«Αμέλεια, παράλειψη ή ανικανότητα;»

Απόψεις
«Αμέλεια, παράλειψη ή ανικανότητα;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι δυνατόν να μην είχε προβλεφθεί το στήσιμο μιας στοιχειώδους υποδομής διενέργειας τεστ κατά την επιστροφή από τα νησιά;

Γιατί άραγε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς για δεύτερη συνεχή φορά αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν για τον έλεγχο με τεστ των επισκεπτών που γυρίζουν από τα νησιά; Για διαβάστε την ερώτηση δημοσιογράφου στην τακτική ενημέρωση της Πέμπτης... «Από αυτά τα νησιά επιστρέφει ο κύριος όγκος των επιβατών όσων έχουνε πάει διακοπές. Θα υποβάλλονται σε κάποιο έξτρα έλεγχο; Υπάρχει κάποια γραμμή να γίνονται self tests ή rapid tests;».

Και να τι απάντησε: «Αυτό το αξιολογούμε μαζί με το rapid test, διότι ακόμα και στα μεγαλύτερη νησιά, πιστέψτε με, η δυνατότητα που υπάρχει για εκατοντάδες χιλιάδες rapid tests κατά την επιστροφή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Είναι μια δύσκολη άσκηση για την οποία προσπαθούμε να βρούμε συγκεκριμένη λύση σε συνεργασία και με τις τοπικές Αρχές και με τις υγειονομικές δομές του κάθε νησιού».

Αφήνω ασχολίαστη τη διατύπωσή του: «Είναι μια δύσκολη άσκηση».

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για άσκηση, αλλά για μια πραγματικότητα, για μια πανδημία. Αλλά και για άσκηση να επρόκειτο, θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει.

Ας έρθουμε όμως στο ουσιαστικό ζήτημα:

Είναι δυνατόν να μην είχε προβλεφθεί το στήσιμο μιας στοιχειώδους υποδομής διενέργειας τεστ κατά την επιστροφή από τα νησιά; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει η στοιχειώδης υποδομή για το απλό rapid test, όταν ακόμη και μέτρια σε μέγεθος νησιά έχουν Κέντρα Υγείας και μπορούν να κάνουν ακόμη και μοριακά τεστ; Ακόμη και σε αυτή την τωρινή κατάσταση πολλά από αυτά θα μπορούσαν ακόμη και σήμερα να ανταποκριθούν σε κάποιο βαθμό. Ακόμη και τα κρουαζιερόπλοια έχουν δυνατότητα διενέργειας τεστ. Θυμηθείτε την περίπτωση με τα περιστατικά από την Κρήτη, ατόμου που είχε κάνει τεστ στην Κρήτη, στο πλοίο και μετά στην Αθήνα. Άρα τι συμπέρασμα βγαίνει; Άρα δεν μπορούσε να έχει γίνει μια επιπλέον ενίσχυση; Μήπως δεν επιδιώχθηκε για να μη φανούν τα κρούσματα, η πραγματική έκταση της διασποράς, κάτι που θα ανάγκαζε σε ένα κλείσιμο και σε περιορισμούς που θα έρχονταν σε αντίθεση με το πρόγραμμα που είχε μπει ήδη σε εφαρμογή;

Εδώ πρόκειται για το “δις εξαμαρτείν”... Ή μάλλον αυτό που θα γίνει θα είναι χειρότερο από αυτό που έγινε πέρυσι. Έστω ότι πέρυσι δεν υπήρχε η εμπειρία κι ότι έκαναν το παν να στηρίξουν ένα success story, του οποίου το κόστος δε γνώριζαν. Μετά όμως από το θανατικό που ξεκίνησε τον περυσινό Νοέμβρη και που συνεχίζεται ακόμη και τώρα, είναι αδικαιολόγητο να επιχειρείται σήμερα μια εμμονή σε ένα σχέδιο “ανοίγματος” του τουρισμού χωρίς ένα απαραίτητο πλέγμα προστασίας. Άνοιξαν χωρίς να έχει εξασφαλιστεί μια απαραίτητη “ασπίδα” προστασίας μέσα από την ισχυροποίηση του συστήματος μαζικού και εκτεταμένου, στοχευμένου δωρεάν τέστινγκ, απομόνωσης των κρουσμάτων, εξαντλητικής ιχνηλάτησης και απομόνωσης των επαφών τους, με άλλα λόγια μιας σοβαρής και ολοκληρωμένης επιδημιολογικής επιτήρησης, αλλά και γονιδιωματικής επιτήρησης, που σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά η χώρα. Άνοιξαν με self tests ενώ ήξεραν ότι αυτά τα τεστ έχουν μικρότερη αξιοπιστία ακόμη και από τα rapid tests, με ένα ποσοστό ανιχνευσιμότητας της τάξης του 0,2%, με πολλά ψευδώς αρνητικά όσο αυξάνεται ο επιπολασμός, που καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τα υιοθέτησε σε τέτοιο βαθμό όπως η χώρα μας, με αποτέλεσμα να αντικαταστήσουν την “κλασική” επιδημιολογική επιτήρηση.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να συγκαλυφθεί η πραγματική επιδημιολογική εικόνα και τη μια εβδομάδα να μιλάμε για αποτύπωμα της επιδημιολογικής εικόνας και την άλλη για έξαρση!!! Ανεξάρτητα από το “Δέλτα” ή όποιο άλλο στέλεχος, η διασπορά συνεχιζόταν χωρίς να το ξέρουμε! Κι αυτό γιατί αυτό που προείχε ήταν να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι μόνο με τον εμβολιασμό μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα άνοιγμα των δραστηριοτήτων και να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι η χώρα ήταν COVID-free, κι ότι μπορούσε να υποδεχτεί τις στρατιές των τουριστών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα αθωράκιστη βρέθηκε σε μια επιδημιολογική πραγματικότητα, που δεν είχε καμία σχέση με το επιδημιολογικό αποτύπωμα, που πρόβαλε η επίσημη Πολιτεία και οι επιτροπές της.

Αντί να θωρακίσει τα νησιά, τα άφησε εγκαταλελειμμένα, με τη σύσταση για εμβολιασμό, λες κι ο εμβολιασμός, από μόνος του, χωρίς την επιδημιολογική επιτήρηση ή με την επιτήρηση που είχε υποκατασταθεί από τα ακατάλληλα self tests, θα μπορούσε να σπάσει τις “αλυσίδες” μετάδοσης.

Εν γνώσει τους, γιατί θεωρώ αδύνατον να μην το είχαν σκεφτεί, φρόντισαν να κάνουν το παν να κρύψουν τα κρούσματα, αντί να τα ανιχνεύουν και να ιχνηλατούν τις επαφές τους νυχθημερόν. Φανταστείτε, όμως, πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η επιλογή. Πρακτικά ο απλός πολίτης επιστρέφει σήμερα με την οικογένειά του από τα νησιά, χωρίς να ξέρει και χωρίς να μπορεί να φανταστεί ότι δίπλα του μπορεί να κάθεται κάποιος που χάρη στο self test κυκλοφορεί, αν και θετικός, με την “άδεια της Αστυνομίας” ή της Πολιτικής Προστασίας του κ. Χαρδαλιά και του ΕΟΔΥ.

Μπαίνει ή δεν μπαίνει με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο η υγεία των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που έρχονται ανυποψίαστοι στη χώρα μας; Εσείς τι λέτε; Για σκεφτείτε λίγο, πρόκειται για αμέλεια; Για παράλειψη; Για ανικανότητα ή και για τίποτε άλλο;

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία αρχείου: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News