Η επικίνδυνη «αυτοδιάγνωση» και η πραγματική υγειονομική «βόμβα»

Απόψεις
Η επικίνδυνη «αυτοδιάγνωση» και η πραγματική υγειονομική «βόμβα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Γιώργου Σαχίνη

Όταν ο κόσμος καίγεται, με τους θανάτους που άρχισαν σιγά-σιγά να ανεβαίνουν, με τον αριθμό των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ πλέον να ανεβαίνει, με τις ΜΕΘ να έχουν πήξει, με το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων να έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά του, τα νοσοκομεία να παραβιάζουν συνεχώς το "κόκκινο", ο Κικίλιας μένει στο να κυνηγάει τους ιδιώτες γιατρούς, όχι βέβαια για να λύσει το πρόβλημα, αλλά για να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει το πρόβλημα, γιατί έχει χάσει την μπάλα και δεν μπορεί να πάρει time out!

Αλήθεια, τι ζητάει ακριβώς από τους ιδιώτες γιατρούς - πάλι καλά που δε ζήτησε (συμβολικά) 300 αντί για 200! Να τους βάλει στα νοσοκομεία;

Όταν δεν έχει κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις που θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν δεν αξιοποιεί τις κατηγορίες των γιατρών που του έχουν υποδείξει οι σύλλογοι, δηλαδή ειδικευόμενους, ειδικευμένους, αυτούς που τελείωσαν την ειδικότητα, αυτούς που τελείωσαν την εξειδίκευση κ.λπ., κ.λπ.

Όταν πρώτιστα δεν έχει επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές. Όταν δεν έχει βάλει στις εφημερίες τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία των Αθηνών και το Ευγενίδειο για παράδειγμα;

Δε χρειάζονται γιατροί στην πρωτοβάθμια προκειμένου να αναχαιτίσουν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και να σώσουν ζωές για να μην πεθαίνει ο κόσμος πριν να προλάβει να πάει στα νοσοκομεία;

Μήπως απ' όλους αυτούς που είναι στα σπίτια τους με ήπια συμπτώματα δε θα υπάρξουν άτομα που θα χρειαστούν συνεχή και στενή ιατρική παρακολούθηση για να μην επιβαρυνθούν και χάσουν τη ζωή τους πριν καλά-καλά το καταλάβουν για να τρέξουν στα νοσοκομεία;

Αλλά το κυριότερο, για το οποίο είναι να απορείς γιατί κανείς δεν το αναφέρει, δεν αποτελεί πρόβλημα όταν ο γιατρός θα είναι για ένα μέρος της ημέρας ή της νύχτας στο νοσοκομείο και το υπόλοιπο στο ιατρείο του να βλέπει ασθενείς;

Το μόνο λοιπόν που θα καταφέρει αυτή η περίφημη επιστράτευση Κικίλια είναι ότι θα μείνει στην ιστορία σαν τη μεγάλη ανταλλαγή των ιικών φορτίων από τα νοσοκομεία στην κοινότητα και από την κοινότητα στα νοσοκομεία!

"Έξυπνα" μέτρα

Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα της πανδημίας να καλπάζει, αφού χάθηκε η μάχη της Δημόσιας Υγείας, έπεσαν τα ετοιμόρροπα αναχώματα της Πρωτοβάθμιας και τώρα σπάνε πια τα φράγματα στα νοσοκομεία, βρήκε ο κ. Σκέρτσος να μας μιλήσει για τα λαμπρά επιτεύγματα της κυβέρνησης, τον σχεδιασμό και τα αποτελέσματα της πολιτικής σε όλους τους τομείς, που απειλούνται από το έλλειμμα της ατομικής ευθύνης των πολιτών, που είναι η βασική αιτία που η πανδημία σαρώνει ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ, και να μας πει ότι και πάλι η κυβέρνηση θα δείξει κατανόηση, επειδή αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει την κόπωση όλων μας!

