Γιώργος Σαχίνης

Περί στοχαστικών μοντέλων και λοιπών εμπριμέ...

Μια ουσιαστική ματιά στα όσα χαρακτηρίζουν την πανδημία στην Ελλάδα

Επειδή, όταν υπολειπόμαστε από επιχειρήματα ουσίας για την απουσία ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα, με tests, ιχνηλάτηση, απομόνωση κρουσμάτων και ιχνηλάτηση επαφών τους, με συχνότητα και επανάληψη, στοχευμένη ανά γεωγραφική ενότητα, πληθυσμό, ηλικία, εργασιακό περιβάλλον ή κλειστές δομές στην κοινωνία και όχι στο κουτουρού δράση, «ήρθαμε στην πλατεία του χωριού σας και σας περιμένουμε», εμφανίζονται οι “λαγοί” για να προσφέρουν “φύλλο συκής”, θα το περιγράψουμε για τελευταία φορά χωρίς ονόματα, αλλά αν κάποιοι επιμείνουν θα επανέλθουμε και ονομαστικά.

Παρατηρούμε ότι γίνονται πρώτη φιγούρα κάτι “στοχαστικά μοντέλα” για την πανδημία, τη διασπορά και την επιπέδωση των κρουσμάτων σε κεντρικά sites και μετά αβασάνιστα αναπαράγονται σε όλη τη χώρα, περίπου σαν επίσημη άτυπη “γραμμή” ενημέρωσης για το πού πάει η κατάσταση και φυσικά των προαναγγελλόμενων μέτρων (αφού πάμε καλύτερα!!!). Λοιπόν, επειδή ένα χρόνο πλέον με υγειονομική κρίση και 7.945 νεκρούς ως χθες το απόγευμα, με μέτρα που θα απέτρεπαν τα χειρότερα, οικονομική και βαθιά κοινωνική κρίση, ε, όλο και κάτι μάθαμε, ας δούμε και την αλήθεια κατάματα για κάποια από αυτά τα στοχαστικά μοντέλα, που τα ρεκλαμάρουν, περίπου ως “πανάκεια”, ενώ είναι στα όρια του πιθανολογώ ως “Πυθία” ή κουτοπόνηρα αθροίζω προηγούμενα στοιχεία και με μια απόκλιση από 100 έως 2 χιλιάδες από την επόμενη αποτύπωση, ε, πού θα πάει, θα πέσω μέσα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, για να σταματήσει το καλαμπούρι με κάποια από αυτά τα μοντέλα, ως το “φετίχ” και “θέσφατο”, δυστυχώς χθες... πρώτο τραπέζι πίστα ήταν τα στοιχεία από ένα τέτοιο στοχαστικό μοντέλο made in Crete. Φαίνεται ότι τα λίγα ή πολλά λεπτά της δημοσιότητας έχουν μεγαλύτερη αξία από τον απαραίτητο σε τέτοιες περιστάσεις αναστοχασμό:

Για να υπολογίσουμε το Rt με οποιοδήποτε στοχαστικό μοντέλο, χρειάζεται να ενσωματώσουμε οπωσδήποτε αυτές τις παραμέτρους με την παρακάτω σειρά:

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν αμέσως-αμέσως δύο πράγματα:

1ον, ότι μας λείπουν στοιχεία, διότι απ’ όλα αυτά το μόνο που ξέρεις σίγουρα είναι τους θανόντες και ίσως αυτούς που έχουν μολυνθεί, αν υποθέσεις ότι αντιστοιχεί στα επιβεβαιωμένα κρούσματα...

Δεν ξέρεις τον πληθυσμό που εξακολουθεί να είναι ευάλωτος, που όμως θα μπορούσες να ξέρεις, αν τόσο καιρό έκανες επιδημιολογική επιτήρηση και είχες καταφέρει να πλησιάσεις κατά προσέγγιση τον αριθμό των κρουσμάτων, οπότε θα μπορούσες να τον αφαιρέσεις από τον συνολικό πληθυσμό.

Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα που υπάρχουν, είναι απολύτως παράτολμο.

Δε γνωρίζουμε τα ενεργά κρούσματα, δε γνωρίζουμε τους ιαθέντες, δεδομένου ότι δεν έχουμε μητρώο των ασυμπτωματικών και αυτών με ήπια συμπτώματα, γενικά όλων αυτών που δεν έχουν νοσηλευτεί.

Όσον αφορά στα μη ιατροφαρμακευτικά μέτρα-παραμέτρους του lockdown, κινητικότητα κ.λπ., κ.λπ., ό,τι δεδομένο βάλουμε θα είναι απολύτως αυθαίρετο, επειδή δεν έχουμε τον παραμικρό μηχανισμό και κλίμακα καταμέτρησης. Το μόνο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ό,τι μας δίνει η Google!!

2ον, ακόμη και με τα αναιμικά αυτά στοιχεία, πώς μπορεί να βρίσκεσαι στην κορύφωση και να μιλάς ταυτόχρονα για επιπέδωση, έστω και για υψηλό πλατό (plateau), όταν στο βασικό σκελετό του μοντέλου σου οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνουν, μαζί με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους; Εάν έχεις υπολογίσει χαμηλό Rt, αυτό σημαίνει ότι έχεις παρέμβει ευνοϊκά στις γενικές παραμέτρους, υπολογίζοντας πονηρά αυτό που επιθυμεί ο έχων την εξουσία των πολιτικών αποφάσεων, δηλαδή τη σταδιακή άρση μέτρων και έξοδο από το lockdown, που, όπως έχουμε πει, θα έπρεπε να είναι έσχατη λύση για να μην πέσουν τα νοσοκομεία και πάντως όχι η μοναδική λύση για τη Δημόσια Υγεία. Επομένως, βγάζεις συμπεράσματα και κάνεις εκτιμήσεις κατά παραγγελία;

Παρατηρήσαμε, επίσης, πως δε σκέφτηκαν να κρατήσουν τουλάχιστον τα προσχήματα, με τη χθεσινή παράθεση του μοντέλου και μάλιστα με επίκεντρο την Αττική.

Την περίοδο του Φεβρουαρίου, με τα λιγότερα κρούσματα που ανακοίνωναν, το μοντέλο όπως το παρουσίαζαν χθες είχε τις υψηλότερες τιμές του Rt. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει; Αλλά κι αν ακραία έστω συνέβαινε, γιατί δεν έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου;;;;

Όσο για το Rt, εμείς απλά παραθέτουμε κάποιες άλλες εκτιμήσεις ενός μάλλον τυχαίου για κάποιους στην Ελλάδα φορέα, του Ινστιτούτου της Λειψίας:

Και συγκριτικά

για την τρέχουσα εβδομάδα:

Τον προηγούμενο μήνα:

Δείτε, τέλος, επίσης και το αρνητικό ισοζύγιο των μολύνσεων (απαλλαγέντες από τη νόσο, μείον τα νέα κρούσματα!!), έτσι όπως φαίνεται το ισοζύγιο είναι αρνητικό.

Αυτά προς το παρόν, ελπίζουμε κάποιοι να το σκεφτούν καλύτερα για την επόμενη φορά. Άλλωστε, και τα “στοχαστικά μοντέλα” τους ένα κάποιο στοχασμό τον θέλουν...

(Φωτογραφία αρχείου INTIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια