Γιώργος Σαχίνης

H ανακολουθία στοιχείων Μαγιορκίνη έναντι ΙΙΒΕΑΑ για την μετάλλαξη Β1.1.318

Ακούστε το αποκαλυπτικό ηχητικό στην διάρκεια της εκπομπής του Γιώργου Σαχίνη

Μία εξόχως αποκαλυπτική παράθεση στοιχείων, έκανε σήμερα η εκπομπή του Γ. Σαχίνη στον 98.4 στην ανακολουθία  στοιχείων των όσων είπε εκ μέρους της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης σε συγκεκριμένη ερώτηση που αφορούσε την μετάλλαξη Β1.1.318  στην Ελλάδα.

Αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία της εκπομπής, την ίδια ώρα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών(ΙΙΒΕΑΑ), δίνει μια εντελώς αντίθετα εικόνα , άκρως ανησυχητική, που χρήζει άμεσης ενεργοποίησης για λόγους δημόσιας υγείας με επιπλέον παράγοντα την ετοιμαζόμενη μετακίνηση και ξένων επισκεπτών στη χώρα μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου την περασμένη Παρασκευή , είπε ότι : «Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος το οποίο η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία.

Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή.Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το 10% που, από ό,τι είδα, αναφέρεται σε διάφορα σημεία, δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων.

Δεν είναι δηλαδή ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής.

Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται. Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι και η αφρικάνικη, στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική, δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί.

Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος, τοπαρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» .

Η εκπομπή ωστόσο αποκάλυψε ότι την ίδια ώρα το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών(ΙΙΒΕΑΑ), κατά την διάρκεια σύσκεψης, μεταξύ άλλων για το θέμα ενημέρωσε ότι : «Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη παρουσία του στελέχους Β.1.1.318, το οποίο εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Αττική και το οποίο, μεταξύ άλλων, φέρει την μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεϊνη ακίδα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα αντισωμάτων που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή φυσική ανοσία.

Το συγκεκριμένο στέλεχος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου 2021, και μέχρι πρόσφατα έχουν ανιχνευθεί 526 κρούσματα από αυτό, από τα οποία 520 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 1 στην ΠΕ Άρτας και 1 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 1 στην Περιφέρεια Κρήτης και 3 στην ΠΕ Αχαϊας. Στις 4 Μαρτίου 2021, ο Οργανισμός Public Health England χαρακτήρισε το στέλεχος Β.1.1.318 ως στέλεχος υπό διερεύνηση VUI-202102/04. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 480 περιπτώσεις του συγκεκριμένου στελέχους (PANGOlineages), στη χώρα μας έχουν ήδη ανιχνευθεί 526 κρούσματα.Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού η ταχεία τοπική διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους τις τελευταίες 6 εβδομάδες στο Λεκανοπέδιο Αττικής συντελέσθηκε εν μέσω κορύφωσης του τρίτου πανδημικού κύματος στο οποίο επικρατεί το υπερ-μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7/UK. την αντίστοιχη περίοδο στην Αττική, το Β.1.1.318 αντιστοιχεί στο 23.1% του συνόλου των στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση, σε συνδυασμό με την έλλειψη βιβλιογραφικών δεδομένων σχετικά με τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα του συγκεκριμένου στελέχους, καθιστούν την αυξανόμενη διασπορά του ακόμη πιο ανησυχητική.

Συγκεκριμένα, άνω του 50% των κρουσμάτων με Β.1.1.318 ανιχνεύθηκαν σε άτομα που κατάγονται από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, καθώς και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάτι άλλωστε που συμφωνεί με την φυλογενετική ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί. Τα περισσότερα δείγματα προέρχονταν από τα ΚΥ Αλεξάνδρας και Πατησίων, ενώ περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι αφορούν σε άτομα που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, είναι άνεργοι, ή περιστασιακής απασχόλησης και χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, και αυτό πιστεύεται ότι ευθύνεται για την υπερμετάδοση του στελέχους αυτού μεταξύ τους, καθώς και σε άλλους πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους…».