Επομένως, μετά από τα μέτρα που πήρε, και που αυτά μας έσωσαν, γιατί αν δεν τα είχε πάρει θα ήμασταν ακόμη χειρότερα - αλήθεια πόσο χειρότερα; - μας είπε ότι θα πάρει κι άλλα μέτρα αυτή τη φορά "ΕΞΥΠΝΑ", που θα μας βγάλουν από την κρίση και την απελπισία και την κατάθλιψη, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να ξαναδούμε τους παππούδες, τις γιαγιάδες μας, κι όλα τα "μελί, μελό" που έχουμε μπουχτίσει να ακούμε ένα χρόνο ολόκληρο τώρα.

"Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν" (κοιλοπονούσε το βουνό κι έκαμε ένα ποντικό)... παρά τη φιλότιμη προσπάθεια να δικαιολογήσει την αποτυχία της επιχείρησης "Ελευθερία", εξαγγέλλοντας τη νέα επιχείρηση "Απελευθέρωση"!

Δεν έπεισε δυστυχώς κανένα. Αυτό που κατάλαβα εγώ, κι ας με διαψεύσει το μέλλον, είναι ότι η επιχείρηση που έχει ήδη μπει μπροστά είναι η επιχείρηση... εξάρτηση:

Δηλαδή, αφού σας έκλεισα και σας ξανάκλεισα και αφού σας... τώρα που φτάσατε στο αμήν κι εσείς ζητάτε πλέον να βγείτε, προσέξτε, εσείς το ζητάτε!

Να καταλάβετε ότι δεν πρόκειται να βγείτε παρά μόνον αν κάνετε το εμβόλιο, αλλά και τι άλλο, το rapid, αλλιώς δεν πρόκειται να βγείτε...

Το σκηνικό

Α, γεια σου! Ήρθαμε λοιπόν στο "ψητό", μας το 'σκασε το παραμύθι. Όλη η ιστορία της περασμένης Παρασκευής με όλο το σκηνικό, ακόμη και με τη σύγκρουση Τσιόδρα-Μαξίμου, που δε θα μπορούσε να λείπει. Τι διάολο βγήκε η κ. Κοτανίδου μία εβδομάδα νωρίτερα και τι διάολο διέρρευσε η εισήγηση Τσιόδρα, που ήρθε με καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου!

Λέτε να πήγαιναν όλα αυτά χαμένα; Εμ, γι' αυτό στήθηκε όλο το σκηνικό. Εσείς τι καταλαβαίνετε; Υπήρχε κανένας άλλος καλύτερος τρόπος να περάσει αυτή η καινούργια μηχανή;

Τι απαντάει λοιπόν ο κ. Σκέρτσος: Μαζικά tests δε θέλατε; Συνταγογράφηση των tests δε θέλατε; Πάρτε λοιπόν να 'χετε: «Εγώ σας δίνω δωρεάν tests ένα κάθε εβδομάδα και μάλιστα ΤΖΑΜΠΑ», και τα τίναξε όλα στον αέρα! Γιατί; Ακούστε λοιπόν γιατί:

1ον: Δεν πρόκειται για τα ίδια rapid tests που γίνονταν μέχρι τώρα. Αν υπήρχε σημαντικού βαθμού αναξιοπιστία σε αυτά που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα ο ΕΟΔΥ, αυτά έχουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχει σωρεία μελετών που επιβεβαιώνουν ότι δεν πιάνουν τους ασυμπτωματικούς.

Ακόμη και τα φύλλα οδηγιών των εταιρειών τονίζουν ότι η αξιοπιστία που περιγράφεται στις προδιαγραφές των προϊόντων τους ισχύει μόνο για άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα και μάλιστα για το χρονικό διάστημα των 7 ημερών που υπολογίζεται ως ο συνήθης χρόνος νόσησης.

Τα τεστ αυτά δεν "πιάνουν" τους προ-συμπτωματικούς ούτε τους ασυμπτωματικούς, οι οποίοι όμως αποτελούν την κύρια πηγή των κρυφών μεταδόσεων.

Πέρα από το ζήτημα των προδιαγραφών, υπάρχει και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει απλά και μόνο από τη διαφορά τιμής, αφού είναι σαφώς φθηνότερα. Και προσέξτε, εδώ δεν πρόκειται για γενόσημα φάρμακα που είναι μεν φθηνότερα άλλα έχουν τις ίδιες προδιαγραφές. Η αγορά δεν κάνει δώρα, όπως πολύ καλά γνωρίζετε. Δε λέω, προφανώς θα υπάρξει μέριμνα να προσεχθούν οι προδιαγραφές, αλλά πού ξέρεις, στο τέλος πολλά γίνονται. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας.

2ον: Σας έχουν κάνει ποτέ test για να καταλάβετε τι σημαίνει σωστή λήψη του δείγματος; Αν δεν πονέσατε, θα πει ότι δε σας πήραν σωστά το δείγμα. Όλη η τέχνη βρίσκεται να πάρει κανείς σωστά το δείγμα, φτάνοντας μέχρι τις οπίσθιες ρινικές κόγχες. Εγώ ακούω πάντα τους ειδικούς. Κι αυτό δύσκολα μπορεί να το κάνει κανείς μόνος του, γιατί μόλις πάει να βάλει την μπατονέτα στη μύτη του, αρχίζουν να λειτουργούν τα αντανακλαστικά και τον εμποδίζουν.

Να πάρεις αυτά με το σάλιο μου λέτε; Αφήστε το, ανοίγετε άλλο θέμα και πάμε αλλού με το ζήτημα της αξιοπιστίας.

3ον: Αλλά ας τα αφήσουμε όλα αυτά. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι ότι με τον τρόπο αυτό εγκαινιάζουμε την ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗ. Και καλά στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, γιατί απ' ό,τι ξέρω, μάλλον δεν κολλάς.

Εδώ όμως πρόκειται για αυτοδιάγνωση Μολυσματικού Μεταδιδόμενου Νοσήματος. Που σημαίνει ότι όσο σημασία έχει να μάθει κανείς ότι πάσχει για να προλάβει να θεραπευθεί ή να πάρει γενικά τα μέτρα του, άλλο τόσο έχει σημασία να προλάβει να μη μεταδώσει σε άλλους το νόσημά του.

Το μείζον πρόβλημα

Επομένως, το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι όλη η επιχείρηση "Απελευθέρωση" κινδυνεύει να μετατραπεί σε επιχείρηση... διασποράς. Στη Δημόσια Υγεία και μάλιστα εν μέσω τέτοιας πανδημίας, πολύ δε περισσότερο όταν μέχρι στιγμής η ιχνηλάτηση στη χώρα βασίζεται σε ένα κεντρικό call center και στον ελλειμματικό ΕΟΔΥ. Τα 'χουμε ξαναπεί, δεν μπορούμε να λέμε τα ίδια και τα ίδια γιατί γινόμαστε κουραστικοί. Κι όταν δεν υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση, είναι λάθος να επιχειρείς να καθιερώσεις μια τέτοια τακτική σε μαζικό επίπεδο, βάζοντας τα rapid tests σε κάθε σπίτι. Είναι σαν να εξαπολύεις μια βόμβα μεγατόνων με βιολογικό υλικό ή πολλές μικρές βόμβες μεγάλου βεληνεκούς στα φαρμακεία της γειτονιάς.

Και προσέξτε, εδώ δεν ισχύει η λογική που κάποιοι ξεκίνησαν να προβάλλουν, λέγοντας ότι «άντε, καλό είναι, αρκεί να μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά».

Στη Δημόσια Υγεία υπάρχει ένα και μόνο κεντρικό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε τα κεντρικά συστήματα να δέχονται ταχύτατα σε πραγματικό χρόνο τεράστιο όγκο πληροφορίας και να υποβάλλονται ταυτόχρονα σε επεξεργασία.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχουν αντίστοιχες δομές άριστα οργανωμένες, αλλιώς επικρατεί το χάος.

