Γιώργος Σαχίνης

Γρ. Γεροτζιάφας: Εμβολιασμοί, φάρμακα και στρατηγική υγείας

"Με τα επερχόμενα και νέα κύματα δεν έχουμε ξεμπερδέψει"

Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης , Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στο ράδιο 98.4 ξεκαθάρισε ότι τα νέα εμβόλια είναι ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά στο άμεσο διάστημα με τα επερχόμενα και νέα κύματα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και τις συνέπειες της. Όπως είπε, για το εμβόλιο που ήδη γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τα  δεδομένα των μελετών φάσης ΙΙ κ ΙΙΙ   που δημοσιεύονται  στο site της FDA:

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι όπως αναμενόταν η μελέτη αυτή (όπως και των άλλων εμβολίων και όλων των νέων φαρμάκων) είναι σχεδιασμένη για να έχει μεγάλη ευαισθησία ως προς την ασφάλεια του εμβολίου. Η απάντηση είναι θετική. Και δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό γιατί το ερώτημα της ασφάλειας των εμβολίων είχε βάση στις δεκαετίες του 50 και του 60. Από τότε η ανθρωπότητα πρόοδευσε όπως και η γνώσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό εξελίσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Επίσης βελτιώθηκε η μεθοδολογία των κλινικών μελετών.

Τα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα (διάρκεια της ανοσίας, ένταση της ανοσίας, απάντηση από τις διάφορες ομάδες ασθενών κλπ) θα απαντηθούν με μελέτη του κειμένου και με συνέχιση των μελετών. Ένα είναι βέβαιο έχουμε ακόμη ένα εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε τον ιο και να προλάβουμε την λοίμωξη.

Τώρα έχει ο καθένας μας 3 σημαντικά καθήκοντα:

1. Να εμβολιαστεί

2. Να διεκδικήσει την ενίσχυση και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας Τ

3. Να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης (μάσκες πλύσιμο αποστάσεις).

Τα κράτη έχουν την ευθύνη να :

  1. Προχωρήσουν άμεσα σε Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της Επιδημίας SARS-CoV-2 (γιατί η πανδημία μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού δεν θα τελειώσει) και της νόσου COVID-19 (που θα συνεχίσει να υπάρχει και να εκδηλώνεται με επιδημικά κύματα που και πάλι θα απειλούν την υγεία και την ζωή των πολιτών και την σταθερότητα των συστημάτων υγείας). 
  2. Να προχωρήσουν άμεσα σε γενναία αύξηση των δαπανών για την Υγεία την Παιδεία και τη Έρευνα .

Η τεχνολογία συνιστάται στα εξής:

  1. Εμβόλια
  2. Φάρμακα και θεραπευτικές στρατηγικές
  3. Υψηλής τεχνολογίας διαγνωστικά test

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια