Τα διδακτικά διαγράμματα για τον κορωνοϊό που στην Ελλάδα… δεν τα συζητάμε

Απόψεις
Τα διδακτικά διαγράμματα για τον κορωνοϊό που στην Ελλάδα… δεν τα συζητάμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δραματική εικόνα της πανδημίας στη χώρα, όπως αποτυπώνεται στους διεθνείς δείκτες σχετικά με την πανδημία που χρησιμοποιούνται από διεθνή ΜΜΕ

Επειδή εσχάτως, στις επίσημες ενημερώσεις στην Ελλάδα, έχει σταματήσει η αναφορά σε δείκτες συγκριτικά με άλλες χώρες ή επιλέγεται από αυτούς μόνο ό,τι βολεύει και μάλιστα σε ανόμοιες καταστάσεις, για δείτε και την αναφορά των έγκριτων μέσων - ως φαίνεται, μόνο για ειδήσεις που βολεύουν ορισμένους - όπως για παράδειγμα τους “Financial Times”.

Η εφημερίδα αυτή, όπως και άλλες, όσον αφορά στους διεθνείς δείκτες σχετικά με την πανδημία, αντλεί τα δεδομένα με στοιχεία που παίρνει από τις διεθνείς βάσεις, όπως το ECDC, το John Hopkins, το Euromomo κ.λπ. Δηλαδή με στοιχεία που η χώρα μας στέλνει σε αυτές τις βάσεις, όπως άλλωστε κάνουν και όλες οι άλλες χώρες. Αυτή είναι η πάγια διαδικασία που ακολουθείται, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πρόκειται δήθεν για αξιολόγηση που κάνουν οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί και ινστιτούτα.

Ό,τι εμφανίζεται λοιπόν στα διαγράμματα και στους χάρτες είναι κατά δήλωσή μας και όχι αποτέλεσμα κατάταξης μετά από κάποια αξιολόγηση, που απαιτεί ειδική επεξεργασία από κάποια τρίτη ανεξάρτητη Αρχή.

Κατά καιρούς διάφοροι τέτοιοι χάρτες παρουσιάζονταν για να μας πείσουν ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά και μάλιστα καλύτερα από τους άλλους. Άραγε τι έχει συμβεί και τώρα έπαψαν να τους κουνάνε δεξιά κι αριστερά και να δείχνουν σε ποια σειρά κατατάσσεται η χώρα, τώρα που οι δείκτες δεν παρουσιάζουν πλέον τις ίδιες καλές “επιδόσεις”, όπως εκείνοι χαρακτήριζαν όσα στοιχεία έδιναν στη δημοσιότητα όταν έκαναν τις μακάβριες συγκρίσεις; Προφανώς σήμερα πλέον δε συμφέρει να παρουσιάζεται η δραματική εικόνα της πραγματικότητας στο εσωτερικό, αλλά ούτε και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όταν περιμένουμε να ζήσουμε από τον τουρισμό.

Ωστόσο, ακόμη κι αυτά τα περιορισμένα και επιλεγμένα στοιχεία, που στέλνονται υποχρεωτικά προς τα έξω, μόλις πέσουν σε αμερόληπτα ξένα χέρια ίσως απεικονίζουν την κατάσταση με περισσότερο αντικειμενικό τρόπο από αυτόν που κάποιοι μας παρουσιάζουν για εσωτερική κατανάλωση.

Τα διαγράμματα που ακολουθούν είναι πολύ διδακτικά και δείχνουν, δυστυχώς, πως η χώρα μας πάει πολύ πιο χάλια (sic!) από άλλες, πως έχει καλύτερες αρνητικές “επιδόσεις” ακόμη κι από χώρες με περισσότερα κρούσματα, εφόσον έχει περισσότερους θανάτους και μάλιστα σε αναλογία με κρούσματα. Δείχνουν, επίσης, πως ακόμη και με τους εμβολιασμούς, για την ώρα δεν καταφέραμε να μειώσουμε τους θανάτους, ενώ άλλες τα κατάφεραν ακόμη και χωρίς εμβολιασμούς. Για παράδειγμα η Νοτιοανατολική Ασία, η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία, με εξαίρεση τη Σιγκαπούρη, έχουν κάτω του 2% εμβολιασμούς πληθυσμού ή και μηδενικούς, όπως στην Κίνα, αλλά πέτυχαν τον περιορισμό απόλυτα της επιδημίας, με μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης και μόνο.

