Στ. Τσινόρεμα - Κ. Φαρσαλινός: «Ζητήματα βιοηθικής σε πιστοποιητικά και υποχρεωτικότητα εμβολιασμών»

Απόψεις
Στ. Τσινόρεμα - Κ. Φαρσαλινός: «Ζητήματα βιοηθικής σε πιστοποιητικά και υποχρεωτικότητα εμβολιασμών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράνομη η σκέψη αποκλεισμού ομάδων με χρόνια νοσήματα ή ευπαθών από την εργασία»

Για πανδημία κοινωνικών ανισοτήτων, έκαναν λόγο στον 98.4 η Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Σταυρούλα Τσινόρεμα και ο ερευνητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Κατηγορηματικοί και οι δύο σε αυτή τη φάση, ως  προς την χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμών, για ταξιδιωτικούς, εργασιακούς ή οικονομικούς λόγους, τονίζοντας ότι και μόνο οι επιστημονικές αβεβαιότητες, μπροστά στο δυνητικό να νοσήσει κάποιος, ακυρώνουν κάθε σκέψη, πέρα από τα ζητήματα διακρίσεων και κοινωνικού στιγματισμού. Τόνισαν ακόμη, πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκτός των νομικών και ηθικών ζητημάτων, αντίκειται σε διεθνείς συνθήκες ως προς την μη υποχρεωτικότητα των ιατρικών πράξεων και ότι ακόμη και για ειδικές κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, χρήζει ειδικής προετοιμασίας αν συμβεί και μεγάλης δημόσιας συζήτησης.

Παράνομη οποιαδήποτε σκέψη, είπαν, αποκλεισμού ομάδων με χρόνια νοσήματα ή ευπαθών από την εργασία και οποιασδήποτε προσλήψεις για θέσεις εργασίας. Αίσθηση όμως προκάλεσαν και όσα ανέφεραν για τις κοινωνικές ανισότητες και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία, πλήττοντας κατά κύριο λόγο τα φτωχά και περιθωριοποιημένα στρώματα της κοινωνίας, αλλά προκαλώντας και σημαντικές απώλειες σε άλλους τομείς της δημόσιας και κοινωνικής υγείας των πληθυσμών.

Ο κ. Φαρσαλινός, αναφέρθηκε ακόμη στις μεταλλάξεις, τα νέα σενάρια για τις μάσκες αλλά και  τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους κρατικούς φορείς ανά τον κόσμο για τις καθυστερήσεις των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News