K. Λαμπρόπουλος: Το νέο σκηνικό στα Ελληνοτουρκικά μετά την αλλαγή και στις ΗΠΑ

Απόψεις
K. Λαμπρόπουλος: Το νέο σκηνικό στα Ελληνοτουρκικά μετά την αλλαγή και στις ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του στρατηγικού συμβούλου του ελληνικού τμήματος το Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης

Ο στρατηγικός σύμβουλος του ελληνικού τμήματος το Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, μιλώντας στο ράδιο 98.4 , ανέλυσε γιατί θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί στην Ελλάδα και με τη νέα διοίκηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ, αφού οι βασικοί σύμβουλοι του, έχουν παραπλήσια άποψη μες τους προκατόχους τους, για το ρόλο της Τουρκίας  ως προς τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρασία.  

Είναι σαφές όπως είπε , ότι άμεσος στόχος θα είναι η αποκατάσταση των σχέσεων με την Γερμανία , που θεωρούν ότι παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ε.Ε. και αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερες πιέσεις στην Ελλάδα για ένα τραπέζι διαλόγου με την Τουρκία , σε ένα πλαίσιο που αξιώνει και ο Ερντογάν για λύσεις  «win-win». Την ίδια ώρα η αναθεωρητική Τουρκία επιχειρεί να καταστήσει de facto τις απαιτήσεις της στα θέματα με τις θαλάσσιες ζώνες  με την Ελλάδα, φτάνοντας στα όρια της κυριαρχίας μας στο θέμα των χωρικών υδάτων, ενώ εμείς απλά δείχνουμε μια στάση μονόδρομο σε διπλωματικές κινήσεις  και έγγραφες διαμαρτυρίες, που όμως δεν αποδίδουν τίποτα ουσιαστικό την ώρα που η Τουρκία με την προβολή ισχύος , σέρνει άμεσους και έμμεσους παράγοντες της περιοχής σε διαβουλεύσεις επί της ατζέντας που διαρκώς ανανεώνει.

Στη Κύπρο, με πίεση για χωριστά κράτη ή ενσωμάτωση του κατεχόμενου τμήματος, ουσιαστικά επιδιώκει, είπε, την κατάλυση της μόνης διεθνώς αναγνωρισμένης κρατική οντότητας, της Κυπριακής Δημοκρατίας , ώστε στη θέση της να προκύψει ένα απόλυτα ελεγχόμενο μόρφωμα, καν αυτό που έχουν στο νου τους οι Κυπριακές πολιτικές δυνάμεις για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά μια χαλαρή Συνομοσπονδία. Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στην προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ και τον απώτερο στόχο τους που δημιουργεί εκνευρισμό στον Ερντογάν, τις εξελίξεις σε όλο τον άξονα της Βόρειας Αφρικής, την σφαγή στην Αιθιοπία και το βάθος της σύγκρουσης αυτής, αλλά και την ανάμιξη της Τουρκίας ακόμη και σε άλλες χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News