Τα εμβόλια και οι ακαταλαβίστικες κουβέντες...

Απόψεις
Τα εμβόλια και οι ακαταλαβίστικες κουβέντες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Γιώργου Σαχίνη

Δεν αναδείξαμε χθες σε σχετικό άρθρο μας το ζήτημα για να δημιουργήσουμε σύγχυση, αλλά ακριβώς για να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε κι εμείς από τη μεριά μας τους κατάλληλους και αρμόδιους μηχανισμούς προκειμένου να διαλυθεί η σύγχυση.

Μην παρεξηγηθούμε κιόλας, γιατί στον κόσμο που ζούμε λέμε άλλα και κάποιοι καταλαβαίνουν άλλα. Άλλοι που πράγματι δεν καταλαβαίνουν, άλλοι που καταλαβαίνουν πάντα αυτό που θέλουν να καταλαβαίνουν, άλλοι που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, άλλοι που άλλα καταλαβαίνουν, άλλα λένε πως καταλαβαίνουν κι άλλα κάνουν, και πάει λέγοντας. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς.

Ειδικά η κατηγορία ή οι κατηγορίες "ψεκα- συνωμο- κι άλλων -σμένων και λόγων" ας πάνε αλλού να κάνουν παιχνίδι...

Το σωστό για όποιον πραγματικά θέλει να συμβάλλει στο να λυθεί το πρόβλημα είναι να μη δημιουργεί ευθύς εξαρχής την αίσθηση ότι υπάρχει αιτιολογική συνάφεια, γιατί κάτι τέτοιο αναιρεί όλη την προσπάθεια της σωστής ανάδειξης του προβλήματος. Δηλαδή, δεν μπορεί από τη μια να απαιτούμε σοβαρότητα στην αντιμετώπιση με ενδελεχή έρευνα και από την άλλη να προδικάζουμε τα συμπεράσματά της.

Η σωστή τοποθέτηση, κατά τη γνώμη μας, ως προσέγγιση θα πρέπει να είναι:

Έχουν χτυπήσει αρκετά καμπανάκια που προκαλούν ανησυχία, και για τον λόγο αυτό, αυτό που συμβαίνει (δηλαδή θρομβώσεις) δεν μπορεί να ερμηνευτεί με απλούς ή σύνθετους όρους στατιστικής και με συγκρίσεις στον γενικό πληθυσμό, από τη στιγμή που η ομάδα που παρουσιάζει το πρόβλημα, δηλαδή οι εμβολιαζόμενοι (προσοχή, δεν έχουν ακόμη πλήρως εμβολιαστεί), εκτίθεται σε κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Πολύ δε περισσότερο όταν βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, δηλαδή στο πέρασμα από την περιορισμένη μελέτη (αριθμητικά, χρονικά και με ειδικούς όρους έκτακτης χρήσης) σε μαζικούς εμβολιασμούς, που στην περίπτωση αυτή λειτουργούν - κατά κάποιο τρόπο - ως εκτεταμένη πληθυσμιακή μελέτη. Δηλαδή, όταν είναι ενδεχόμενο ή ακόμη και αναμενόμενο να εμφανιστούν και άλλα επιπλέον προβλήματα, - γι' αυτό άλλωστε υπάρχει φαρμακο-επαγρύπνηση - τα οποία (προβλήματα) δεν είχαν παρουσιαστεί στην περιορισμένης έκτασης μελέτη που έγινε για να πάρει έγκριση το συγκεκριμένο σκεύασμα, που εξακολουθεί τόσο ουσιαστικά όσο και τυπικά να βρίσκεται σε διαδικασία μελέτης τουλάχιστον ως προς τις επιπτώσεις ή ως προς τα αποτελέσματα στον γενικό πληθυσμό.