Επίσης, βλέποντας τα διαγράμματα, θα αναρωτηθείτε τι είδε, τι δεν κατάλαβε, τι δεν είπε και πού την “πάτησε” ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, με το παράδειγμα της Χιλής που χρησιμοποίησε στην πρόσφατη ομιλία του, στην Ακαδημία Αθηνών. Διότι ναι μεν έχει η Χιλή περισσότερα κρούσματα από την Ελλάδα, όμως έχει λιγότερους θανάτους από εμάς.

Και αυτό παρότι - λάθος κατά τη γνώμη μας - συγκρινόμαστε με μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, με εντελώς διαφορετικό προφίλ από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες ηπείρους. Αλλά αν δεν είμαστε αλά καρτ, τότε γιατί δε συγκρινόμαστε και με τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου μάλιστα οι εμβολιασμοί, με εξαίρεση τη Σιγκαπούρη, είναι κάτω του 2%;

Είπα Σιγκαπούρη, όπου είναι η μόνη χώρα της περιοχής στη ΝΑ Ασία με πολύ υψηλό δείκτη εμβολιασμών, άνω του 40%.

Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Προσέξτε τώρα ακόμη κι έτσι τι αναφέρεται σε μια από τις εγκυρότερες εφημερίδες της, την “The Straits Times Singapore”. Πως αυτό που μπορεί να κρατήσει κανείς είναι ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, έχοντας μεριμνήσει και έχοντας πάρει αποτελεσματικά μέτρα Δημόσιας Υγείας και όχι δημόσιας τάξης, ούτε περιορίστηκαν αποκλειστικά στο τρίπτυχο “μασκούλα, αποστάσεις και πλένω τα χεράκια”, κατάφεραν και περιόρισαν την πανδημία σε βαθμό που ο πληθυσμός τους δεν είναι εκτεθειμένος στον ιό, αλλά και σε αυτό ακόμη το εμβόλιο.

Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις που δίνει ο καθηγητής Hsu Li Yang, αντιπρόεδρος της Δημόσιας Αρχής Υγείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης “Saw Swee Hock School of Public Health” στο δημοσίευμα “askST: How concerned should we be about blood clots linked to AstraZeneca, Johnson & Johnson COVID-19 vaccines” στις 17/04/2021. Από αυτές προκύπτει πως οι εμβολιασμοί γίνονται με τέτοια υστερία στις χώρες της Δύσης, επειδή οι ανίκανες κυβερνήσεις τους διαχειρίστηκαν την πανδημία με αντιλαϊκό τρόπο στην πράξη και στην ουσία, προβάλλοντας με άκρατη υποκρισία ένα ψευτο-ανθρωπιστικό επικοινωνιακό μοντέλο. Προφανώς η λογική του κόστους-οφέλους βασίζεται περισσότερο στο “μη χείρον βέλτιστον”, όσο κι αν επιχειρείται να παρουσιαστεί εξωραϊσμένη με τα στατιστικά τερτίπια. Στην ουσία ισχύει η ωμή πραγματικότητα που σε ωθεί στο να κάνει κανείς ό,τι κι ό,τι, προκειμένου να αποφύγεις τα χειρότερα.

Λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Hsu: «In places like the US or parts of Europe, where the transmission rates are very High, and the death rate from COVID-19 is far higher than one in a million, then one in a million may seem like reasonable odds», δηλαδή σύμφωνα με τη μετάφραση: «Σε μέρη όπως οι ΗΠΑ ή περιοχές της Ευρώπης, όπου τα ποσοστά μετάδοσης είναι πολύ υψηλά, και το ποσοστό θανάτου από την COVID-19 είναι πολύ υψηλότερο από ένα στο εκατομμύριο, τότε η αναλογία του ένα στο εκατομμύριο μπορεί να φαίνεται λογική» (σ.σ. περιστατικά θρόμβων ως μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου).