Κάθε παράλληλο σύστημα όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά προκαλεί συγχύσεις και δημιουργεί κινδύνους. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τινάξεις την ιχνηλάτηση και την επιδημιολογική επιτήρηση στον αέρα.

Για ακούστε τι λέει και το ECDC  - Πολλές οι προκλήσεις των self tests

Το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) έχει εγκαίρως προειδοποιήσει πως «τα τεστ στο σπίτι μπορούν να βελτιώσουν τον έλεγχο της πανδημίας με τη γρήγορη απομόνωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η μεταφορά της ευθύνης αναφοράς των αποτελεσμάτων των τεστ από τους επαγγελματίες και τα εργαστήρια στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει στη μη αναφορά και καταγραφή τους, με αποτέλεσμα μέτρα όπως η ιχνηλάτηση και η καραντίνα των επαφών να αποτελούν ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση...

Μπορεί να επηρεαστούν τα τρέχοντα δεδομένα ελέγχου για τη μετάδοση της COVID-19, ενώ μια πρόσθετη πρόκληση είναι ότι τα δείγματα από τα self tests δε θα είναι διαθέσιμα για την παρακολούθηση των ανησυχητικών παραλλαγών».

Το ζήτημα λοιπόν της ευθύνης του καθενός να δηλώσει ή μη το αποτέλεσμα του τεστ, και μάλιστα όταν είναι θετικός, ή πάλι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσιωπήσει το αποτέλεσμα φοβούμενος τις συνέπειες, αν και σοβαρό, καθίσταται δευτερεύον μπροστά σε όλα τα προηγούμενα.

Συνεπώς, αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι να απαλλαγεί από την ευθύνη του testing, της ιχνηλάτησης κρουσμάτων και επαφών και της επιδημιολογικής επιτήρησης, μεταθέτοντας την ευθύνη στους πολίτες, αντιμετωπίζει δηλαδή την αυξημένη μεταδοτικότητα από τα μεταλλαγμένα στελέχη με μια μεταλλαγμένη ατομική ευθύνη.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος γιατί, αντί να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης, θα γίνουν ακόμη περισσότερες. Είναι να απορεί κανείς με όλα αυτά και να αναρωτιέται γιατί γίνονται όλα αυτά. Μήπως υπάρχει και τίποτε άλλο πίσω απ' όλα αυτά; Μήπως υπάρχει κάποιο σχέδιο; «Η κρίση γεννάει ευκαιρίες» είπαμε, θέλετε κι άλλο;

Είναι καιρός να πάρουν όλοι θέση και να μην αντιμετωπίζουν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με μισόλογα, διαφορετικά θα μιλάμε για νέα επιδημιολογική και υγειονομική "βόμβα", εντελώς ανεξέλεγκτη. Επιστήμονες, ειδικοί, φορείς, ακόμη και πολιτικά κόμματα πρέπει σήμερα να καταλάβουν ότι πάμε σε πλήρες αδιέξοδο κινδύνου και μιλάμε για δημόσια υγεία, σήμερα, πριν αύριο είναι αργά.

ΥΓ: Όσο για το επιχείρημα ότι, αφού τα κάνουν κι άλλες χώρες, για παράδειγμα Γερμανία, Αυστρία κ.λπ., ε, μη συγκρίνουμε... φρούτα με λαχανικά! Οι χώρες αυτές, παρότι δεν είναι υπόδειγμα για τη διαχείριση της πανδημίας, έχουν τουλάχιστον σοβαρά συστήματα, κάνουν κανονική επιτήρηση - τι να λέμε τώρα; Δεν τα είπαμε; Πρέπει να αποφεύγουμε τις άστοχες συγκρίσεις. Εμείς έχουμε ακόμη και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να δηλώνουν ότι εισηγούνται με ελλιπή στοιχεία στη διάθεσή τους...

Φωτογραφία: unsplash

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News