Άγγελος Χατζάκης : Αδιαφανή Δεδομένα για την Πανδημία – Χαλαρό lockdown έως τον Φεβρουάριο

Απόψεις
Άγγελος Χατζάκης : Αδιαφανή Δεδομένα για την Πανδημία – Χαλαρό lockdown έως τον Φεβρουάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας  & Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ  , Άγγελος  Χατζάκης μιλώντας στον 98.4 αναφέρθηκε στην προβληματική επιδημιολογικά βάση δεδομένων για την πανδημία, την έλλειψη διαφάνειας αλλά και πρόσβασης στα δεδομένα της  και κυρίως στην άρνηση υποδοχής μέσω της κινητής τηλεφωνίας, ενός συστήματος που θα μπορούσε να καταγράφει πλήρως την κινητικότητα αλλά και τα δεδομένα από αυτή για το επιδημιολογικό φορτίο ανά περιοχή της Ελλάδας, ώστε να μην οδηγούμαστε σε αποφάσεις κατόπιν εορτής όπως είπε, αλλά προλαμβάνοντας τα γεγονότα. Ακόμη και ο τρόπος των εργαστηριακών ελέγχων ιδίως με τις κινητές μονάδες είναι σε λάθος βάση και υπερτιμημένος στη λογική που κινείται.

Ο κ. Χατζάκης τόνισε ότι αν και είναι κατά των περιορισμών κυκλοφορίας, εντούτοις εδώ που φτάσαμε , με το επικοινωνιακό λάθος να λέμε ότι το 2o εθνικό lockdown θα κρατήσει  μόνο τρείς βδομάδες, τώρα που διαφαίνεται έστω μια κάμψη του επιδημιολογικού φορτίου , καλό θα ήταν έστω και χαλαρά να κρατήσει μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η καραντίνα στη Δυτική Αττική, σημείωσε ότι έχει χαρακτηριστικά τοπικά συστήματος αυστηρότητας  όπως στη Κίνα, αλλά τα μέτρα με τεστ και ιχνηλάτηση σε εργοστάσια είναι για πρώτη φορά σε θετική κατεύθυνση. Αντίθετα όπως είπε, είναι παραλογισμός αν εφαρμοστεί η υποχρεωτική απομάκρυνση από την οικία σε άλλο χώρο  απομόνωσης για ένα θετικό κρούσμα, αυτό θα πρέπει να γίνεται όπου οι οικίες δεν έχουν ευρυχωρία συναινετικά , διαφορετικά θα δημιουργήσει άλλα ζητήματα.

 Ο κ. Χατζάκης εκτίμησε ότι με το ρυθμό έλευσης των εμβολίων στην Ελλάδα, το τείχος ανοσίας στον υγιή πληθυσμό θα πάει πιο πίσω τουλάχιστον έως τις αρχές του καλοκαιριού και οι επόμενες τρεις εβδομάδες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή για να μην ξεφύγει και πάλι η κατάσταση . Υπό αυτή την έννοια παρά το κόστος , θεωρεί λάθος την άρση σε περιφέρειες που έχουν χαμηλούς δείκτες της καραντίνας, για την οποία σε αυτή τη φάση  θεωρεί ότι πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News