Ας μην ξεχνάμε ότι η μελέτη δεν έχει ακόμη λήξει, αλλά τόσο η ίδια όσο και οι ισχύοντες κανονισμοί από τις αρμόδιες για την αδειοδότηση Αρχές επιβάλλουν τη συνέχισή της για 2-3 χρόνια τουλάχιστον. Φυσικά το ζήτημα γίνεται πολύ πιο σύνθετο όταν εμφανίζεται ένα σοβαρό πρόβλημα - στη συγκεκριμένη περίπτωση θρομβώσεις και επιπλέον θάνατοι από θρομβώσεις - κάτι που, ενώ αποτελεί σταθερή εκδήλωση της νόσου, για την αποτροπή της οποίας έχει σχεδιαστεί το εμβόλιο, δε φαίνεται να έχει μελετηθεί ενδελεχώς ως παράμετρος ενδεχόμενης εμφάνισης στη διάρκεια των μελετών που προηγήθηκαν. Κανείς δεν έχει την απαίτηση η μελέτη για ένα εμβόλιο που σκοπό έχει να αποτρέψει τη νόσο να έχει τον ίδιο σχεδιασμό με μια μελέτη μιας φαρμακευτικής ουσίας που σκοπό έχει την αντιμετώπιση, τη θεραπεία της νόσου.

Ωστόσο, ζητήματα που σχετίζονται με παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα ενός τόσο ευαίσθητου συστήματος, όπως αυτό του ανοσοποιητικού, που συνδέεται άμεσα και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή τόσο της ενεργοποίησής του ως αμυντικού-αποτρεπτικού, όσο και της ενεργοποίησης και μάλιστα σε παθολογικά υπέρμετρο βαθμό στην εξέλιξη της νόσου, όταν αυτή έχει πλέον εγκατασταθεί, δεν μπορεί να μην αποτελούν αντικείμενο σχολαστικής έρευνας όταν το ή τα εμβόλια βρίσκονται ακόμη στη φάση των κλινικών μελετών. Πολύ δε περισσότερο όταν οι θρομβώσεις και ο εξαιρετικά πολύπλοκος μηχανισμός των διαταραχών της πηκτικότητας, που εμφανίζονται στην πορεία της νόσου, οδηγούν στις βαρείες μορφές νόσου και τελικά στον θάνατο και όταν ένας από τους τελικούς στόχους της μελέτης είναι εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στο να αποτρέψει τις βαρείες μορφές της νόσου και τον θάνατο.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ κ. Έμερ Κουκ έδωσε προχθές Τρίτη έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Όποιος την παρακολούθησε κατάλαβε κάποια πράγματα, ίσως περισσότερα από αυτά που μεταφέρθηκαν από τον Τύπο, ιδίως της πατρίδας μας.

Τα περιστατικά δεν είναι λίγα. Η ίδια είπε ότι, εκτός από τα 30-35 που μας έρχονται, δηλαδή, δηλώνονται κι άλλα. Άρα λοιπόν, ας μην ξεκινάμε με τις στατιστικές γιατί μπορεί και να διαψευστούμε στην πορεία. Επιπλέον, απ' ό,τι φάνηκε κι από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν και με τα άλλα εμβόλια. Με άλλα λόγια, τα περιστατικά είναι τόσα που χρειάζεται να ξεκινήσει σοβαρή έρευνα για να αποδειχτεί εάν και κατά πόσον έχουν σχέση ή προκαλούνται από το εμβόλιο. Τόσο απλά. Αυτό κάνουν. Αυτό λοιπόν κάνει ο ίδιος ο ΕΜΑ, ως όφειλε. Εδώ βρισκόμαστε. Την τελική απάντηση - εάν δεν υπάρξουν επιπλέον προβλήματα - θα τη δώσει σήμερα το απόγευμα, ίσως μην αναιρώντας τον εαυτό του ο ΕΜΑ, για τη χορήγηση άδειας υπό όρους πριν μερικές εβδομάδες, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Επίσης, είναι άλλο ζήτημα και το περί αναστολής ή μη της χορήγησης του εμβολίου - το άφησε η επικεφαλής του ΕΜΑ στη διακριτική ευχέρεια των Αρχών της κάθε χώρας. Ομοίως, όπως είπαμε, άλλο ζήτημα όταν αναφέρεται σε ποσοστά, συγκρίσεις στατιστικές κ.λπ., αναφέρεται σε πολιτικές δημόσιας υγείας. Αυτή όμως η θέση περί καλώς ή κακώς εννοούμενου κόστους-οφέλους κ.λπ. δεν αφορά το ερώτημα της ασφάλειας του εμβολίου ως προς τη συγκεκριμένη παράμετρο, δηλαδή της αιτιολογικής συνάφειας των εμβολίων, όχι, είναι άλλο πράγμα και εξετάζεται. Αυτό ακριβώς γίνεται. Τι δεν καταλάβατε όσοι δεν καταλάβατε ή απλά κάνατε πως δεν καταλάβατε;

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News