H Βεβαιότητα της αβεβαιότητας των ασαφών στοιχείων Επιδημιολογικής Επιτήρησης

Απόψεις
H Βεβαιότητα της αβεβαιότητας των ασαφών στοιχείων Επιδημιολογικής Επιτήρησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία από την εκπομπή του ράδιο 98.4

Η εκπομπή του ράδιο 98.4 με τον Γιώργο Σαχίνη, παρέθεσε σήμερα και άλλα εντυπωσιακά στοιχεία, αναφορικά με την βεβαιότητα δεδομένων επιδημιολογικής επιτήρησης, όπως παρατίθενται από την Επιτροπή στις τακτικές ενημερώσεις, αφού σε αυτό που γίνεται επίκληση είναι οι κατά προσέγγιση (!) εκτιμήσεις, η αβεβαιότητα αλλά και η αοριστία απαντήσεων επί συγκεκριμένων ερωτημάτων , όπως για τα ψευδώς θετικά των τεστ αυτοδιάγνωσης . Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή, στο ερώτημα που τέθηκε ότι : «Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως την Τετάρτη είχαν γίνει 54.936 έλεγχοι πολιτών οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε self-test, με θετικό προφανώς αποτέλεσμα. Από αυτούς μόλις 7.304, το 13,2%, βγήκαν θετικοί και στον επανέλεγχο. Αυτό σημαίνει πως 86,8% είχαν ψευδώς θετικό αρχικό τεστ. Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας τωνself-tests; Πώς εξηγείτε την απόκλιση»;

Η απάντηση που δόθηκε, ήταν με άλλους αριθμούς που δεν ειπώθηκαν και αόριστες εκτιμήσεις όπως αυτή του κ. Μαγιορκίνη: « Κατ’ αρχήν να είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχουν 85.000 δηλώσεις θετικών self-test (αν και ρωτήθηκε για 54.936) για να συνεχίσει λέγοντας : «Οι άνθρωποι αυτοί επανέρχονται σε μια μονάδα να τους εξετάσει γιατρός εντός περίπου τριών ημερών από το self-test για οποιονδήποτε λόγο. Μπορεί να τους έχει ζητηθεί ένα άλλο τεστ από κάποια άλλη δομή. Μπορεί να χάλασε το κιτ εκείνη την στιγμή. Μπορεί να είχαν ένα ασθενώς θετικό. Να είχαν κάποια αμφιβολία,να είχαν συμπτώματα, να είχαν επαφή. Υπάρχει μία πλειάδα περιπτώσεων οι οποίοι μπορεί να επανέλθουν και το πιο σημαντικό είναι άτομα που έχουν συμπτώματα.

Αν κάποιος έχει συμπτώματα, έχουμε πει ότι πρέπεινα κάνει ένα τεστ σε μονάδα υγείας.Άρα, λοιπόν, είναι άτομα τα οποία για οποιοδήποτε λόγο χρειάστηκαν τη συμβουλή ή τοτεστ από έναν επαγγελματία υγείας.

Άρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας των selftest. Τα self-test έχουν αξιολογηθεί από διεθνείς Οργανισμούς σε μεγάλες μελέτες και η αξιοπιστία τους είναι μελετημένη με ακρίβεια».

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News