Ι. Καλομενίδης: «Προσβλητική η δήλωση Γεραπετρίτη»

Απόψεις
Ι. Καλομενίδης: «Προσβλητική η δήλωση Γεραπετρίτη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του αναπληρωτή καθηγητή Πνευμονολογίας του ΕΚΠ

Ο αναπληρωτής καθηγητής  Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της μονάδας Covid-19 στο αρχαιότερο μεγάλο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό κ. Καλομενίδης, μιλώντας στο ράδιο 98.4 , χαρακτήρισε προσβλητική την δήλωση Γεραπετρίτη  για γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την μάχη στο τελικό στάδιο της νόσου στις ΜΕΘ, ότι «αν είχαμε και 5000 μονάδες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς κατά την φυσιολογική αναλογία».

Όπως είπε , είναι λάθος και καλόν είναι η Επιτροπή των Επιστημόνων να μην αποδεχθεί την λογική του «ακορντεόν» στα lockdown, δεν μπορεί ούτε το σύστημα υγείας να συνεχίσει έτσι, ούτε η κοινωνία. Έστω και τώρα χρειάζεται στρατηγική και γρήγορη ανάπτυξη της Π.Φ.Υ. , τεστ εκτός νοσοκομείων με συνταγογράφηση και μείωση της πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια και ασφάλεια και στους ασθενείς άλλων νοσημάτων . Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο κ. Καλομενίδης, πως η ιατρική και επιστημονική κοινότητα αλλά και οι πολίτες, δεν έχουν πρόσβαση σε μια ενιαία βάση δεδομένων, υπάρχει άγνοια δηλαδή , πλην ελαχίστων στην Επιτροπή, για την εξέλιξη της πανδημίας , ούτε υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια, που με κλασικές επιστημονικές μεθόδους να έχουν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Άρα, ακόμη και όσοι δημοσιολογούν για το πότε η άρση ή ένα νέο lockdown, το πράττουν στη κυριολεξία στον αέρα για λίγα λεπτά δημοσιότητας.

Ο Ι. Καλομενίδης, αποκάλεσε αχαρακτήριστη την αιτιολογία ιδιωτών κλινικαρχών για την απροθυμία τους να μπουν στη μάχη με τον Covid-19 , ότι δεν έχουν μετά από τόσους  μήνες εικόνα και εκπαίδευση για την διαχείριση της υπόθεσης στις κλινικές τους, είναι , είπε, σαν να λένε στη κοινωνία ότι δεν τους ενδιαφέρει αυτό που έχει προκαλέσει σοκ σε χιλιάδες πολίτες. Πρέπει να μπουν σήμερα  στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές  κι όχι με συνεργασία αλλά με απόλυτο δημόσιο έλεγχο , ενώ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει , όταν μιλάμε για πόλεμο με τον ιό και τη νόσο του να υπάρξει πανστρατιά , στη κυριολεξία επιστράτευση. Ο κ.  Καλομενίδης μίλησε ακόμη για το ποια είναι η εικόνα στις κλινικές Covid-19  μετά από 9 μήνες εμπειρίας, την εξέλιξη των φαρμακευτικών αγωγών σε αυτές, αλλά και τι πρέπει να ξέρει ένας ασθενής με ήπια και μεσαία συμπτώματα της νόσου που μένει στο σπίτι του σε καραντίνα, σημειώνοντας ότι είναι θετικό μεν ότι άνοιξε ο δρόμος για εμβόλια, αλλά όπως εκτίμησε η καθοριστική τους συμβολή θα φανεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News