Ν. Δαμιανάκης: COVID-19 και οι συνέπειες του για την Ψυχική υγεία

Απόψεις
Ν. Δαμιανάκης: COVID-19 και οι συνέπειες του για την Ψυχική υγεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη

Ο Νικόλαος Δαμιανάκης , Ψυχολόγος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης (Παράρτημα  Λασιθίου Κρήτης με έδρα τη Νεάπολη), μιλώντας στον 98.4 , σημείωσε πως ακόμα κι αν το μέγεθος των επιπτώσεων της επιδημίας του SARS-CoV-2 στην ψυχική υγεία δεν έχει

υπολογιστεί επίσημα σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και η δράση του νέου κορωνοϊού είναι ακόμα ενεργή, η επιστημονική κοινότητα, έχοντας την εμπειρία ανάλογων λοιμώξεων που έπληξαν την ανθρωπότητα στο παρελθόν, μπορεί να προβεί σε κάποιο βαθμό ασφαλών εκτιμήσεων.

Όπως καταγράφηκε σε προηγούμενες εμπειρίες καραντίνας η παροχή υποστήριξης ψυχικής υγείας θεωρείται επιβεβλημένη, ακόμη και έξι μήνες μετά τη λήξη της καραντίνας και της απομόνωσης, ειδικότερα σε άτομα ευάλωτης ψυχικής υγείας. Η υποστήριξη, σε πρώτο επίπεδο, περιλαμβάνει ακριβείς πληροφορίες για προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων, ρουχισμού, ειδών υγιεινής κι ότι άλλο, ειδικότερα, μπορεί να απαιτηθεί σε ατομικό επίπεδο.

Παρατηρείται δε στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, όπως είναι οι γιατροί κάθε ειδικότητας, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας, ν΄ αναπτύσσουν ψυχικές διαταραχές μετά την αντιμετώπιση αγχωτικών γεγονότων στην κοινότητά τους, όπως ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ή θάνατο συναδέλφου τους υγειονομικού ή θάνατο συγγενικού τους προσώπου.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών διαταραχών,όπως το φύλο, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, οι υπάρχουσες διαπροσωπικές συγκρούσεις. Σοβαρό αρνητικό ρόλο παίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη λεγόμενη «κοινωνική ανθεκτικότητα» και «κοινωνική υποστήριξη». Όταν οι πληροφορίες από επίσημα κανάλια είναι ελλιπείς ή προέρχονται από δίκτυα ανεπίσημα, χωρίς διασταυρωμένη πηγή προέλευσης, οι άνθρωποι μπορούν να εκτίθενται σε παραπλανητικές πληροφορίες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να εντείνουν το αίσθημα του φόβου και του άγχους. Μπορεί να παρατηρηθεί πως ο φόβος του άγνωστου οδηγεί σε υψηλότερο επίπεδο άγχους τόσο σε μη ψυχοπιεστικές καταστάσεις όσο και άτομα που δεν έχουν εμφανίσει στο παρελθόν συμπτώματα διαταραχών ή άτομα με προϋπάρχοντα νοητικό προβλήματα υγείας.

Φωτογραφία: INTIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News