Τα λάθος μοντέλα πρόβλεψης και οι ενεργειακές μπίζνες

Απόψεις
Τα λάθος μοντέλα πρόβλεψης και οι ενεργειακές μπίζνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι πήγε στραβά και πώς να αλλάξουν τα μοντέλα πρόβλεψης - Η Επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα αντιμετωπίζει απίστευτα ακραίες προβλέψεις για την πιθανή μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Πόσα προβλήματα έχουν τελικά οι εισαγόμενες και επιδοτούμενες ως “πράσινες” από το Ελληνικό Δημόσιο γερμανικές ΑΠΕ; Ο παρατεταμένος καύσωνας απέδειξε πολλά για την ευστάθεια ενός συστήματος, που - sic - το ονομάζουν “στοχαστικό”. Ας αφήσουμε κατά μέρος το κόστος παραγωγής αλλά και το εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο. Τι πληρώνει λοιπόν ο ελληνικός λαός; Μήπως ως φαίνεται τη μίζα σε όλα αυτά; Άρα, κατά το αντεστραμμένο θεώρημα Παγκάλου, ΔΕΝ «τα φάγαμε όλοι μαζί».

Όπως εύστοχα διαβάσαμε αυτές τις ημέρες στα σχόλια του energia.gr, «είναι γεγονός ότι στη ρουλέτα της κεντρικής πολιτικής σκηνής που έχουν στήσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες - για να μην επεκταθούμε και σε άλλες βαρυσήμαντες πρωτεύουσες της Ε.Ε. - η μπίλια μοιάζει να έχει σφηνωθεί σκανδαλωδώς στο... “πράσινο”. Η φιλοδοξία να απολιγνιτοποιηθεί η ηλεκτροπαραγωγή, να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να βελτιωθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων και να καθαρίσουν οι μεταφορές σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, και όλα αυτά μαζί έως το 2030 και το 2050, είναι εξόχως απαιτητική, για να μην πούμε ανέφικτη. Και τούτο επειδή η “πράσινη” μετάβαση αποτελεί ένα πανάκριβο εγχείρημα για το οποίο οι αρμόδιοι δε γνωρίζουν ακόμη βασικές παραμέτρους του, όπως είναι... τυχαίο παράδειγμα η αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν ο άνεμος και ο ήλιος. Το κακό τόσο για εκείνους όσο και για εμάς είναι πως στο ζήτημα της αποθήκευσης είμαστε ακόμη πολύ μακριά».

Κάπως έτσι, για να προσθέσουμε εμείς, κάθε χρόνο πληρώνουμε για τις εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών, που μάλιστα τις έχουμε στη χώρα μας, περίπου 15 δισ. ευρώ. Δηλαδή, από την έναρξη της κρίσης του 2010 μέχρι σήμερα, έχουμε πληρώσει - χωρίς κανείς να το λέει αυτό - κοντά στα 150 δισ. ευρώ για ενεργειακές πρώτες ύλες που διαθέτουμε ως χώρα. Έρχεται τώρα προχθές το κορυφαίο “Science” να μας πει ότι τα μοντέλα πρόβλεψης της «υπερθέρμανσης» του πλανήτη είναι προβληματικά!

Σε πρόσφατο άρθρο του περιοδικού “Science” παρουσιάστηκαν 100 περίπου κλιματικά μοντέλα πρόβλεψης για τη θερμοκρασία του πλανήτη. Πολλά από τα κλιματικά μοντέλα προβάλλουν ρυθμούς θέρμανσης, που οι περισσότεροι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των κατασκευαστών των μοντέλων, πιστεύουν ότι είναι απίστευτα γρήγοροι!

Οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι πήγε στραβά και πώς να αλλάξουν τα μοντέλα πρόβλεψης. Η Επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα αντιμετωπίζει απίστευτα ακραίες προβλέψεις για την πιθανή μελλοντική αύξηση της θερμοκρασίας.

Περίπου οι μισοί επιστήμονες των 100 προαναφερθέντων κλιματικών μοντέλων προέβησαν σε ακραίες προβλέψεις οι οποίες αναφέρονται σε υπερβολική ζέστη, εξαιτίας μιας αλλαγής στους αλγορίθμους, η οποία (αλλαγή) αφορά κυρίως τη συμπεριφορά των νεφών.

Αυτό τοποθετεί την επιστημονική κοινότητα σε κρίσιμο δίλημμα: ή τα μοντέλα πρόβλεψης έχουν κάνει λάθος εδώ και 40 χρόνια ή κάνουν λάθος τώρα. Το άρθρο του περιοδικού “Science” ουσιαστικά αυτό που υποστηρίζει είναι ότι τα μοντέλα πρόβλεψης έχουν κάνει λάθος τώρα.

Τι λέει η διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ (IPCC) μένει να το δούμε. Η επιστημονική κοινότητα μπορεί κάλλιστα να χωριστεί πάνω σε αυτό. Ωστόσο, η τελευταία παράγραφος του άρθρου του περιοδικού “Science” μπορεί να είναι ίσως η πιο σημαντική:

«Ήδη εμφανίζονται επιστημονικές εργασίες (...) για το έτος 2100, οι οποίες βάζουν φωτιά σε ήδη δικαιολογημένους φόβους. Αλλά αυτή η πρακτική πρέπει να αλλάξει. (Οι επιστήμονες) καταλήγουν σε αριθμούς ακόμη και για βραχυπρόθεσμες προβλέψεις που είναι (οι αριθμοί) τρομακτικοί - και λάθος». Βεβαίως, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος δικαιολογημένα: «Αν τα μοντέλα πρόβλεψης ήταν σωστά, γιατί δεν υπάρχει μόνο ένα, αλλά 100;».

Επίσης, κάποιος άλλος θα μπορούσε να αναρωτηθεί: «Πώς η αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα από την προβιομηχανική περίοδο, που ήταν 280 ppm, αύξησε το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής, που ήταν τότε 48 χρόνια, στα 79 χρόνια, επειδή το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ανέβηκε στα 412 ppm;». Δύσκολες ερωτήσεις.

Τι μπορούμε λοιπόν να αναμένουμε από ’δω και μπρος; Να αναμένουμε άραγε “τρελά τρομακτικές” προφητείες (διαφημιζόμενες στα παγκόσμια “συστημικά” ΜΜΕ) προερχόμενες από αυτά τα πρόσφατα ακραία και - μάλλον λανθασμένα - κλιματικά μοντέλα; Ίσως κάποιοι επιστήμονες άρχισαν να προσέχουν περισσότερο πού θα βάλουν την υπογραφή τους;

Αλλά βάσει αυτών των προβληματικών μοντέλων, αν δεν καταλάβατε ακόμη, στην Ελλάδα διαρθρώσαμε την ενεργειακή μας πολιτική. Γίναμε “σταυροφόροι της σωτηρίας” της Γης και τι πράξαμε; Αγοράσαμε “γερμανικά λεμόνια”, τεχνολογία και κατασκευές ΑΠΕ σε εισαγωγή, που δε δουλεύουν πρακτικά όταν έχει πολύ κρύο, όπως τον χειμώνα του 2021, ή πολύ ζέστη όπως το φετινό καλοκαίρι, που με τον καύσωνα, παρά το πανάκριβο ρεύμα για τον καταναλωτή, κληθήκαμε να αναλάβουμε και εδώ με “ατομική ευθύνη” τον περιορισμό στην κατανάλωση και εμείς και οι τουρίστες μας, για να γλιτώσουμε από τα μπλακ άουτ!!! Επιπλέον, δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε πειστικά την ενέργεια που παράγουν αυτές οι εισαγόμενες ΑΠΕ. Κάπως έτσι σταματήσαμε τις λιγνιτικές μας μονάδες. Αλλά τώρα που δε φυσάει άνεμος αναγκαστικά βασιστήκαμε στους ΑΗΣ που λειτουργούν με εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο, χαράς ευαγγέλια δηλαδή για τους “μεταπράτες”. Αποτέλεσμα; Όχι μόνο δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και αυτό που παράγεται είναι ακριβότερο από αυτό που παρήγαγαν οι λιγνιτικές μας μονάδες, συμπεριλαμβανομένου και του φόρου διοξειδίου του άνθρακα που έχουν επιβάλει μέσω Βρυξελλών οι Γερμανοί στην Ε.Ε. Αλλά, ενώ για την οικονομία όλα αυτά είναι καταστροφή, αρνούμαστε ως χώρα να αξιοποιήσουμε το δικό μας πάμφθηνο φυσικό αέριο, που νότια της Κρήτης έχει τεράστιες ποσότητες, χώρια τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται έτσι. Ε, για όλα αυτά ως φαίνεται έχουμε βασιστεί σε λανθασμένα μοντέλα πρόβλεψης της κλιματικής αλλαγής!!!

Το 37% των δανείων που θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., πάνω από 11 δισ. ευρώ (σε σύνολο 30,5), θα πάει για την “πράσινη μετάβαση”, επειδή εκεί μας οδηγούν αυτά τα ενδεχομένως λάθος υπολογιστικά μοντέλα της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ γίνονται παλιοσίδερα και επιδοτούνται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (διόλου φιλικά στα χαμηλά εισοδήματα των πολλών), αντί να επιδοτούνται στην τελική, εν μέσω πανδημίας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα νοσοκομεία.

Αν συνυπολογίσετε πως ο ελληνικός λιγνίτης μίζα και μεταπράτες δεν είχε, σε αντίθεση με τις ΑΠΕ και το εισαγόμενο φυσικό αέριο, ένα νόημα ίσως βγαίνει. Το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγουμε από τη Βουλγαρία είναι από τα πιο ακριβά. Την εβδομάδα που φεύγει, ο λιγνίτης προσέφερε 18% ηλεκτρική ενέργεια, τα υδροηλεκτρικά 10%, οι ΑΠΕ 10%-15% από 30%-35% που πρόσφεραν μόλις την περασμένη εβδομάδα, 45% το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο και το υπόλοιπο είναι εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ιταλία και Τουρκία.

Καλό καλοκαίρι λοιπόν..! Το φθινόπωρο τα φύλλα πέφτουν αλλά και στη βιομάζα - να το θυμηθείτε - πάλι εισαγωγές θα κάνουμε στο τέλος...

Φωτογραφία: usnsplah

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News