Γιώργος Σαχίνης

Στ.Τσινόρεμα : Μύθοι και Αλήθειες Βιοηθικής στον Εμβολιασμό

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη

Η Σταυρούλα Τσινόρεμα Καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Διευθύντρια Σπουδών του Διατμηματικού Π.Μ.Σ. «Βιοηθική», και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας σήμερα στον 98.4 από το έντυπο συγκατάθεσης για τον εμβολιασμό για Covid-19, μέχρι τα ζητήματα αυτόβουλης συμμετοχής , υποχρεωτικότητας και έμμεσης υποχρεωτικότητας, περιέγραψε τα όρια των θεμιτών κινήσεων για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και τα μεγάλα ζητήματα βιο-ηθικής που ενδεχομένως να προκύψουν αν το θεμιτό μετατραπεί σε πράξεις υπέρβασης στο ατομικό δικαίωμα έναντι της ιατρικής πράξης στο ανθρώπινο σώμα.

 Το έγγραφο συγκατάθεσης , όπως είπε ορθώς υπάρχει , αφού μιλάμε για μια παγκόσμια κατάσταση με την Covid-19 και τις εξαιρετικές περιστάσεις που αυτή διαμόρφωσε για την ζωή μας. Άρα η συγκατάθεση , θα πρέπει να είναι συνειδητή πράξη , μέσα από την απόλυτη διαφάνεια και με πλήρη γνώση ακόμη και των δεδομένων αβεβαιότητας ενός εκάστου, ώστε με στάθμιση ενδεχόμενων προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν και που σαφώς, όπως είπε δεν είναι υπέρτερα του ενδεχόμενου να κινδυνέψει η ζωή μας από τη νόσο και η δημόσια υγεία, να προχωρήσει ο εμβολιασμός στο γενικό πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση , όπως είπε, η μη επαρκής, αναλυτική και ολόπλευρη ενημέρωση ακόμη και για τις αβεβαιότητες , με διαφάνεια, για τον εμβολιασμό, μπορεί να αποτελεί ακόμη και λόγω ακυρότητας , έστω και αν έχει υπογραφεί το σχετικό έντυπο.

Η κ Τσινόρεμα , μίλησε ακόμη για τα ζητήματα βιοηθικής που θα προκύψουν στο ενδεχόμενο παρά τον προαιρετικό χαρακτήρα του εμβολιασμού, να επιχειρηθεί η έμμεση υποχρεωτικότητα.

Από την άλλη , ειδικά για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής στη νόσο αυτή, θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια, ώστε όποιος δεν θέλει να εμβολιασθεί, να μεταφέρεται σε άλλο τομέα δράσης της δημόσιας υγείας, γιατί όσοι μετέχουν στη 1η γραμμή αντιμετώπισης της νόσου, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχουν εμβολιασθεί, ώστε πρώτιστα να προστατέψουν την υγεία τους, που καθημερινά είναι σε διαρκή έκθεση στον ιό και τη νόσο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια