Κ. Τριανταφυλλίδης: Οι 5 μεταλλάξεις, τα εμβόλια, η ανοσία και τα παιδιά

Απόψεις
Κ. Τριανταφυλλίδης: Οι 5 μεταλλάξεις, τα εμβόλια, η ανοσία και τα παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του ομότιμου καθηγητή Γενετικής

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο ράδιο 98.4 για τις μεταλλάξεις, αφού τόνισε ότι τα νέα στελέχη του ιού είναι χιλιάδες, αυτή την στιγμή μιλάμε κατά βάση με όρους γεωγραφικούς για 5 τύπους μεταλλάξεων .

Από αυτούς εκτός του αρχικού ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε του Κέντ  αλλά και του Λίβερπουλ τις μεταλλάξεις που έχουν πολλά κοινά σημεία με τις μεταλλάξεις της Νοτίου Αφρικής αλλά και της Βραζιλίας. Αυτές οι μεταλλάξεις εμφανίζονται πιο μολυσματικές στη ταχύτητα διασποράς  τους, όχι πιο θανατηφόρες, αλλά αυξάνουν την δεξαμενή του πληθυσμού που πλήττουν άρα και το εύρος  αριθμητικά των ευπαθών ομάδων, που μπορεί να νοσήσουν.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστήριξε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις , μαζί με το αρχικό στέλεχος καλύπτονται ικανοποιητικά από τα εμβόλια πάνω από 85% με 91% , σε τύπους όπως της Νοτίου Αφρικής όμως η αποδοτικότητα της δράσης τους , ίσως να πέφτει στο 50%-60% , όμως και πάλι είναι ικανοποιητικό, αν τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούσαν μαζικά και όχι με προβλήματα στη παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτό εκτίμησε ότι σταδιακά αμβλύνεται και ότι αρχές καλοκαιριού, οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι τουλάχιστον θα έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά. Πολύ καλά τα νέα και για το ρωσικό εμβόλιο sputnik V , είπε, μετά την δημοσίευση της μελέτης στο ιατρικό περιοδικό Lancet με αποτελεσματικότητα άνω του 91%. Κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη , η μετάλλαξη της Βρετανίας , φαίνεται ότι δεν επηρεάζει παιδιά κάτω των 10 ετών, όμως αντίθετα σε μεγαλύτερα παιδιά παίζει πιο μεγάλο ρόλο από ότι ο αρχικός ιός. Όπως είπε, η Ελλάδα εδώ και 10 ημέρες μετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο καταγραφής των μεταλλάξεων, οπότε είναι ενθαρρυντικό ότι αν  νέα στελέχη του ιού όπως της Νοτίου Αφρικής , αρχίσουν να διασπείρονται στη κοινότητα, ο εντοπισμός τους για λήψη μέτρων, μάλλον θα είναι άμεσος. Οι μεταλλάξεις πάντως όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται να έχουν περάσει για τα καλά , τόνισε, στη κοινότητα της Ελλάδας, ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες νέων , από την Κρήτη και την Πελοπόννησο , έως την Βόρεια Ελλάδα.

(φωτογραφία: facebook)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News