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τις διάφορες κυβερνήσεις προκειμένου να πείσουν τον κόσμο ότι διατρέχει λιγότερο κίνδυνο από το εμβόλιο απ' ό,τι από την ίδια τη νόσο είναι τόσο απέλπιδες που περιορίζονται βλακωδώς στη σύγκριση αποκλειστικά και μόνο των θρομβωτικών επεισοδίων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που θα έπρεπε να συγκρίνουν - αν διατηρούσαν λίγη νηφαλιότητα - είναι το σύνολο των επιπλοκών από την COVID και όχι μόνο τις θρομβώσεις, διότι έτσι αδυνατίζουν οι ίδιοι το δικό τους επιχείρημα.

Ο καθηγητής Hsu εξηγεί: «If you take collectively all the complications that COVID-19 brings when one is infected with it, then of course, the risks associated with these vaccines are all lower than the actual risks from COVID-19 infection», δηλαδή: «Εάν λάβετε υπόψη συνολικά όλες τις επιπλοκές που προκαλεί η COVID-19 όταν κάποιος νοσήσει από αυτή, φυσικά, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτά τα εμβόλια είναι όλοι χαμηλότεροι από τους πραγματικούς κινδύνους από την ίδια τη νόσο».

Πώς κάνουμε τις συγκρίσεις και τι προκύπτει από αυτές

Ας αποφασίσουμε λοιπόν στην Ελλάδα αν οι αναφορές και οι συγκρίσεις με άλλες χώρες θα γίνονται συστηματικά ή μόνο όταν θεωρούμε ότι οι αριθμοί (που εμείς οι ίδιοι δίνουμε) μας... κατατάσσουν σε καλές θέσεις ή ακόμη αν θα τους κρύβουμε όταν δε συμφέρει. Επίσης, αν όταν θα τους εμφανίζουμε, θα το κάνουμε επιλεκτικά με ανόμοιες και αδόκιμες συγκρίσεις. Κάτι που ομολογεί εκ των υστέρων και ο ίδιος ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας (07/04/21): «Επίσης, δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς στοιχεία μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο της επιδημίας. Δηλαδή, σε άλλες φάσεις, άλλες χώρες βρίσκονται σε μια κάμψη επιδημιολογική, άλλες στο peak ενός επιδημιολογικού κύματος, με άλλα χαρακτηριστικά».

Οι πίνακες, πάντως, στους “Financial Times” άλλα πράγματα δείχνουν από αυτά που κάποιοι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν. Πιστεύω ότι όσοι ζούμε σήμερα σε αυτή τη χώρα είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε:

Νέοι θάνατοι που αποδίδονται σε COVID-19 σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βέλγιο, Σουηδία και Ισπανία. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

Νέοι θάνατοι που αποδίδονται σε COVID-19 σε Ελλάδα, Αυστρία, Ιταλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

Νέοι θάνατοι που αποδίδονται σε COVID-19 σε Ελλάδα, Κίνα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε Ελλάδα και Χιλή. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

Νέοι θάνατοι που αποδίδονται στην COVID-19 σε Ελλάδα και Χιλή. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε Ελλάδα, Αυστρία, Ιταλία, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε Ελλάδα, Κίνα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Βέλγιο, Σουηδία, Ισπανία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

Νέοι θάνατοι που αποδίδονται στην COVID-19 σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

Νέοι θάνατοι που αποδίδονται στην COVID-19 σε Ελλάδα, Ε.Ε., Γερμανία, Δανία, Φιλανδία και Νορβηγία. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

Νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά σε Ελλάδα, Ε.Ε., Γερμανία, Φιλανδία, Δανία και Νορβηγία. Μέσος όρος 7 ημερών ανά 100.000.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News