Αναστασία Τσουκαλά: «Ό,τι σπέρνεις θερίζεις» εν μέσω πανδημίας

Απόψεις
Αναστασία Τσουκαλά: «Ό,τι σπέρνεις θερίζεις» εν μέσω πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη της καθηγήτρια εγκληματολογίας

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο  Paris Sud, Αναστασία Τσουκαλά, μιλώντας στο ράδιο 98.4 , επεσήμανε ότι μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης  έκτακτης κατάστασης και χωρίς αιτιολόγηση για τα μέτρα δημόσιας τάξης και όχι δημόσιας υγείας που λαμβάνει η κυβέρνηση, για την πανδημία, η βία που γεννάει βία , εδραιώνεται. «Ότι έσπειρες , θερίζεις», σημείωσε, από την στιγμή που η καταστολή έχει γίνει συνώνυμο της επιβολής μέτρων στο όνομα της δημόσιας υγείας.

Αναφερόμενη στα περιστατικά βίας και επεισοδίων στη Ν.Σμύρνη , υποστήριξε ότι η θρασύτατη επίθεση και ο βαρύς τραυματισμός του αστυνομικού είναι προϊόν της σύμπραξης μιας ιδιότυπης εθνικής των χούλιγκαν. Όμως να μη ξεχνάμε τι προηγήθηκε με τον ανηλεή δημόσιο ξυλοδαρμό πολίτη στη πλατεία της Νέας Σμύρνης και τι επακολούθησε στην ίδια γειτονιά από την αστυνομική καταστολή, μετά τον τραυματισμό  του αστυνομικού. Η απαίτηση της ψύχραιμης και επαγγελματικής αντιμετώπισης , σημείωσε, είναι από τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας που δεν μπορούν να  λειτουργούν με άγρια καταστολή σε μια κοινωνία που είναι στα όρια της.

Η κ. Τσουκαλά, σημείωσε ότι το μήνυμα του Πρωθυπουργού είχε γίνει μια μέρα πριν με καταδίκη του ξυλοδαρμού του πολίτη, θα είχε αφαιρέσει κάθε αιτία πόλωσης και τυφλής βίας, αλλά ως φαίνεται η επιλογή είναι η άγρια καταστολή και τελικά «ότι σπέρνεις θα θερίσεις» . Η ίδια μίλησε για δυστοπικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και με μεγάλο ερωτηματικό το τι συμβαίνει πλέον στις νέες γενιές , ενώ όπως είπε παρά  την μεγάλη κοινωνική ανισότητα που πυροδοτεί περαιτέρω η πανδημία, η έξοδος από αυτή την κατάσταση ούτε μεταξύ των κοινωνικών ομάδων θα είναι η ίδια. Κατέληξε με την εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί αυτό το κλίμα οδηγούμαστε σε κοινωνικό «κανιβαλισμό» , όπου ο ένας θα στρέφεται εναντίον του άλλου την ώρα που υπεύθυνοι των αποφάσεων και των συνεπειών για την ζωή μας , δεν είναι ένα αόριστο σύστημα, αλλά  έχουν πρόσωπο, θεσμικό ρόλο και συγκεκριμένες ευθύνες. Ο πολίτης σήμερα διαπιστώνει , ότι ακόμη και τους νόμους που αποφασίζουν οι ίδιοι είτε δεν τους τηρούν , είτε τους παραβιάζουν, είτε τους αλλάζουν, με αποτέλεσμα η κοινωνία να διαπιστώνει μία εκλεγμένη ασυνέπεια.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News