Γιώργος Σαχίνης

Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Αρχή του τέλους της πανδημίας τα εμβόλια»

Όσα δήλωσε ο καθηγητής για τα εμβόλια του κορωνοϊού, στο Γιώργο Σαχίνη

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας- Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον 98.4 χαρακτήρισε ως αρχή του τέλους, την έναρξη εμβολιασμών με τα εμβόλια νέα γενιάς, σημειώνοντας ότι κάθε πολίτης πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει για τον εμβολιασμό του, αφενός θωρακίζοντας τον οργανισμό του αφετέρου προστατεύοντας και τους γύρω του, ιδίως  τις ευπαθείς ομάδες ομάδες που αν νοσήσουν κινδυνεύουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Όπως είπε, κάθε ημέρα εμβολιασμού είναι μια ημέρα κερδισμένη, με λιγότερους θανάτους, διασωληνώσεις και εισαγωγές στις ΜΕΘ, μια ημέρα λιγότερη περιορισμών και lockdown, μια ημέρα πιο κοντά στην επιστροφή στην πολυπόθητη κανονικότητα. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα!

Ο κ. Μανωλόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις ακροατών για τα νέα εμβόλια, σημειώνοντας ότι για το χρονικό εύρος της ανοσίας ή της μετάδοσης του ιού από εμβολιασμένο άτομο χρειάζονται ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Για τις αλλεργίες, είπε ότι η παρατήρηση και προσοχή αφορά μόνο βαριάς μορφής αλλεργίες, ενώ για παιδιά και εγκύους, για την ώρα αποφεύγετε η χορήγηση, μέχρι την συλλογή κι άλλων δεδομένων. Είναι θετικό είπε ότι σχεδόν 14 μέρες μετά την πρώτη δόση η καμπύλη ανοσίας ανεβαίνει εντυπωσιακά , ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθούν και οι δύο δόσεις και αμέσως μετά, χρειάζεται για λίγο εξαιρετική προσοχή και μέτρα αυτοπροστασίας  για να θωρακιστεί πλήρως ο οργανισμός.

Με την έγκριση αδείας χρήσης έκτακτης  ανάγκης για τα εμβόλια, η κλινική έρευνα στην ομάδα εθελοντών θα συνεχιστεί για μια διετία, ωστόσο όπως παραδέχτηκε, σε χώρες με τέτοια έγκριση, αν οι ομάδες ελέγχου, δηλαδή αυτές που πήραν πλασέμπο δόση,  που η εταιρεία οφείλει να τους ενημερώσει για το να θέλουν να κάνουν το κανονικό εμβόλιο και αυτοί το κάνουν και δεν συναινέσουν έτσι να συνεχίσουν να είναι στην ομάδα ελέγχου στην πλειοψηφία τους , τότε η ομάδα «σπάει» και η συγκριτική αντιπαραβολή με τους εμβολιασθέντες  στην έρευνα για παρενέργειες δεν μπορεί να συνεχιστεί στη διετία που έχει οριστεί, αλλά μόνο τα συμπεράσματα να εξαχθούν από τους εμβολιασθέντες στο γενικό πληθυσμό.

Για τα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων, είπε ότι έχουν άδεια έκτακτης ανάγκης για ήπια και μεσαία περιστατικά εκτός νοσοκομείων και με άδηλο αν υπάρχει επάρκεια διάθεσης τους, οπότε και 10 χιλιάδες σκευάσματα να είχαμε, με ποιο κριτήριο θα τα διέθετες και που.

Όταν όμως του διατυπώθηκε, ότι την ίδια άδεια παίρνουν και θα πάρουν και τα εμβόλια, που αφορούν σε υγιή γενικό πληθυσμό ώστε να προφυλαχθεί από εν δυνάμει νόσηση, ενώ τα φάρμακα χορηγούνται σε ήδη νοσούντες με ήπια ή μεσαία συμπτώματα, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή τους σε βαριά περιστατικά, τόνισε ότι με αυτή τη διατύπωση συμφωνεί κι ότι  παράλληλα με τα εμβόλια θα έπρεπε να προχωρά για τους ήδη   νοσούντες   ήπια και μεσαία και το θέμα των μονοκλωνικών φαρμάκων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια