Στ. Φενέκος: Πλαίσιο UNCLOS για διερευνητικές αλλιώς αυτοπαγίδευση

Απόψεις
Στ. Φενέκος: Πλαίσιο UNCLOS για διερευνητικές αλλιώς αυτοπαγίδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αναλυτής θεμάτων άμυνας-ασφάλειας και γεωπολιτικής , υποναύαρχος ε.α. στον 98.4

Ο αναλυτής θεμάτων άμυνας-ασφάλειας και γεωπολιτικής , υποναύαρχος ε.α. , Στέλιος Φενέκος, υποστήριξε στον 98.4 , ότι η έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου στη Κωνσταντινούπολη , από την πλευρά της Ελλάδας θα έπρεπε ρητά και καθαρά να διατυπωθεί , ότι γίνεται μόνο στο πλαίσιο της UNCLOS  και των προνοιών της , για την μία και μόνη διαφορά μας , που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας και όχι όπως λανθασμένα και εντελώς σε άλλο μήκος κύματος από το Ελληνικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ο Πρωθυπουργός, για τις θαλάσσιες ζώνες, που αυτές περιλαμβάνουν και τις ζώνες αναγκαστικού εσωτερικού δικαίου , Αιγιαλίτιδα Ζώνη, Συνορεύουσα και Αλείας, που είναι μονομερή αναφαίρετα δικαιώματα μας.

Όπως είπε , το θολό πλαίσιο αφήνει περιθώρια στη Τουρκία να θέσει όλο το πακέτο των μονομερών  διεκδικήσεων  της. Τουλάχιστον από τη στιγμή που πλέον δεν αποφύγαμε την έναρξη τους, να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα είμαστε υπεύθυνοι αν αυτές διακοπούν, εφόσον τεθούν και άλλα θέματα πέραν της συζήτησης για ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα στα πλαίσια της UNCLOS. Διαφορετικά θα αυτοπαγιδευτούμε, σε νέα κεκτημένα ενός τέτοιου διαλόγου.

Αυτές οι διερευνητικές δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες , αφού πλέον η Τουρκία έχει θέσει και νέα δεόμενα στο τραπέζι, οπότε θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση ότι είναι απλά συζήτηση όπου δεν θα υπάρχουν πρακτικά , ούτε διαρροές που θα εργαλειοποιηθούν ως συνήθως για την μετέπειτα Τουρκική επιχειρηματολογία. Ο κ.  Φενέκος , υπογράμμισε ότι και η ελληνική αποστολή κανονικά στις διερευνητικές θα έπρεπε να είναι από εν ενεργεία υψηλά  υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΞ και του Άμυνας  ώστε να υπάρχει άλλη διαβάθμιση των ενεργειών τους υπό την πολιτική εποπτεία και φυσικά να μην υπάρξουν παράλληλα εξωθεσμικά  πρόσωπα που δεν έχουν υπηρεσιακές δεσμεύσεις.

Ο κ. Φενέκος , μίλησε ακόμη για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό που την χαρακτήρισε άκαιρη και λάθος , όπως επίσης για το κλειδί των θέσεων και γραμμών βάσης , στο θέμα της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης , τονίζοντας ότι αν οι θέσεις και γραμμές βάσεις  αφορούσαν ενιαία τον Ελλαδικό χώρο, η επέκταση της Αιγιαλίτιδας είτε ενιαία , είτε τμηματικά, θα έρχονταν σε δεύτερη μοίρα, αν και η UNCLOS δεν αναφέρεται σε τμηματική επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης.

(Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News