Γιώργος Σαχίνης

Αποκλειστικές πληροφορίες για τα μεταλλαγμένα στελέχη στην Ελλάδα

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία Γονιδιωματικής Επιτήρησης στην Ελλάδα

Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσουν τα όσα αποκάλυψε στη σημερινή εκπομπή του ράδιο 98.4 ο Γιώργος Σαχίνης, για τα στοιχεία της γονιδιωματικής επιτήρησης στην Ελλάδα, που ναι μεν εξακολουθεί να είναι η χαμηλότερη σε ποσοστό από τις περισσότερες χώρες  της Ευρώπης, ως συνέπεια της ελλειπτικής πολιτικής επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα, εντούτοις τα δείγματα που υπάρχουν και έχουν εξεταστεί καταγράφουν μια άκρως ανησυχητική τάση . Όπως επισημάνθηκε στην εκπομπή,  η «ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ» που μπορεί να γίνεται μόνο με τα μοριακά τεστ, στη χώρα μας υπολείπεται, το ποσοστό των τεστ που ελέγχονται είναι μόλις και μετά βίας 0,10%, η αναλογία είναι τραγική την ώρα που οι μεταλλάξεις βρίθουν σε όλες τις χώρες και  όταν μάλιστα  δεν χρειάζεται να είναι εισαγόμενες και να τις φέρει κάποιος , μπορεί να είναι και αυτόχθονες και αυτοφυείς !!!!

Η εκπομπή κατά αποκλειστικότητα αποκάλυψε, ότι στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών,  πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα ~800 αλληλουχήσεις DNA για τον πλήρη χαρακτηρισμό του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 σε αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων από όλη την Επικράτεια.

Από αυτή βρέθηκε πληθώρα στελεχών ειδικού επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, όπως το βρετανικό B.1.1.7 (UK) που κυριαρχεί στη χώρα, καθώς και το B.351 (South Africa), A.23.1 (Uganda),Β.1.1.318, Β.1.525.

Πρόσφατα  ταυτοποιήθηκε και το ινδικό στέλεχος Β.1.617 το οποίο ευθύνεται για την τραγική εξέλιξη της πανδημίας που βλέπουμε πλέον, εδώ και μερικές εβδομάδες στην Ινδία.

Ιδιαίτερη ανησυχία θα πρέπει να μας προκαλέσουν ορισμένα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης, γιατί από έγκυρες πηγές και αποκλειστικές πληροφορίες γνωρίζουμε πλέον ότι :

Η παρουσία του στελέχους Β.1.1.318 είναι συνεχώς αυξανόμενη. Το στέλεχος αυτό εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην Αττική και μεταξύ άλλων, φέρει την μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα αντισωμάτων που δημιουργούνται μετά από εμβολιασμό ή φυσική ανοσία.  Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ταυτοποιηθεί ήδη από τα τέλη του Φεβρουαρίου και έως σήμερα έχουν ανιχνευθεί 526 κρούσματα που το φέρουν, από τα οποία 520 ήταν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Στις 4 Μαρτίου 2021, ο Οργανισμός Public Health England χαρακτήρισε αυτό το στέλεχος Β.1.1.318 ως στέλεχος υπό διερεύνηση VUI-202102/04. Όλα αυτά,  ενώ παγκοσμίως έχουν καταγράφονται 480 περιπτώσεις του συγκεκριμένου στελέχους (PANGOlineages), στη χώρα μας έχουμε ήδη ανιχνεύσει 526 κρούσματα.

Το ότι η διασπορά του του συγκεκριμένου στελέχους τις τελευταίες 6 εβδομάδες στο Λεκανοπέδιο Αττικής συντελείται εν μέσω κορύφωσης του τρίτου πανδημικού κύματος στο οποίο επικρατεί το υπερ-μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7/UK, είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική διαπίστωση.

Σήμερα στην Αττική, το Β.1.1.318 αντιστοιχεί στο 23.1% του συνόλου των στελεχών που κυκλοφορούν στην κοινότητα.

Αν πάρουμε δε υπόψη μας ότι υπάρχει έλλειψη βιβλιογραφικών δεδομένων σχετικά με πόσο μεταδοτικό και πόσο νοσογόνο είναι  το συγκεκριμένο στέλεχος, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε ακόμη περισσότερο.

Οι αποκλειστικές αυτές πληροφορίες, που παρέθεσε η εκπομπή,  δείχνουν ότι έχουμε μπροστά πολύ δρόμο μέχρι να δοκιμασθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πράξη ιδιαίτερα απέναντι στις μεταλλάξεις.

Δεν έχει παρά να αναλύσει κανείς το σχεδιασμό της μελέτης που μόλις άρχισε με το εμβόλιο της Moderna σε ένα πληθυσμό που περιλαμβάνει κυρίως φοιτητές, οι οποίοι σύμφωνα με το σχεδιασμό της μελέτης θα υποβάλλονται σε καθημερινό τεστ για να διαπιστώνεται εάν έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Με άλλα λόγια δεν αρκεί να έχουν ελεγχθεί αυτοί που εμβολιάστηκαν με τεστ αντισωμάτων για να είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Επιπλέον θα πρέπει να μάθουμε τελικά εάν αυτοί που εμβολιάστηκαν μπορούν να μεταδίδουν τον ιό ή επίσης το  ιικό φορτίο που απαιτείται σε μια τέτοια περίπτωση. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, περισσότερο από ένα μίλι !!!

(φωτογραφία rawpixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια