Κ. Γιαννακάκης: Διεξοδικός έλεγχος και διαφάνεια για το AstraZeneca και τους θρόμβους

Απόψεις
Κ. Γιαννακάκης: Διεξοδικός έλεγχος και διαφάνεια για το AstraZeneca και τους θρόμβους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του καθηγητής Παθολογοανατομίας

Ο καθηγητής Παθολογοανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης , Κώστας Γιαννακάκης , μιλώντας στο ράδιο 98.4 , υποστήριξε ότι η αναστολή των εμβολιασμών μετά την εμφάνιση θρόμβων  με το εμβόλιο της Astra Zeneca ,  είναι επιβεβλημένη άσχετα να η Ιταλία περίμενε πρώτα την Γερμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία να παγώσουν τους εμβολιασμούς για να κάνει το ίδιο αναμένοντας νέα απόφαση του ΕΜΑ , παρότι αυτός είναι σε δύσκολη θέση , αφού αν παγώσει το Astra Zeneca , θα πρέπει να εξηγήσει πως του έδωσε προσωρινή άδεια χρήσης , χωρίς να έχει ελέγξει αυτό το ενδεχόμενο με τους θρόμβους. Όπως είπε, αρκετοί επιστήμονες στη Ιταλία αναρωτιούνται  εάν ο εμβολιασμός έγινε σε άτομα που είχαν ήδη αναπτύξει αντισώματα στον κορωνοιό πιθανώς μέσω προηγούμενης ασυμπτωματικής λοίμωξης με έκρηξη της φλεγμονής και έναρξη θρομβώσεων.

Κάποιοι λοιμωξιολόγοι πλέον στη Ιταλία προτείνουν πριν τον εμβολιασμό,  να γίνεται τεστ αντισωμάτων έτσι ώστε να αποκλείεται προηγούμενη πρόσφατη λοίμωξη covid. Στον κ. Γιαννακάκη επισημάνθηκε και ο ίδιος συμφώνησε,  ότι  η  νόσος προκαλεί γενικά θρομβώσεις προκαλεί επίσης σε ορισμένα άτομα υπέρμετρη αντίδραση του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα την έκλυση του καταρράκτη των κυτταροκινών και συνεπώς σωρεία θρομβώσεων. Επομένως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι η πρόκληση της υπεραντίδρασης θα μπορούσε σε ορισμένα υπερευαίσθητα άτομα, να προκληθεί ακόμη και από αυτό καθ΄αυτό το εμβόλιο που γίνεται με στόχο να προκαλέσει τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για να αποκτήσει ο οργανισμός τον κατάλληλη αμυντικό μηχανισμό και αντίδραση. Άρα λοιπόν θα έπρεπε να είχε ήδη μελετηθεί ως προς αυτή την παράμετρο το εμβόλιο στις μελέτες ου έγινανΤο ερώτημα είναι μελετήθηκε ή όχι ; Η απάντηση είναι όχι , για αυτό και δεν αναγράφεται στις παρενέργειες καν, αφού δεν έχει μελετηθεί. Αυτό έγινε μόνον στο SPUTNIK V, που μελέτησε μετά από το εμβόλιο με εργαστηριακές εξετάσεις την πιθανότητα εμφάνισης θρομβώσεων. Επίσης στην ίδια συνομιλία, καταδείχθηκε ότι το  επιχείρημα ότι το ποσοστό είναι μικρότερο από αυτό που συμβαίνει στο γενικό πληθυσμό είναι αντιεπιστημονικό.

Κατ’ αρχήν επιχειρείται μια ανόμοια σύγκριση. Είναι άλλο να λέμε ότι μια πληθυσμιακή ομάδα πχ ηλικιακή, επαγγελματική, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή με συγκεκριμένο νόσημα, συγκρίνεται αναφορικά με τον γενικό πληθυσμό και άλλο να συγκρίνει κανείς μια ομάδα με ένα ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ χαρακτηριστικό, δηλαδή ότι έχει υποστεί εμβολιασμό και μάλιστα με συγκεκριμένη ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΑΚΟΜΗ εμβόλιο, χαρακτηριστικό το οποίο δεν υπάρχει ως παράμετρος στο γενικό πληθυσμό.

Ας μην ξεχνάμε ότι η έγκριση που έχει πάρει το εμβόλιο αυτό (και όχι μόνον) είναι προσωρινή που σημαίνει ότι μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή, δεδομένου ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα διέθετε κανονική άδεια, θα υπήρχε η πιθανότητα να ανασταλεί η άδεια του, εάν προέκυπτε θέμα από την φαρμακοεπαγρύπνηση. Επομένως οι σημερινοί εμβολιασμοί αν και αναγκαίοι και μαζικοί εξακολουθούν να αποτελούν ένα είδος πληθυσμιακής μελέτης.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του FDA, αλλά και άλλων αρχών αδειοδότησης οι μελέτες των εμβολίων έχουν ορίζοντα 2-3 ετών.

Η μελέτη, στα αποτελέσματα της οποίας στηρίχθηκε η προσωρινή αδειοδότηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα και εγκρίθηκε κατ’ εξαίρεση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News