Κ. Πουλάς: Όταν η επιστήμη εμπλέκεται στην πολιτική και αντίστροφα, τότε οι άνθρωποι πεθαίνουν

Απόψεις
Κ. Πουλάς: Όταν η επιστήμη εμπλέκεται στην πολιτική και αντίστροφα, τότε οι άνθρωποι πεθαίνουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του αναπληρωτή καθηγητή Βιοχημείας

Ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών , Κωνσταντίνος Πουλάς, μιλώντας σήμερα στο ράδιο 98.4 σημείωσε με νόημα ότι μπορεί τα εμβόλια να είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αν όμως στόχος μας είναι να λύσουμε το πρόβλημα μόνο με τα εμβόλια, τότε έχουμε λάθος στόχο, η πανδημία δεν εξαφανίζεται μόνο με εμβόλια, θέλει επιδημιολογική επιτήρηση, συστηματική ιχνηλάτηση, φάρμακα όπως τα μονοκλωνικά για όσους νοσήσουν , αλλά και Π.Φ.Υ.

Ο κ. Πουλάς , σχολιάζοντας το ευρωπαϊκό αλαλούμ στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τις απόψεις, τόνισε πως όταν η καλή επιστήμη εμπλέκεται με την πολιτική και η πολιτική με την επιστήμη , τότε οι άνθρωποι πεθαίνουν. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο την ώρα που δεν υπάρχει επάρκεια εμβολίων, κάποιοι από τους επιστήμονες να καλύπτουν τους πολιτικούς που ετοιμάζουν την κοινή γνώμη για χορήγηση μίας δόσης σε περισσότερους και δεύτερη δόση για αργότερα , χωρίς καν την ύπαρξη σχετικών μελετών, από την άλλη οι εταιρείες που αν ισχύσει αυτό θα χάσουν το 50% των δόσεων που έχουν προγραμματίσει να παράγου , να διατείνονται πάλι χωρίς μελέτη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Ο κ. Πουλάς τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρξει προβληματισμός όπως ήδη υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις μεταλλάξεις και τι θα συμβεί τότε με τα εμβόλια. Η σωστή προσέγγιση είναι ότι ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για αυτό, οπότε είναι λάθος και η απάντηση ναι τα εμβόλια καλύπτουν τις μεταλλάξεις αλλά και το όχι δεν τις καλύπτουν. Ο κ. Πουλάς τόνισε ότι τα οριζόντια μέτρα με καραντίνες  δεν είναι η λύση, αλλά η στρατηγική στοχευμένη πολιτική υγείας . Η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται στις κλινικές, αλλά στην κοινότητα και μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αντιστρόφως ανάλογα ως προς το όφελος που έχουν για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού , την ώρα που καταγράφουν σε βάθος χρόνου αρνητικά αποτελέσματα ενδεχομένως και μεγαλύτερα για τον γενικό υγιή πληθυσμό.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News