Υπερασπιστές και Ριψάσπιδες

Απόψεις
Υπερασπιστές και Ριψάσπιδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στάση αυτού του υπέροχου λαού μας, με φωτεινό παράδειγμα τις ημέρες που διανύουμε τους ηρωικούς Ευβοίτες, συνοψίζεται με μια μικρή παράφραση, στο ακόλουθο μήνυμα:  «Ω ξειν, αγγέλλειν ιερατείοις ότι τήδε ιστάμεθα, εστιών προασπιζόμενοι, τοις κείνων ριψάσπιδων ρήμασι, μη πειθόμενοι»

«Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Αυτό είχε ισχυριστεί κάποτε ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης.

Προφανώς όταν το είπε ήταν άλλες εποχές, αλλά και ο ίδιος ακόμη και τότε όσο ήταν ζωντανός, ζούσε - τουλάχιστον στα οράματά του για μια καλύτερη Ελλάδα - σε άλλο κόσμο. Προφανώς καλύτερο, αλλά και πιο αγνό.

Βέβαια η φράση αυτή παραπέμπει καθαρά στη σφαίρα της πολιτικής, στις διαδικασίες και στις διεργασίες που σχετίζονται με το ξεπέρασμα των πολιτικών κρίσεων και δεδομένου ότι είναι γνωστόν ότι ο ίδιος είχε ζήσει και αγωνιστεί σε σκοτεινές περιόδους, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, ότι άφηνε να εννοηθεί και μια επιπλέον ερμηνευτική προσέγγιση, εκείνη της ενεργού συμμετοχής του λαού στα πολιτικά δρώμενα, ακόμη και σε ειδικές συνθήκες, όταν το Σύνταγμα  της χώρας τελεί υπό «ομηρία».

Ωστόσο η έννοια της φράσης είναι τόσο ευρεία που θα μπορούσε να ισχύσει για κάθε περίπτωση, που σε μια «τύποις» δημοκρατική χώρα  προκύπτουν δυσκολίες χωρίς εμφανή λύση.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η χώρα μας, στην οποία δυστυχώς την σήμερον ημέρα, βρίθουν εν προκειμένω ανάλογες καταστάσεις.

Το μόνο που λείπει - προς το παρόν τουλάχιστον - είναι η παράμετρος της «ομηρίας» του Συντάγματος!!!

Κατά τα άλλα η πύρινη λαίλαπα που σαρώνει πανδημικά τη χώρα, έρχεται να αποτελειώσει το καταστροφικό έργο της πανδημίας, χωρίς να αποκλείσουμε το γεγονός ότι σε παρόντα χρόνο εκτυλίσσεται παράλληλα ένα μη εμφανές προς το παρόν, ωστόσο εφιαλτικό σενάριο, που προϋποθέτει έναν συνδυασμό αντίστοιχο με εκείνον της Νυκτός και του Ερέβους, που είχε σαν αποτέλεσμα να γεννηθεί η Οϊζύς, η θεά της δυστυχίας.

Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατον να τηρηθούν τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις) και υγιεινής και φυσικά πολύ περισσότερο να εφαρμοσθούν μέτρα δημόσιας υγείας, που επί ενάμιση χρόνο συστηματικά αγνοήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς.  Μετά από αυτά κανείς δεν θα μπορεί να ισχυριστεί, ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο ή προβλέψιμο, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια των μοντελιστών.

Σήμερα στη διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, που μαστίζουν τη χώρα, διαχειριστές είναι οι άμεσοι συγγενείς και απόγονοί του, που οφείλουν να αποδείξουν επί του πρακτέου και επί του πεδίου, κατά πόσον αφομοίωσαν το μήνυμα που τους κληροδότησε. Προς το παρόν φαίνεται ότι δυσκολεύονται. Από την άλλη ο χρόνος δεν ήταν για κανέναν σύμμαχος στις δύσκολες καταστάσεις.

Μένει λοιπόν να δούμε τι θα προκύψει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πριν η τέφρα καλύψει μεγαλύτερες εκτάσεις, νεκρής, αλλά και ζώσας ύλης!!!

Άραγε θα μπορούσαν να συμμερισθούν τούτη την ώρα, την αισιοδοξία του μηνύματος αυτού κι όσοι, μόλις υπέστησαν τεράστιες υλικές ζημιές και μάλιστα ανυπολόγιστες , ψυχολογικά τραύματα από το σαρωτικό πέρασμα, μιας προαναγγελθείσας  καταστροφής, αλλά και ωστόσο αναμενόμενης, τουλάχιστον μέχρις ότου η μανία της, δεν είχε ακόμη αφεθεί να πάρει τις τωρινές διαστάσεις της;

Μάλλον όχι!

Ωστόσο δεν αποκλείεται ενδεχομένως να μην ισχύει το ίδιο και για τους άψυχους σχεδιασμούς (https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A8%CE%A7%CE%A1%CE%9F%CE%A9%CE%9B5-%CE%9C%CE%994?inline=true) που μπορούν ακόμη και πάνω στα αποκαΐδια, να βρουν την κατάλληλη διέξοδο (https://nomosphysis.org.gr/14813/ste-ol-24992012-anaptyksi-aspie-entos-anadasoteon-ektaseon/) που κάποιοι, κάπου, κάποτε φρόντισαν να τους έχουν εξασφαλίσει.

Ο νοών νοείτω!!!

Αλλά πάντα θα υπάρχει η μεταβλητή, ο λαός δηλαδή, που όταν αποφασίζει να πάρει τις τύχες του στα χέρια του, η παράφραση της αρχαίας ρήσης θα αποκτά ουσίας νόημα:

«Ω ξειν, αγγέλλειν ιερατείοις ότι τήδε ιστάμεθα, εστιών προασπιζόμενοι, τοις κείνων ριψάσπιδων ρήμασι, μη πειθόμενοι».

(Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News