Ακούστε όλο το αποκαλυπτικό ηχητικό , ενώ για όσους αρέσκονται στην ανάγνωση ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της σχετικής ανάλυσης :

 

 

 

Η απομαγνητοφώνηση της Ανάλυσης

 

Τελικά φαίνεται ότι είναι αλήθεια αυτό που λένε, ότι :

ένα ψέμα όσο μεγαλύτερο και όσο πιο χονδροειδές είναι, τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτό

θα μπορούσες να το πεις κι αλλιώς :

όταν το ψέμα είναι τόσο μεγάλο, τόσο πιο εύκολα το πιστεύεις γιατί απλώς δεν το χωράει ο νους σου

 

και για να το πούμε πιο εκλεπτισμένα και πιο σικ

δεν είναι δυνατόν να πιστέψεις

ότι κάποιος που έχει μια υπεύθυνη θέση

και που κουμαντάρει σήμερα – για κάποιο λόγο - τις τύχες μας

και που εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές από αυτόν

είναι δυνατόν να σου λέει τόσο μεγάλα και τόσα πολλά ψέμματα

 

δεν μιλάμε δηλαδή για μικρά κι αθώα ψεμματάκια

ή επειδή εκτιμάται ότι αν μάθεις την αλήθεια θα σου κάνει χειρότερο κακό

κάποιοι επιμένουν να σε κρατάνε στην άγνοια και στο σκοτάδι

- κάτι που έτσι κι αλλιώς αμφισβητείται -

 

περί τίνος ο λόγος ;

θα απορείτε βέβαια

 

πρόκειται για αυτά που λέχθηκαν την περασμένη Παρασκευή

στην περίφημη καθιερωμένη «ενημέρωση» του υπουργείου υγείας

 

ακούστε λοιπόν πως έχει η κατάσταση

 

για να  θυμηθούμε την ερώτηση, της διαπιστευμένης δημοσιογράφου της κ. Τσιλιμιγκάκη  :

 

« Και τι γίνεται με τη μετάλλαξη Β1.1.318 που εντοπίζεται ιδιαίτερα στους μετανάστες και έχει φτάσει στο 10,45% των μεταλλαγμένων στην Αττική; Τι γνωρίζουμε για αυτό και πώς το αντιμετωπίζουμε» ;

 

και τώρα ας ακούσουμε προσεκτικά την απάντηση του κ Μαγιορκίνη :

 

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: « Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος το οποίο η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, είναι μία μετάλλαξη η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή.

 

Να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το 10% που, από ό,τι είδα, αναφέρεται σε διάφορα σημεία, δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων.

 

Δεν είναι δηλαδή ότι το 10% των κρουσμάτων στην Αττική αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, γιατί γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται.

 

Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι και η αφρικάνικη, στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική, δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί.

 

Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος, τοπαρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» .

 

Τι μας λέει δηλαδή ο κ. Μαγιορκίνης ;

 

1ον ότι το 10% αναφέρεται σε διάφορα σημεία, δηλαδή τι σημεία ακριβώς γεωγραφικά, πληθυσμιακά, τι ακριβώς

είναι γεγονός ότι αυτό τα ασαφές και το περίπου το συνηθίζει, αλλά τόσο πολύ ρε παιδί μου;;

παρ’ όλα αυτά εμείς μένουμε με την απορία και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί ενώ ο ίδιος - όπως λέει το μελέτησε – χαρακτηριστικά αναφέρει : «απ’ ό,τι είδα», γιατί άραγε δεν μας διευκρινίζει τι ακριβώς θέλει να πει όταν χρησιμοποιεί τον όρο σημεία;

 

2ον ότι το 10% δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων, δηλαδή είναι σαφώς περιορισμένη η έκταση της μετάλλαξης. Επομένως γνωρίζοντας ακριβώς, σαν ειδικός που επιπλέον έχει ενημερωθεί, «απ’ ό,τι είδε»,

έχει λόγω της ενημέρωσης του και της αυθεντίας του, την απόλυτη βεβαιότητα ότι η πληροφορία του δημοσιογράφου δεν είναι έγκυρη και επομένως εκ μέρους της επιτροπής, εκ μέρους του υπουργείου υγείας, του ΕΟΔΥ, της εμβληματικής δράσης και εκ μέρους ότι άλλου εκπροσωπεί,

έχει επιπροσθέτως και την υποχρέωση να τον διαψεύσει !!!

 

3ον δυσκολευόμαστε επίσης να αντιληφθούμε τι εννοεί λέγοντας ότι έχει γίνει επιλογή

το γεγονός δε, ότι χαρακτηρίζει την επιλογή αυτή συγκεκριμένη, μας το κάνει το ζήτημα ακόμη δυσκολότερο. Είναι λοιπόν μεγάλη τέχνη να καταφέρνει κάποιος, με αυτού του είδους τις συγκεκριμενοποιήσεις να καθιστά τα ζητούμενα, όλο και περισσότερο αφηρημένα και απροσδιόριστα.

