Ηλ. Κουσκουβέλης: «Οριοθέτηση της διαφοράς Διερευνητικών από τις Διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, το “άλλοθι” έναντι κυρώσεων»

Απόψεις
Ηλ. Κουσκουβέλης: «Οριοθέτηση της διαφοράς Διερευνητικών από τις Διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, το “άλλοθι” έναντι κυρώσεων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που εξ αρχής δηλώνεται»

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, μιλώντας στον 98.4 , τόνισε ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που εξ αρχής δηλώνεται: Διερευνητικές. Άρα, ότι και να ειπωθεί στη διάρκειά τους, είναι σα να μην ειπώθηκε, εφόσον οι συνομιλητές δε συμφωνήσουν επ’ αυτού. Με άλλα λόγια μπορεί να έχουν και μηδενικό αποτέλεσμα και να προκύψει ότι δεν υπάρχει καν αντικείμενο διερεύνησης.

Αντίθετα οι διαπραγματεύσεις, τόσο σε σχέση με την ατζέντα των θεμάτων που περιλαμβάνουν, όσο και με την έναρξή τους ακόμα, είναι αφετηρία εξελίξεων. Και μηδενικό να είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων, δημιουργούν προηγούμενο. Η έναρξη του 61ου γύρου δεν αποτελεί άφεση αμαρτιών για την Τουρκία. Η οποία τελεί εν αδίκω. Η οποία έχει παραβιάσει συστηματικά τα δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, όπως και όσα ορίζει το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τις παραβιάσεις αυτές η Τουρκία είναι υπόλογος. Κανονικά πρέπει να τις επιβληθούν κυρώσεις. Οι οποίες όμως με άλλοθι τις διερευνητικές είναι προφανές ότι το πιθανότερο δεν θα υπάρχουν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

Ο κ. Κουσκουβέλης , σημείωσε ωστόσο ότι οι διερευνητικές θα πρέπει να αποφευχθεί να μετατραπούν σε αυτό-παγίδευση μας, άλλωστε στη ουσία τους και η Τουρκία τις θέλει για να κερδίσει χρόνο για να δει πως θα αναπροσαρμόσει την τακτική της. Ο κ. Κουσκουβέλης, μίλησε ακόμη για το τι σηματοδοτεί η αλλαγή Διοίκησης στις ΗΠΑ , τόσο για το εσωτερικό της σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και διεθνώς και ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News