Το «Ακαταδίωκτο», η «άγνοια» Τσίπρα και η «σιωπηρή» παραίτηση Τσακρή

Απόψεις
Το «Ακαταδίωκτο», η «άγνοια» Τσίπρα και η «σιωπηρή» παραίτηση Τσακρή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα από τη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη

Η εκπομπή του Γ. Σαχίνη στον 98.4 , προσέγγισε σήμερα και την κατά τα φαινόμενα δυσεξήγητη «άγνοια» , του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όταν δήλωνε ότι η νομοθέτηση του «Ακαταδίωκτου»  των Επιτροπών των Εμπειρογνωμόνων είναι κυβερνητική επιλογή – απόφαση για την οποία δεν πρέπει να ρωτήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής,  ούτε καν  ο εμβληματικός Σωτήρης Τσιόδρας.

Στην εκπομπή ακούστηκε και ηχητικό απόσπασμα του μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων , του Λοιμωξιολόγου  Μάριου Λαζανά, που δηλώνει ότι από τον Οκτώβριο μέσα στην Επιτροπή οι επιστήμονες έχριαν ως θέμα συζήτησης μεταξύ τους την θεσμοθέτηση του ακαταδίωκτου. Στην ανάλυση ακούστηκε ο προβληματισμός, αν ο κ. Τσίπρας δεν το ήξερε πράγματι αυτό, γιατί δεν ρωτούσε πριν διαχωρίσει την επιτροπή από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, τους συμβούλους του ή μέλη της επιτροπής με τους οποίους έχει κάποια επαφή.

Η εκπομπή εκτίμησε ότι στο θέμα αυτό, υπάρχει πλήρης ταυτότητα κι αν δεν υπάρχει αναζητείται και «εκδίδεται» , ταυτότητα απόψεων κυβέρνησης και επιτροπής !!!

  Όμως στην ίδια ανάλυση αίσθηση προκαλεί και η αποκάλυψη , πως από την Επιτροπή από τις 17 Μαρτίου και πριν την θέσπιση του «ακαταδίωκτου» της υπήρξε και μια παραίτηση σημαίνοντος μέλος της , του καθηγητή Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιου Τσακρή, που επί 1,5 μήνα σχεδόν έχει ανεξήγητα περάσει στα ψιλά. Η εκπομπή αποκάλυψε, ότι στην τελευταία παράγραφο κάποιου άρθρου στην Καθημερινή , με ημερομηνία δημοσίευσης 21 Απριλίου  και τίτλο :«Τι ακύρωσε την έξοδο του Πάσχα – Ανακοινώνεται ο οδικός χάρτης για το σταδιακό άνοιγμα…», υπάρχει  ένα μέρος,  το πιο ενδιαφέρον,  από την τελευταία παράγραφο που αναφέρει:  « Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή είναι κατά ένα μέλος μικρότερη, μετά την παραίτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιου Τσακρή.

Ο κ. Τσακρής υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στις 17 Μαρτίου, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ως διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και αντιπρύτανης, που δεν του επιτρέπει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της επιτροπής. Ο καθηγητής κάνει αναφορά στο έργο της επιτροπής σημειώνοντας ότι «σε δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, η επιτροπή συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της απέναντι στην πανδημία – με επιστημονική τεκμηρίωση, με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και προσπαθώντας να κάνει το έργο της μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και απερίσπαστη από πιέσεις και σκοπιμότητες». Η εκπομπή έθεσε το ερώτημα δημόσια, αν πρόκειται όντως για παραίτηση ή για απόδραση, πριν από το ακαταδίωκτο που δεν είχε ακόμη νομοθετηθεί, αν κρίνει κανείς από την ημερομηνία παραίτησης στις 17 Μαρτίου;

Η ανάλυση πάντως αυτής της είδησης , που έχει περάσει κάτω από τα ραντάρ , σε όλα τα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, οδηγεί και σε ένα συμπέρασμα : Όσο κι αν ο κ . Τσακρής,  προσπαθεί να κάνει όσο μπορεί πιο ανώδυνη και διακριτική την «απόδρασή»του εξυμνώντας βέβαια το ρόλο της επιτροπής  και διατηρώντας τα προσχήματα με την κυβέρνηση , με προφανή σκοπό να μην θίξει τα κατά γενική ομολογία τα κακώς κείμενα η διευκρίνησή του ότι : «η επιτροπή προσπαθεί να κάνει το έργο της μακριά από πολιτικές αντιπαραθέσεις και απερίσπαστη από πιέσεις και σκοπιμότητες», τίποτε άλλο παρά σαν ομολογία, αποκάλυψη ή απόδειξη των όσων συμβαίνουν και δεν ομολογούνται μπορεί να εκληφθεί.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News