Κ. Φαρσαλινός: Διαχείριση Ασάφειας χωρίς στρατηγική και πλήρη στοιχεία

Απόψεις
Κ. Φαρσαλινός: Διαχείριση Ασάφειας χωρίς στρατηγική και πλήρη στοιχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη του ερευνητή στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής

Ο ερευνητής στα Πανεπιστήμια Πατρών και Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, μιλώντας σήμερα στο ράδιο 98.4 , έκανε λόγο για μία κατάσταση διαχείρισης που τείνει με ασάφειες απλά να παρακολουθεί τις εξελίξεις και την αρνητική τροπή που έχει πάρει η διασπορά του ιού στη κοινότητα, με την απουσία στρατηγικής και σχεδιασμού να είναι όσο ποτέ άλλοτε εμφανής και μάλιστα σε μια περίοδο όπου μπαίνουμε στο χειμώνα και όπου είναι σαφές ότι η διασπορά των ιώσεων θα είναι εξ αντικειμένου αυξητική.

Όπως είπε , το γεγονός ότι η περιοχή της Θεσσαλονίκης προηγείται με 3 βδομάδες lockdown και εντούτοις η μείωση των περιστατικών δεν φαίνεται , ενώ οι ΜΕΘ έχουν φρακάρει και απλά παρατηρείται μια σταθεροποίηση στο ρυθμό μετάδοσης, θα έπρεπε ήδη να έχει δημιουργήσει  προβληματισμό. Όπως είπε, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη ανοίγει η συζήτηση για το πώς θα έρθει η σταδιακή έξοδος από το lockdown αλλά και πάλι συζήτηση για το μετά με όρους στρατηγικού σχεδιασμού, δεν φαίνεται να υπάρχει καν για την επιδημιολογική καταγραφή και έλεγχο με συστηματική χρήση επαναλαμβανόμενων τεστ είτε μοριακού ελέγχου είτε rapid αντιγόνου και μόνο αντιγόνου γιατί των αντισωμάτων δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο αν κάποιος νοσεί ή όχι. Όπως είπε, είναι απορίας άξιο ότι όλα τα στοιχεία δεν είναι προσβάσιμα  σε επιστημονική κοινότητα και πολίτες σε αντίθεση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μεγάλες ασάφειες ακόμη και μεταξύ των επιστημόνων , δημιουργούν αντικρουόμενες εντυπώσεις στην κοινωνία.

Ο κ. Φαρσαλινός εκτίμησε ότι με δεδομένο ότι τα εμβόλια θα χρειαστούν μήνες ακόμη και δεν θα λύσουν αυτόματα το πρόβλημα, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την διαχείριση και άλλων δυσάρεστων καταστάσεων. Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη συνολικά , τόνισε, δεν αποτελούν το καλό παράδειγμα διαχείρισης της κρίσης, οπότε ας μην επικαλούμαστε για μέτρα όπως το lockdown τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή της ανοσίας της αγέλης την Σουηδία, που επίσης δεν τα πάει καλά, αλλά να κοιτάμε πως χώρες όπως η Νότιο Κορέα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη για παράδειγμα , αντιμετωπίζουν με μικρότερες συνέπειες την κρίση. Ο κ. Φαρσαλινός παρέθεσε τέλος και την πρώτη μεγάλη σε αριθμό και δεδομένα σοβαρή μελέτη για την χρήση μάσκας και μάλιστα μίας χρήσης νοσοκομειακού τύπου, που έγινε στη Δανία στον πληθυσμό με εξόχως όπως ανέφερε αποκαλυπτικές διαπιστώσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News