Τα μπες –βγες των Lockdown και η ατομική ευθύνη των self tests

Απόψεις
Τα μπες –βγες των Lockdown και η ατομική ευθύνη των self tests

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αφήγηση ότι και η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα και πάλι της δικής μας συμπεριφοράς

Στη σημερινή εκπομπή του Γ. Σαχίνη στο ράδιο 98.4 αναλύθηκε πως το μπες- βγες των lockdown, ειδικά τώρα το δεύτερο με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, οδηγείται και πάλι σε μια αφήγηση ότι και η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα και πάλι της δικής μας συμπεριφοράς. Οι πολίτες φταίνε γιατί μαζεύονται σε σπίτια και χαλαρώνουν. Ποια είναι τα στοιχεία που το αποδεικνύουν;  Υπάρχει κάποια βάση δεδομένων που τα καταγράφει και με ποιο τρόπο άραγε; Ένα χρόνο μετά  οι υπεύθυνοι δείχνουν να αγνοούν, όπως φαίνεται ότι υπάρχουν και μέτρα Δημόσιας Υγείας, που παίρνονται όπως σε άλλες χώρες, για την προστασία των πολιτών και όχι μόνο μέτρα που απαγορεύουν απλώς την κινητικότητα, δηλαδή μέτρα περιοριστικά και αστυνόμευσης. Υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση που ποτέ δεν εφαρμόστηκε  και όχι μέτρα ελέγχου της εφαρμογής των περιοριστικών. Αυτά τα μέτρα έπρεπε να είχανε ληφθεί, για να αποφύγουμε τους θανάτους. Στην ίδια ανάλυση, υπάρχει και ειδική αναφορά στα οικιακά self-tests.

Ξανά πάλι ακόμη και μες το lockdown, μες την απομόνωση, μες τη φούσκα μας τα κρούσματα ανεβαίνουν, οι εισαγωγές ανεβαίνουν, οι διασωληνωμένοι ανεβαίνουν μέσα κι έξω από τις ΜΕΘ και οι θάνατοι όσο κι αν άργησαν τις τελευταίες μέρες ανεβαίνουν κι αυτοί.

Όσο κι αν αυξήθηκαν τα test κι αυτό έλλειπε να μην είχαν αυξηθεί, ο αριθμός τους δεν αντιστοιχεί σε αυτόν που θα ‘πρεπε, αλλά και ο τρόπος που γίνονται δεν είναι αυτός που θα  ‘πρεπε.

Αλήθεια γιατί αυξήθηκαν εσχάτως κάπως τα tests,  μετά από τόσους μήνες και ύστερα από συνεχείς πιέσεις, κάποιων που φαίνεται ότι κάτι ήξεραν και επέμεναν γι' αυτό ;

Δεν ήταν η αλλαγή της στρατηγικής που άλλαξε την κατάσταση, η πραγματικότητα και οι ανάγκες ήταν αυτές που υποχρέωναν τον ΕΟΔΥ, να αυξήσει τα tests.

Γιατί ό ΕΟΔΥ έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των απαραίτητων σε μια πανδημία test στην κοινότητα.

Γιατί μην ξεχνάμε πανδημία έχουμε, δεν κάνουμε απλώς προληπτικό έλεγχο στον πληθυσμό για να βρούμε πόσοι και ποιοί πάσχουν από κάποιο διαβήτη, από υπέρταση ή πόσες και ποιές γυναίκες έχουν οστεοπόρωση.

Με μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα είχαμε να κάνουμε. Τι δεν είχε καταλάβει και κάνει ακόμη πως δεν καταλαβαίνει ο ΕΟΔΥ.

Για να δούμε όμως για ποια τεστ μιλάνε σήμερα.  Μιλάνε για τα οικιακά τεστ αυτοδιάγνωσης.  Δηλαδή η αυτοδιάγνωση είναι πιο σίγουρη, είναι πιο ασφαλής από τη διάγνωση;

Ανιχνεύει λέει τους ασυμπτωματικούς !!Για να το ξεκαθαρίζουμε !

Δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να λέει κάτι διαφορετικό, από τα παρακάτω, γι αυτό και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί CDC, ECDC, ΠΟΥ, αλλά και τα φυλλάδια των οδηγιών συστήνουν τη χρήση τους για:

τα άτομα που έχουν συμπτώματα και μάλιστα για 7 ημέρες από την εκδήλωσή τους

Όσο για τους υπόλοιπους :Τους προσυμπτωματικούς και τους ασυμπτωματικούς, η αξιοπιστία των συγκεκριμένων οικιακών self test, είναι μικρότερη κι από εκείνη των rapid τεστ που  κάνει, όπως κάνει  ο ΕΟΔΥ και υπολογίζεται στο 50%.

(φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News