Τα νέα δεδομένα από τις ανακοινώσεις του EMA για τα εμβόλια

Απόψεις
Τα νέα δεδομένα από τις ανακοινώσεις του EMA για τα εμβόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Γιώργου Σαχίνη

Την Τετάρτη το απόγευμα είχαμε από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) νέες δηλώσεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο, αν προσέξατε, τώρα πάψαμε να λέμε ότι είναι και εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης!!! Το γιατί, ε, αυτό σκεφτείτε το και εσείς.

Μήπως επιχειρείται κάποιος διαχωρισμός για να μην μπαίνει στο στόχαστρο και το πανεπιστήμιο; Μήπως είναι ζήτημα κύρους ή ευθυνών; Αλλά το πανεπιστήμιο δεν είναι αυτό που έκανε τη μελέτη; Αυτό δε μας λέγανε μέχρι και λίγο πριν να υπάρξουν τα προβλήματα; Δεν το λέγανε για να ενισχύσουν το κύρος και την αξιοπιστία του; Μήπως τώρα το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει περισσότερο από πριν ανάγκη από αυτό; Χρειάζεται δηλαδή ακριβώς να ενισχυθεί το κύρος και η αξιοπιστία του!!!

Πάντως μόνον τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτή η διαφοροποίηση. Θα δούμε στη συνέχεια, γιατί προβλέπεται να υπάρχει συνέχεια!

Και γιατί θα υπάρχει συνέχεια; Γιατί, απ' ό,τι φαίνεται, τώρα βγαίνουν τα όποια προβλήματα, έστω και σπάνια, στην επιφάνεια. Τώρα ήρθε η ώρα να αποδειχτεί αφενός μεν η αποτελεσματικότητα, αφετέρου, δε, οι ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων, κι αυτό γιατί οι κλινικές μελέτες που παρουσιάστηκαν προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια για προσωρινή χρήση, αυτή δηλαδή της επείγουσας χρήσης, ήταν περιορισμένες και σε χρόνο και σε πληθυσμό. Αναγκαστικά, αυτή τη στιγμή γίνονται στην πράξη οι πληθυσμιακές μελέτες και φυσικά μακάρι να αποδειχτούν όλες καλές.

Τα εμβόλια είναι ένα από τα πολύτιμα "όπλα" για την ανθρωπότητα στη "μάχη" με τους ιούς και τις ασθένειες, αλλά όχι το μοναδικό.

Όμως είναι άλλο πράγμα να έχουμε αυτό υπόψη μας και να κρατάμε μικρό καλάθι ή να έχουμε επιφυλάξεις και να βαδίζουμε με προσοχή σε κάθε βήμα, κι άλλο να εκθειάζουμε στα τυφλά και ασυζητητί μια κατάσταση που μπορεί ενδεχομένως να κρύβει κάποιο πρόβλημα. Γιατί έτσι συγκαλύπτουμε κι αποσιωπούμε ένα πρόβλημα που μπορεί να πάρει ξαφνικά άλλες διαστάσεις...

Δεν επιτελεί κανείς υπηρεσία στην κοινωνία ακολουθώντας την τακτική της συγκάλυψης και της αποσιώπησης, στο όνομα τού να μη δημιουργηθεί πανικός και να μη δοθούν λάθος μηνύματα, γιατί έτσι πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Χρειάζεται πολλή προσοχή, τόλμη θάρρος και επιστημονική γνώση για να πορευθείς - κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν αρκεί από μόνο του!

Ας φροντίσουν λοιπόν οι αρμόδιοι να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και να μη βιάζονται να υποστηρίξουν στα τυφλά καταστάσεις, όταν εκείνοι που τις χειρίζονται σε διεθνές επίπεδο και σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς διατηρούν επιφυλάξεις... Ίσως κάτι να ξέρουν περισσότερο.

Ούτε πάλι να βιάζονται όταν πρέπει να δράσουν άμεσα, για να προφυλαχτεί ο κοσμάκης από επικίνδυνες καθυστερήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχτηκε ότι μάλλον αυτό έγινε.

Προσοχή όμως, να το ξεκαθαρίσουμε: Δεν πάμε να προστατεύσουμε το εμβόλιο, τον κόσμο θέλουμε να προστατεύσουμε. Έχω τη γνώμη ότι το πήραν το μήνυμα, φαντάζομαι να πήραν και το μάθημα!

Τι μας είπε ο ΕΜΑ

Τι μας είπε λοιπόν ο ΕΜΑ προχθές Τετάρτη; Είπε ότι οι περιπτώσεις που εξέτασε επισταμένως, δηλαδή τα 169 περιστατικά στα οποία παρατηρήθηκαν θρομβώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της Ευρώπης, εκεί που σπάνια παρουσιάζονται σε συνδυασμό με θρομβοπενία, θα πρέπει να θεωρηθούν «ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ», επειδή έχει βρεθεί ότι είναι πιθανή η σχέση τους με το εμβόλιο. Δηλαδή, εκτός από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, που είχαν γίνει γνωστές μετά από τις μελέτες, αυτές που αναγράφονταν στις οδηγίες, αυτές που ξέραμε μέχρι σήμερα, έρχεται τώρα να προστεθεί κι αυτή η νέα. Αυτή είναι λοιπόν η βασική διαπίστωση, και δίνει μια απάντηση στο ερώτημα αν έχει ή αν δεν έχει σχέση με το εμβόλιο.

Αυτό λοιπόν, για να το ξεκαθαρίζουμε. Από 'κει κι έπειτα η ηγεσία του ΕΜΑ μάς είπε ότι αυτές είναι σπάνιες. Τι θα πει όμως αυτό, που τα ελληνικά ΜΜΕ το έκαναν κυρίαρχο, το έχουν καταλάβει;

Ότι εμφανίζονται σπάνια στον πληθυσμό, ότι δηλαδή δεν είναι συχνές, για να θεωρηθούν ότι κατατάσσονται έτσι απλά μαζί με τις υπόλοιπες που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό!

Αυτό γιατί έχει σημασία; Γιατί, αν και σπάνιες, σχετίζονται με το εμβόλιο. Γιατί αν δε σχετίζονταν δε θα ήταν ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ. Δηλαδή, εκτός από αυτές που ξέραμε μέχρι σήμερα, έρχεται τώρα να προστεθεί κι αυτή, ευτυχώς όμως προς το παρόν τουλάχιστον ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ!

Επομένως έχουμε σπάνιες παθολογικές καταστάσεις που εμφανίζονται από το εμβόλιο, σε εξαιρετικά μικρή συχνότητα. Μένει λοιπόν να δούμε αν αλλάξει κάτι στον βαθμό που οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε μεγαλύτερη έκταση, στον βαθμό δηλαδή που θα γίνουν οι πληθυσμιακές μελέτες, που δεν είχαν γίνει όταν τα εμβόλια πήραν την άδεια για την έκτακτη χρήση τους.

Αν δεν κατάλαβα κάτι καλά ας με διορθώσουν οι ειδικοί, για αν μη δώσω κάποιο λάθος μήνυμα και τα κάνω χειρότερα απ' ό,τι είναι.

Είναι άλλο πράγμα λοιπόν αυτό, κι άλλο να λέμε ό,τι λέγαμε μέχρι τώρα: Ας μην το επαναλάβουμε για να μην μπερδέψουμε άλλο τα πράγματα.

Ο ΕΜΑ είπε επίσης ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του εμβολίου, όσον αφορά τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς βαριά από την COVID, να διασωληνωθεί και να πεθάνει, υπερτερούν του κινδύνου να πάθει αυτή την εξαιρετικά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια από το εμβόλιο. Όταν όμως δημοσιογράφος από το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη τύπου του ΕΜΑ, η ηγεσία του, ορθώς πράττοντας, απέφυγε να προσδιορίσει αν το κόστος-όφελος ισχύει στον ίδιο βαθμό, το τονίζω και το διευκρινίζω στον ίδιο βαθμό, και όχι γενικά για όλες τις ηλικίες. Γιατί αλήθεια αυτό;

Επειδή εκτίμησε, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτει, ότι τα περιστατικά αυτά εμφανίστηκαν σε άτομα της ηλικίας κάτω των 55.

Αυτό φαίνεται οδηγεί στη σκέψη ότι θα πρέπει ίσως να αλλάξει ο εμβολιαστικός σχεδιασμός, όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, και να μη γίνεται το συγκεκριμένο εμβόλιο στις ηλικίες κάτω των 55 ετών.

Οι Βρετανοί ήδη αντέδρασαν αρκετά γρήγορα και αποφάσισαν να προχωρήσουν ακόμη παραπέρα, με δεδομένο ότι μέχρι στις 31 Μαρτίου είχαν γίνει στη Μεγάλη Βρετανία 20,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί και ότι η συχνότητα εμφάνισης αυτών των περιστατικών για τα οποία μιλάμε (79 για την ακρίβεια) είναι 4 ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασθέντων.

Αποφάσισαν λοιπόν να διακόψουν τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο στους νέους κάτω των 30 ετών, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, και εφόσον υπάρχει λόγος, δηλαδή όταν χρειάζεται. Προσδιόρισε μάλιστα τις ειδικές κατηγορίες, κι αυτό επειδή οι ηλικίες αυτές θεωρείται ότι νοσούν λιγότερο συχνά, αλλά και πιο ήπια, ωστόσο όμως μεταδίδουν εξίσου. Συνέστησαν λοιπόν να γίνονται άλλα εμβόλια εκτός από αυτό της AstraZeneca.

Πρόσθεσαν δε ότι, όπου χρειάζεται να γίνεται, θα πρέπει να γίνεται πλήρης ενημέρωση και να ζητείται έγγραφη συγκατάθεση του εμβολιαζόμενου.

