείου πλημμύρισαν και σπίτια. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές, από τις τεράστιες ποσότητες που κατέβασαν τα νερά σε χώματα και φερτά υλικά, μπλόκαρε η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο χωριό Βορίζια τρία οχήματα παρασύρθηκαν από τα ρέματα, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου Φαιστού προσπαθούσαν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που είχαν μπλοκάρει την ομαλή κυκλοφορία του οδικού δικτύου.

Στην κορύφωση του φαινομένου σήμερα, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι στην Κρήτη αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες δοκιμάζονται, καλούνται από τις Αρχές να δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή.

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο

Παρόμοια χαρακτηριστικά θα έχει και το τρίτο κύμα κακοκαιρίας που θα μας επηρεάσει προς το Σάββατο 16 Οκτωβρίου, το πρωί, με τα φαινόμενα πάντως να είναι πιο ήπιας μορφής, ωστόσο επειδή το νησί θα έχει πληγεί ήδη από το πρώτο και δεύτερο κύμα, ενδεχομένως να δημιουργηθούν κάποιες προβληματικές καταστάσεις σε ορισμένες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε καλά για την εποχή επίπεδα και πιο συγκεκριμένα, από 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και από το Σάββατο θα στραφούν σε δυτικούς, με τον καιρό να είναι άστατος σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, ενώ την Κυριακή οι άνεμοι από δυτικοί θα γυρίσουν βοριάδες. Οι βόρειοι άνεμοι θα φέρουν και πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή, καθώς και ήπιες βροχές στα βόρεια τμήματα του νησιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News