 

4ον έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όχι μόνον εσφαλμένα είχε δοθεί η πληροφορία, ότι πρόκειται περί αμελητέου ποσοστού, αλλά και ότι ο εν λόγω πληθυσμός, είναι τόσο περιορισμένος, που  έχει ήδη περιχαρακωθεί και αναλύεται. Φαντάζομαι μάλιστα διεξοδικά !!!

 

5ον η εν λόγω μετάλλαξη δεν εμπνέει σοβαρή ανησυχία

 

6ον παρεμπιπτόντως και οι άλλες διεθνώς γνωστές μεταλλάξεις, η νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη, κακώς έχουν προκαλέσει διεθνή σάλο και ανησυχία, δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι επιθετικές. Φαίνεται ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι σαφώς λιγότερο ενημερωμένη από τον κ Μαγιορκίνη.

 

7ον χρειάζεται χρόνος, για να μάθουμε αν η μετάλλαξη αυτή είναι επιθετική. Άλλωστε φαίνεται ότι δεν μας πιέζει ο χρόνος. Και επιπλέον δεν πρέπει να την πατήσουμε και κάνουμε λάθος εκτίμηση, όπως τότε που κακώς θεωρήσαμε εμείς και όλος ο κόσμος ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, ήταν επιθετικό. Μάλλον θα πρέπει να επιδείξουμε υπομονή και σύνεση, όπως και ο κ Μαγιορκίνης.

Τώρα πως και γιατί οι σχετικές εκτιμήσεις και τα επιστημονικά συμπεράσματα του κ Μαγιορκίνη, δεν φτάνουν έγκαιρα στα διεθνή επιστημονικά επιτελεία, είναι ένα ζήτημα. Ομολογουμένως θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια αυτής της καθυστέρησης.

 

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε περισσότερο, προς το παρόν τουλάχιστον, τα όσα ο κ.Μαγιορκίνης και οι εποπτεύοντες αυτόν θεσμικοί παράγοντες θεωρούν ότι αποτελούν έγκυρη και επίσημη ενημέρωση προς τον ελληνικό λαό.

Θα αφήσουμε το έργο αυτό στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών(ΙΙΒΕΑΑ).

Στο σημείο αυτό θα θυμίσουμε όμως το γεγονός ότι πριν από το Πάσχα είχαμε κάνει ολόκληρη αναφορά για τις μεταλλάξεις, επικαλούμενοι τις αποκλειστικές πληροφορίες που είχαμε από το ίδρυμα αυτό.

 

Δεν θεωρούμε δε ότι το ρεπορτάζ αυτό πέρασε απαρατήρητο, από τους αρμόδιους. Απόδειξη γι αυτό ήταν η υπόδειξη της κ. Παπαυαγγέλου στην επόμενη από την εκπομπή μας ενημέρωση στις 28.04.21, στην οποία είχε πει χαρακτηριστικά τα εξής :

 

 

« Δεν έχει νόημα να μετράμε τα κρούσματα των μεταλλαγμένων ιών που ανιχνεύτηκαν στην χώρα μας και να αγωνιούμε. Αυτή είναι η δουλειά των ιολόγων και των επιδημιολόγων» .

 

Θυμίζουμε επίσης στους ακροατές ότι ακόμη κι αυτή λεπτομέρεια την είχαμε μόλις προχθές, σχολιάσει.

 

Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι ισχύει το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού !!!

το γιατί θα το διαπιστώσετε ευθύς αμέσως :

 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αυξανόμενη παρουσία του στελέχους Β.1.1.318, το οποίο εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Αττική και το οποίο, μεταξύ άλλων, φέρει την μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεϊνη ακίδα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα αντισωμάτων που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή φυσική ανοσία.

 

Το συγκεκριμένο στέλεχος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου 2021, και μέχρι πρόσφατα έχουν ανιχνευθεί 526 κρούσματα από αυτό, από τα οποία 520 στο Λεκανοπέδιο Αττικής, 1 στην ΠΕ Άρτας και 1 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 1 στην Περιφέρεια Κρήτης και 3 στην ΠΕ Αχαϊας.

 

Στις 4 Μαρτίου 2021, ο Οργανισμός Public Health England χαρακτήρισε το στέλεχος Β.1.1.318 ως στέλεχος υπό διερεύνηση VUI-202102/04. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ παγκοσμίως καταγράφονται 480 περιπτώσεις του συγκεκριμένου στελέχους (PANGOlineages), στη χώρα μας έχουν ήδη ανιχνευθεί 526 κρούσματα.

