Γιώργος Σαχίνης

Β. Καρακωστάνογλου: Το αδιέξοδο των διερευνητικών, η «παγίδα» του Κυπριακού και η Τουρκική στόχευση

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη

Ο καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στο διεθνές δημόσιο δίκαιο και διεθνολόγος, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, μιλώντας στο ράδιο 98.4 , εξήγησε γιατί η  νέα τουρκική πρόκληση με τις υδρογραφικές έρευνες του “Τσεσμέ” στην καρδιά του Αιγαίου ξεσκεπάζει την τακτική του επιθετικού γείτονα και αποτελεί κόλαφο στους Ευρωπαίους, που προετοιμάζονται με χαμόγελα να τους “αθωώσουν” στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου (συμβολική και τραγική η σύμπτωση!), για την παραβατικότητά τους απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, που έχει λάβει πλέον διαστάσεις εκρηκτικές! Ακόμη χειρότερα , που έρχεται και η ναυτική άσκηση πρόκληση εν μέσω διερευνητικών με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» στη καρδιά του Αιγαίου, το οποίο επίσης η Τουρκία θέλει να του αλλάξει όνομα σε «θάλασσα των νησιών» .

Όπως; Είπε, ορθά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρεται σε μια μόνη διαφορά της οριοθέτησης ΑΟΖ/ Υφαλοκρηπίδας και όχι  γενικά περί διαφοράς θαλασσίων ζωνών που ατυχώς χρησιμοποιεί και το Μέγαρο Μαξίμου σε αντίθεση με την ακρίβεια τοποθέτησης του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

 Ο κ.  Καρακωστάνογλου μίλησε για την περίεργη διακήρυξη θαλάσσιων οικοπέδων της Αιγύπτου ιδίως στο κομμάτι ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, υποστηρίζοντας ότι προς το παρόν η Αίγυπτος δείχνει μια ατολμία πολιτικά να πιέσει την Τουρκία . Ενώ για το Κυπριακό και την άτυπη πενταμερή του Απριλίου, εξέφρασε την επιφύλαξη πως αν εκεί δεν επιτευχθεί η άρση του τουρκικού αφηγήματος περί δύο χωριστών κρατών ή χαλαρής συνομοσπονδίας, τότε είναι πιθανόν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα να παγιδευτούν σε μια διαδικασία που θα θυμίζει επαναφορά του σχεδίου Ανάν με άλλο τρόπο και εκφράσεις που στην ουσία θα καταργούν την κρατική οντότητα της Κύπρου , προσπερνώντας ότι με αυτή την οντότητα και όχι μόνο εντάχθηκε στην Ε.Ε. , αλλά της αναγνωρίστηκε και ενιαία το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια