Ν. Κοσματόπουλος: Πως το Ευρωπαϊκό πρόβλημα έγινε πρόβλημα της Μέσης Ανατολής στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων

Απόψεις
Ν. Κοσματόπουλος: Πως το Ευρωπαϊκό πρόβλημα έγινε πρόβλημα της Μέσης Ανατολής στη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη

Ο καθηγητής  Πολιτικής και Ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού , Νικόλας Κοσματόπουλος, μιλώντας σήμερα στον 98.4 ανέλυσε όλο το ιστορικό- κοινωνικό- πολιτικό και ανθρωπολογικό υπόβαθρο της σημερινής κατάστασης στη σύγκρουση του κράτους του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους με την σφοδρή επίθεση που όπως είπε δέχεται ανηλεώς ακόμη και αυτό το κατακερματισμένο και υβριδικού τύπου χωρισμένο στα τρία κρατικό μόρφωμα , που ονομάζεται Παλαιστίνη. 

Ο καθηγητής μίλησε για καταστάσεις απαρτχάιντ , όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας ή την απολύτως ελεγχόμενη  με την Κατεχόμενη Δυτική  Όχθη, αλλά και τις λεγόμενες μικτές πόλεις του Ισραήλ σε βάρος των Αράβων του Ισραήλ.

Με όρους Ιστορίας, τόνισε ότι  το  πρόβλημα που η ίδια η Ευρώπη δημιούργησε με το πάλαι ποτέ κλίμα αντισημιτισμού, όχι απλά επιχείρησε να το λύσει με την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στη ουσία κράτους του Ισραήλ, αλλά πάνω σε εδάφη που κατοικούσε και αραβικός πληθυσμός, στη ουσία το μετέτρεψε σε Μεσανατολικό ζήτημα , ξεφορτώνοντας τις μακραίωνες ευθύνες της.

Ο κ. Κοσματόπουλος, περιέγραψε την σημερινή τραγική ασφυκτικά κατάσταση των Παλαιστινίων, την εσωτερική τους πολιτική αντίφαση αλλά και την διαφαινόμενη για πρώτη φορά πολιτική και κοινωνική ενότητα για στοιχειώδη αντίσταση.

Από την άλλη περιέγραψε και τις πολιτικές διεργασίες στο Ισραήλ, την περαιτέρω συντηρητική στροφή του πολιτικού του συστήματος, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις δεν προοιωνίζονται θετικά, την ώρα που η διεθνής κοινότητα, ο Αραβικός κόσμος αλλά και το Ισραήλ , γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Παλαιστινιακό είναι κλειδί για όλες τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Φωτογραφία αρχείου: unsplash
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News