 

Αυτή η διαπίστωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού η ταχεία τοπική διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους τις τελευταίες 6 εβδομάδες στο Λεκανοπέδιο Αττικής συντελέσθηκε εν μέσω κορύφωσης του τρίτου πανδημικού κύματος στο οποίο επικρατεί το υπερ-μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7/UK. την αντίστοιχη περίοδο στην Αττική, το Β.1.1.318 αντιστοιχεί στο 23.1% του συνόλου των στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση, σε συνδυασμό με την έλλειψη βιβλιογραφικών δεδομένων σχετικά με τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα του συγκεκριμένου στελέχους, καθιστούν την αυξανόμενη διασπορά του ακόμη πιο ανησυχητική.

 

Συγκεκριμένα, άνω του 50% των κρουσμάτων με Β.1.1.318 ανιχνεύθηκαν σε άτομα που κατάγονται από χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, καθώς και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάτι άλλωστε που συμφωνεί με την φυλογενετική ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί. Τα περισσότερα δείγματα προέρχονταν από τα ΚΥ Αλεξάνδρας και Πατησίων, ενώ περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι αφορούν σε άτομα που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, είναι άνεργοι, ή περιστασιακής απασχόλησης και χαμηλού βιοτικού επιπέδου. Συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους, και αυτό πιστεύεται ότι ευθύνεται για την υπερμετάδοση του στελέχους αυτού μεταξύ τους, καθώς και σε άλλους πολίτες που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

 

Έχουμε δε αποκλειστικές πληροφορίες ότι για όλους αυτούς τους λόγους πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη, στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, στην οποία συμμετείχε ο ΕΟΔΥ με τους δύο αντιπροέδρους του και στελέχη της επιδημιολογικής επιτήρησης, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και ο κ. Τσιόδρας.

 

Στη σύσκεψη αυτή συμφωνήθηκε η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί από την διασπορά του στελέχους Β.1.1.318 ήταν κρίσιμη και ότι θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί η γονιδιωματική επιτήρηση στην Αττική με έμφαση στο Κέντρο της Αθήνας και σε γειτονικές περιοχές για να χαρτογραφηθεί η εξάπλωση του στελέχους Β.1.1.318 μέσω της ιχνηλάτησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ήταν το πρόσφατο εύρημα του εργαστηρίου γονιδιωματικής ανάλυσης του ΙΙΒΕΑΑ, ότι δηλαδή εμβολιασμένοι πολίτες εξακολουθούν να μολύνονται με το βρετανικό και με το Β.1.1.318 στέλεχος του κορωνοϊού.

Εξάλλου επισημάνθηκε ο κίνδυνος ότι θα  αποβεί καταστροφικό για το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών αν δεν επιτηρηθούν στο επίπεδο του γονιδιώματος με ιδιαίτερη προσοχή οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού που ανιχνεύονται σε εμβολιασμένους.

Μετά από όλα αυτά ήρθε η σειρά μας να ρωτήσουμε δημόσια από τη συχνότητα, δεδομένου ότι δεν έχουμε άλλη δυνατότητα, αφού σαν περιφερειακός σταθμός έχουμε αποκλειστεί από την ενημέρωση (sic !) του υπουργείου υγείας που γίνεται κάθε Παρασκευή.

Είναι δυνατόν να μην εγνώριζε όλα αυτά ο κ. Μαγιορκίνης, όταν έδωσε μόλις προχθές τη συγκεκριμένη απάντηση, που έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα όσα αναφέρουμε ως αποκλειστικές και έγκυρες πληροφορίες;

 Εάν δεν τα εγνώριζε - παρά το : «απ’ ό,τι είδε», όπως ο ίδιος δηλώνει - και συνεπώς απάντησε με τον τρόπο που απάντησε, ποιός εξ όσων εποπτεύουν θεσμικά τον κ. Μαγιορκίνη έχει την ευθύνη γι αυτό το έλλειμμα, καθώς και για τα όσα είπε;

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων την οποία ο κ Μαγιορκίνης εκπροσωπεί, ο επικεφαλής της κ. Τσιόδρας που συμμετείχε στη σύσκεψη, ο ΕΟΔΥ που έχει την ευθύνη της επιδημιολογικής επιτήρησης και του δικτύου της γονιδιωματικής επιτήρησης;

