Γιώργος Σαχίνης

Κ. Λαπαβίτσας: Δεν «περπατάει» η Ευρώπη με τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες

Όσα ανέφερε ο οικονομολόγος στον 98.4

Τη διαγραφή των δημόσιων χρεών που παρακρατεί η ΕΚΤ, για να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ζητούν πάνω από 100 οικονομολόγοι με ανοικτή επιστολή τους από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ανάμεσα στους οικονομολόγους που υπογράφουν κι ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος μιλώντας σήμερα στον 98.4 επισήμανε πως υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες δεν περπατάει η Ευρώπη.

Αιχμηρός και για τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία θα έπρεπε να είναι περισσότερο διεκδικητική.

Η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού είναι «αδιανόητη» καθώς θα αποτελούσε «παραβίαση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», υπογράμμισε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στο φύλλο της Journal du Dimanche η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αυτός ο κανόνας αποτελεί μια από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ», εξήγησε η κυρία Λαγκάρντ στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα. «Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο! Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα», πρόσθεσε η άλλοτε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας και μετέπειτα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ανέλαβε την προεδρία της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο του 2019.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια