Π. Βλαχογιαννόπουλος : Η «Δέλτα», τα εμβόλια, οι νέοι και τα μέτρα δημόσιας υγείας

Απόψεις
Π. Βλαχογιαννόπουλος : Η «Δέλτα», τα εμβόλια, οι νέοι και τα μέτρα δημόσιας υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι νέοι κάτω των 20 ετών δεν χρειάζονται το εμβόλιο, αλλά μέτρα προστασίας δημόσιας υγείας

Την εκτίμηση ότι η παραλλαγή «Δέλτα» έχει μεγάλη μολυσματικότητα αλλά μικρή τοξικότητα κάνει ο καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο  98.4  μετά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Σημειώνει ωστόσο ότι εξαιτίας της πολύ χαμηλής επιδημιολογικής επιτήρησης και της γονιδιωματικής, όταν οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι αυτή την ώρα στην Ελλάδα, είναι το 12% , μπορεί να είναι χαμηλότερα, μπορεί υψηλότερα, ωστόσο αφού αυτό δηλώνουν, θα έπρεπε περισσότερο να τους προβληματίζει τι δεν κάνουν σωστά στα μέτρα δημόσιας υγείας και να απαντήσουν το υπόλοιπο 88% των κρουσμάτων , κατά δήλωση τους, πως κολλάει;

O κ. Βλαχογιαννόπουλος, σημείωσε ότι η «Δέλτα» ως συνολική  θνητότητα  που απασχολεί τον πλανήτη είναι μικρή, αν και σημειώνει ότι «πιθανότατα να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε καλά την τοξικότητα γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων μέσης ηλικίας με τρίτης ηλικίας έχει εμβολιαστεί και άρα την τοξικότητα την κοιτάζουμε εκεί που πραγματικά προσβάλλει, δηλαδή στα παιδιά».  Ο ίδιος σημείωσε εμφατικά  πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν αποτύχει, θα αποτύχει από θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύσσονται κάθε φορά που οι πολίτες βλέπουν μια παρενέργεια και δεν έχουν ενημερωθεί για  αυτή.  Ο καθηγητής Βλαχογιαννόπουλος , θεωρεί , πάντως, ότι είναι λάθος να κυνηγάμε κάλυψη 80% κάνοντας εμβόλια στους νέους κάτω των 20 ετών -για τους οποίους εκτιμά ότι δεν το χρειάζονται. Αντίθετα χρειάζονται να μην είναι απροστάτευτοι από το κράτος με σωστά μέτρα δημόσιας υγείας, επιδημιολογική επιτήρηση, τεστ, ιχνηλάτηση, απομόνωση κρουσμάτων, ιχνηλάτηση επαφών τους. Ενώ σε ό,τι αφορά τις ηλικίες 20 έως 30 ετών σημειώνει ότι καλό είναι να εμβολιαστούν οι νέοι, που λόγω του lifestyle τους έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. «Αυτοί που κινδυνεύουν είναι άτομα πάνω από 60. Σε αυτούς πρέπει να στοχεύσουμε. Αυτούς να πείσουμε όσο μπορούμε. Ένα 50% από αυτούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο δύνανται να πειστούν. Δεν έχουν στείρα άρνηση» αναφέρει. 

Ο καθηγητής Βλαχογιαννόπουλος προβληματίζεται από τον διχασμό που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος αυτό να συνεχιστεί. « Όποιος έχει εμβολιαστεί δεν φοβάται. Εγώ δεν έχω πρόβλημα να πάω για φαγητό στο ίδιο μέρος με έναν ανεμβολίαστο. Στη χειρότερη περίπτωση ας τα αφήσουν όλα ανοιχτά. Οι μεν ανεμβολίαστοι θα έχουν πρόβλημα και τότε το κράτος όσο μπορεί θα τους υποστηρίξει με τα συστήματα υγείας του. Οι δε εμβολιασμένοι δεν νομίζω ότι κινδυνεύουν να βρεθούν σε ΜΕΘ» λέει , σημειώνοντας ότι ένα εμβόλιο με προσωρινή άδεια, που δεν σταματά την μετάδοση , αφού και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει και να μεταδώσει, απλά αν νοσήσει μάλλον θα είναι ήπια, δεν μπορεί να τίθεται ως θέμα υποχρεωτικότητας.

Απάντησε επίσης σε ερωτήματα ακροατών, σχετικά με νοσήματα και τους εμβολιασμούς, τις εγκύους αλλά και τις ειδικές κατηγορίες σε μικρά παιδιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News