Θεωρεί ο κ. Μαγιορκίνης ότι έχει το δικαίωμα να ενημερώνει όταν ο ίδιος δεν είναι ενημερωμένος ή δεν γνωρίζει ;

Εάν όμως τα εγνώριζε, τότε γιατί έδωσε τη συγκεκριμένη απάντηση ;

Θεωρεί μήπως ότι μετά το ακαταδίωκτο μπορεί να ψεύδεται ή να αποκρύπτει την αλήθεια ή να παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη, εν μέσω πανδημίας ;

Είναι άραγε σε θέση να αντιληφθεί ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται περί έκφρασης άποψης ή γνώμης, ώστε να ισχύσει το ακαταδίωκτο, αλλά ότι πρόκειται – στην περίπτωση που εγνώριζε - για πράξη που συνιστά εκ προθέσεως αλλοίωση της πραγματικότητας, απόκρυψη της αλήθειας, εν γένει παραπληροφόρηση, που μπορούν να προκαλέσουν ζημία και βλάβη της υγείας των ελλήνων πολιτών ;

Γνωρίζουν άραγε ο Υπουργός υγείας και ο πρωθυπουργός της χώρας σε ποιόν ή σε ποιους έχουν αναθέσει τη προστασία της υγείας του ελληνικού λαού ;

Στην περίπτωση που το γνωρίζουν και αποδέχονται ή συμφωνούν, είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες ;

Η αντιπολίτευση, οι επιστημονικοί σύλλογοι, οι επιστημονικές εταιρείες, οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς, είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να αποδέχονται το ψέμα, την παραπληροφόρηση και το έλλειμμα της πολιτικής της δημόσιας υγείας, που συντελούνται εις βάρος τους ;

Γνωρίζουν οι αρμόδιοι ότι η καθιερωμένη ενημέρωση δεν αφορά και δεν απευθύνεται μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά ότι την παρακολουθούν τα ξένα δημοσιογραφικά δίκτυα, οι πρεσβείες των ξένων χωρών και οι υπήκοοι ξένων χωρών που διαμένουν ή επισκέπτονται τη χώρα μας ;

Γνωρίζουν ότι η απόκρυψη της πραγματικότητας ή η παραποίηση της αλήθειας, η αλλοίωση της επιδημιολογικής εικόνας και εν γένει η παραπληροφόρηση, έχει αντίκτυπο στην υγεία των ξένων υπηκόων που διαμένουν, επισκέπτονται ή σκοπεύουν να επισκεφθούν τη χώρα μας;

Γνωρίζουν ότι εκτός από τους Έλληνες και τους ξένους υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας και ότι οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για την υγεία και την ασφάλειά τους ;

Γνωρίζουν ότι τα ψευδή ή παραποιημένα ή ανακριβή επιδημιολογικά στοιχεία, ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα των μεταλλάξεων δημιουργούν πρόβλημα στην διεθνή επιστημονική κοινότητα και στην επιδημιολογική επιτήρηση σε παγκόσμιο επίπεδο;

Γνωρίζουν ότι τέτοιου είδους ενέργειες προσβάλλουν το κύρος της χώρας μας και ναρκοθετούν την προσπάθεια ανοίγματος για ασφαλή τουριστική κίνηση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της εν μέσω διεθνούς ανταγωνισμού και βλάπτουν την οικονομία της χώρας μας,

ενώ αντίθετα η διαφάνεια δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και προάγει την εικόνα της στο εξωτερικό;

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν παρά να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Μεταφορών, του κ. Grant Shapps, ό οποίος  είπε ότι η χαλάρωση των περιορισμών υπήρξε «αναγκαστικά προσεκτική» υπό το πρίσμα της απειλής από τις νέες μεταλλάξεις.

Υπάρχει εισαγγελική αρχή που να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης πράξης και ότι αυτή δεν εμπίπτει στην έννοια του ακαταδίωκτου, αλλά ότι συνιστά κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει βλάβη και μάλιστα σκοπούμενη στην περίπτωση που ο κ. Μαγιορκίνης αποδειχθεί ότι εγνώριζε, και συνεπώς να επιληφθεί διενεργώντας τα νόμιμα, ως οφείλει ;

Όσο για μας, μένουμε στη διάθεση των αρμοδίων αρχών προκειμένου να καταθέσουμε τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία των όσων ισχυριζόμαστε.

Φωτογραφία: intime

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια