Κ. Φαρσαλινός: Η συμπτωματική ταύτιση περιστατικών και δράσεων δεν είναι ασφαλής εκτίμηση για μέτρα στη πανδημία

Απόψεις
Κ. Φαρσαλινός: Η συμπτωματική ταύτιση περιστατικών και δράσεων δεν είναι ασφαλής εκτίμηση για μέτρα στη πανδημία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μοριακά τεστ PCR θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφή ένδειξη σε πόσους κύκλους κάποιος εμφανίζεται θετικός στον ιό

Ο ερευνητής δημόσιας Υγείας στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι είναι λάθος χωρίς μελέτες , σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση , ιχνηλάτηση και ανάλυση, να ταυτίζουμε την αύξηση περιστατικών στη κοινότητα από τυφλές δειγματοληπτικές ενδείξεις, με το ότι συμπτωματικά έχουν ανοίξει κάποιες δράσεις όπως για παράδειγμα τα σχολεία.

Όπως είπε, η σύμπτωση των δυο καταστάσεων μπορεί να είναι άσχετη μεταξύ τους , μπορεί και όχι αλλά δεν υπάρχει καμία μελέτη δημόσια  μέχρι σήμερα που να το αποδεικνύει.

Ο κ. Φαρσαλινός , επέμεινε ότι όλες οι κινήσεις μέχρι σήμερα δείχνουν μία νοσοκομειοκεντρική αντίληψη για την πανδημία στο πεδίο της δημόσιας υγείας, ενώ πρωτίστως είναι θέμα αντιμετώπισης στη κοινότητα.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη πλέον τα μοριακά τεστ pcr να συνοδεύονται από σαφή ένδειξη σε πόσους κύκλους κάποιος εμφανίζεται θετικός στον ιό, γιατί τελικά αυτό που παίζει ρόλο ως φαίνεται είναι η τιμή του ιικού φορτίου ως προς την μεταδοτικότητα για ένα θετικό περιστατικό , ενώ θέμα υπάρχει σε όλα τα τεστ , με τα ψευδός θετικά αλλά και τα ψευδός αρνητικά.

Ο κ. Φαρσαλινός, μίλησε ακόμη , για τις μεταλλάξεις, την αποτελεσματικότητα και τις διαβαθμίσεις των εμβολίων, αλλά και το πώς πρέπει να λαμβάνονται στοχευμένα και όχι οριζόντια μέτρα με κλειδί όπως είπε την διαστρωμάτωση των ελέγχων με τεστ αλλά και τις ιχνηλατήσεις με αποκέντρωση της επιδημιολογικής επιτήρησης σε επίπεδο δήμων και περιφερειών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News