Διον. Ρηγόπουλος: Ενιαία Ψηφιακή Αποτύπωση Δομής - Στελέχωσης στο Δημόσιο

Απόψεις
Διον. Ρηγόπουλος: Ενιαία Ψηφιακή Αποτύπωση Δομής - Στελέχωσης στο Δημόσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιώργο Σαχινη

Ο Διονύσης Ρηγόπουλος,  διδάκτωρ μηχανικός με ειδίκευση στην υπολογιστική μοντελοποίηση, επιθεωρητής-ελεγκτής δημόσιας διοίκησης από το 2009 έως το 2018, και μέλος της ομάδας εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι ακόμη και στο καιρό της Πανδημίας, η ενιαία βάση δεδομένων στο δημόσιο, θα είχε συνδράμει με ουσιαστικά δεδομένα και όχι «τυφλά», από την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και την επιδημιολογική επιτήρηση , μέχρι την δημιουργία των εμβολιαστικών κέντρων με τον υγειονομικό φάκελο του κάθε πολίτη, μέσα σε ελάχιστο χρόνο με μετρήσιμα αποτελέσματα. Όπως τόνισε, από χρόνια η βελτίωση του κράτους αποτελεί (και ορθώς) το μεγάλο ζητούμενο και για τις κυβερνήσεις και για τους πολίτες.

Διαχρονικά, υπάρχει και καλλιεργείται η εντύπωση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι το πρόβλημα. Ότι αυτοί, όλοι τους, δε θέλουν να βελτιωθεί το κράτος. Είναι όμως έτσι;

Ο κ. Ρηγόπουλος, θεωρεί ότι, όπως για να χτίσεις ένα σπίτι χρειάζεσαι να έχεις τοπογραφικό, έτσι και για να φτιάξεις τη δημόσια διοίκηση είναι απαραίτητο να έχεις την πραγματική συνολική εικόνα της, και να γνωρίζεις απολύτως πού ακριβώς βρίσκεται κάθε μέρα το καθένα από τα στελέχη της. Χρειάζεται, δηλαδή, πρώτιστα και κατ’ ελάχιστον, η «Ενιαία Ψηφιακή Αποτύπωση της Δομής και της Στελέχωσης του Δημοσίου».

Έχει θέσει το ζήτημα σε πολλές διαβουλεύσεις νομοσχεδίων και το έχει υποστηρίξει με σειρά άρθρων σε σημαντικά έντυπα και διαδικτυακά μέσα (Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Οικονομική Επιθεώρηση και economia.gr, Capital, Protagon, περιοδικό ΣΥΝήΓΟΡΟΣ της Νομικής Βιβλιοθήκης, κ.ά.). Το έχει επίσης επανειλημμένα παρουσιάσει από το 2016 σε σημαντικά συνέδρια, όπως της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, δύο φορές στο Delphi Economic Forum, τρεις φορές στο Ετήσιο Συνέδριο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, καθώς και σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025». Σύμφωνα με την πρόσκληση:

«Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτυπώνει τους στόχους, τις κατευθυντήριες αρχές, τους στρατηγικούς άξονες παρέμβασης, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των συστημάτων, το μοντέλο διακυβέρνησης καθώς και οριζόντιες και κάθετες παρεμβάσεις που υλοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας για την περίοδο 2020 – 2025.»

Ο κ. Ρηγόπουλος επεσήμανε με σχόλιό του, ότι λείπει από τη Βίβλο η τεχνικά εύκολη και ταχύτατα υλοποιήσιμη Ενιαία Ψηφιακή Αποτύπωση της Δομής και της Στελέχωσης του (Ενιαίου) Δημοσίου, που μπορεί και πρέπει οποιαδήποτε στιγμή να νομοθετηθεί. Υπάρχει φόβος ότι το θέμα πηγαίνει και πάλι στις Ελληνικές Καλένδες, με μετάθεση για μετά το 2025!

Αυτή, λοιπόν τη σοβαρή παράλειψη, που την έχει χαρακτηρίσει σε άρθρα του ως «το κενό στα θεμέλια της Διοικητικής Μεταρρύθμισης» και ως «προϋπόθεση για το Επιτελικό Κράτος» προσέγγισε στον 98.4 .

Φωτογραφία : unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News