Όλοι βέβαια, τόσο ο ΕΜΑ όσο και οι δύο οργανισμοί στη Μεγάλη Βρετανία, δηλαδή η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμακευτικών και Υγειονομικών Προϊόντων και η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, επανέλαβαν ότι το όφελος από το εμβόλιο υπερτερεί των κινδύνων, που είναι σπάνιοι από αυτό.

Παράλληλα, στην προχθεσινή άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη ζήτησε από τις χώρες να κρατήσουν ενιαία στάση σχετικά με τους εμβολιασμούς, μετά τα νέα δεδομένα, σε μια προσπάθεια να μην πληγεί το κύρος του εμβολίου, και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εμβολιασμοί, λαμβανομένων υπόψη των κινδύνων από την πανδημία.

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τρία ανοιχτά ζητήματα ζητούν απαντήσεις

Ωστόσο, μετά τις διαπιστώσεις, παραμένουν τρία τουλάχιστον σοβαρά προβλήματα:

1ον: Να βρεθεί ο μηχανισμός που προκαλεί αυτές τις παθολογικές καταστάσεις.

2ον: Να έχουμε ΕΓΚΑΙΡΑ επιδημιολογικά στοιχεία για να ξέρουμε τη συχνότητα εμφάνισής τους, η οποία θα πρέπει να περιμένουμε ότι είναι ενδεχόμενο να μεταβληθεί.

3ον: Να βρούμε τον τρόπο να μπορούμε να προλαβαίνουμε την εμφάνισή τους, γνωρίζοντας για παράδειγμα τα άτομα που είναι ενδεχομένως πιο επιρρεπή.

Μένει να δούμε από 'δω και πέρα τι κατάλαβαν απ' όλα αυτά οι αρμόδιες Αρχές της χώρας, ο ΕΟΦ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση.

Να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Υπάρχει δρόμος ακόμη και δοκιμασία για μας, αλλά και για το - ή τα - εμβόλιο...

Αυτό πάντως που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι το ή τα εμβόλια δεν είναι πανάκεια κι ότι το ζήτημα δε λύνεται με νουθεσίες και προτροπές που βασίζονται σε τυφλή υπακοή, που συνοδεύεται μάλιστα από προσδιορισμούς θρησκευτικού τύπου, όπως "ευλαβικά" κάποιοι καθιέρωσαν σκόπιμα, παίρνοντας ίσως παράδειγμα από τις προσωπικές τους πεποιθήσεις.

Η συμμόρφωση πρέπει να βασίζεται στην πειθώ και τη διαφάνεια, πράγμα δύσκολο απ' ό,τι φαίνεται για θιασώτες της άποψης "πίστευε και μη ερεύνα", παρότι μιλάμε για επιστήμη και μάλιστα πρώτης γραμμής.

Η έρευνα στη χώρα μας φαίνεται ότι στηρίζεται, κατά περίπτωση βέβαια, σε αποτελέσματα που μας έρχονται από το εξωτερικό, μιας και τα δικά μας ερευνητικά κέντρα έχουν ήδη κάνει τις επιλογές τους, με βάση τις οικονομικές τους ανάγκες, που ωστόσο φαίνεται ότι ακόμη κι αυτές επιλύονται ή διευκολύνονται με πολιτικά κριτήρια.

Πάντως, έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, και μέσα στον πανικό της πανδημίας, καλό είναι κάποιοι να βάλουν μυαλό, να συνετιστούν και να αλλάξουν τακτική. Δηλαδή:

Να ψάχνουν περισσότερο και να υπολογίζουν την ασφάλεια του κοσμάκη, γιατί καλώς ή κακώς τουλάχιστον αυτή τη στιγμή έχουν την ευθύνη!

Φαρμακοεπαγρύπνηση λοιπόν αυτοί, επαγρύπνηση κι εμείς από τη μεριά μας.

Αυτό που διακυβεύεται σήμερα δεν είναι το κύρος των εμβολίων και το γόητρο εκείνων που χάραξαν την όποια στρατηγική, ούτε εξάλλου η δικαίωσή της.

Αυτό που διακυβεύεται σε συνθήκες πανδημίας είναι η δική μας ασφάλεια και η υγεία χωρίς κριτήρια του τύπου: "το μη χείρον...".

Έχουν λοιπόν από κάθε άποψη ενδιαφέρον οι σημερινές ανακοινώσεις της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ή του ΕΟΦ για το πώς θα προσαρμόσουν το σχετικό εμβολιαστικό πρόγραμμά τους με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις του EMA για το AstraZeneca, αφού σε άλλες χώρες έχουμε ήδη κινήσεις: Στο Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύεται πλέον ο εμβολιασμός κάτω των 30 ετών, στη Γαλλία ανακοινώθηκε η απαγόρευση κάτω των 60 ετών, στο Βέλγιο κάτω των 55, στην Ιταλία κάτω των 60 ετών, ενώ στη Σουηδία η απαγόρευση είναι κάτω των 65 ετών, στο Βέλγιο κάτω των 55 ετών, στην Εσθονία κάτω των 60, και τέλος στη Γερμανία, ανά κρατίδιο, η απαγόρευση είναι για τις ηλικίες κάτω των 60 ετών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News