Απ. Βανταράκης: «Η αποτυχία του lockdown και τα 12 σημεία στρατηγικής για την πανδημία»

Απόψεις
Απ. Βανταράκης: «Η αποτυχία του lockdown και τα 12 σημεία στρατηγικής για την πανδημία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Γιώργο Σαχίνη μίλησε ο καθηγητής

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Πρόεδρος των Βιοεπιστημόνων Ελλάδας, Αποστόλης Βανταράκης, μιλώντας στον 98.4  ανέλυσε σημεία στη πρακτική μέχρι σήμερα αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ελλάδα, που παραθέτει η μελέτη 20 και πλέον ελλήνων και ξένων επιστημόνων, την οποία συνυπογράφει, για την αποτυχία του lockdown πέραν ης λογικής έσχατης λύσης για να μην καταρρεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Ταυτόχρονα παρέθεσε ένα δωδεκάλογο στρατηγικών μέτρων που προκύπτουν από αυτή την ανάλυση, η εφαρμογή των οποίων θα οδηγούσε σε έξοδο όπως είπε από την μοναδική επιλογή που φαίνεται να υπάρχει, των lockdown «ακορντεόν», μέχρι την έλευση των εμβολίων.

Ο κ. Βανταράκης σημείωσε ότι αν αποδίδουν όπως η εταιρεία λέει τα εμβόλια της, τότε μέχρι τον Σεπτέμβριο και ίσως και παραπάνω θα χρειαστεί να περιμένουμε για να έχει καλυφθεί η πλειοψηφία του πληθυσμού και εφόσον λυθούν κάποια κομβικά ερωτήματα για την δραστικότητα του εμβολίου. Ταυτόχρονα και άλλες φαρμακευτικές θεραπείες θα πρέπει με την ίδια αμεσότητα να προχωρήσουν συνδυαστικά, αλλά ούτε το ένα, ούτε το άλλο αρκούν.

Χρειάζεται μία στρατηγική ενιαία δράση όλων των φορέων υγείας με κλειδιά την επιδημιολογική επιτήρηση που όπως αποδείχτηκε δεν υπάρχει, πύκνωση των τεστ και όχι στα τυφλά αλλά μέσα από την συνταγογράφηση τους επιδημιολογική καταγραφή στη κοινότητα σταθμισμένα και κυρίως η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με  συνδρομή στη κοινότητα ιδίως  για  όσους έχουν προσβληθεί ήπια και κάνουν θεραπεία στο σπίτι τους, πριν φτάσουν στα νοσοκομεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News