Σπ. Ζακυνθινός: Το νέο Lockdown είναι αποτυχία της Πολιτικής και της Επιστήμης – Γιατί παραιτήθηκα από την Επιτροπή

Απόψεις
Σπ. Ζακυνθινός: Το νέο Lockdown είναι αποτυχία της Πολιτικής και της Επιστήμης – Γιατί παραιτήθηκα από την Επιτροπή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη

« Εδώ που φτάσαμε, δεν έπρεπε να φτάσουμε αν υπήρχε στρατηγική και σχεδιασμός , αλλά πλέον το lockdown με την ταχύτητα διασποράς του ιού , ήταν αναπόφευκτο, όμως αν και τώρα δεν υπάρξει στρατηγική με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εκατομμύρια τεστ διαρκώς επαναλαμβανόμενα, ένα επόμενο lockdown, θα είναι η απόλυτη καταστροφή των πολιτών και της χώρας» , είπε ο  καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,  συντονιστής των Ιατρικών Υπηρεσιών της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του «Ευαγγελισμού», μιλώντας στον 98,4.

«Το νέο  lockdown, πρέπει να πούμε την αλήθεια, είναι η ομολογία αποτυχίας των πολιτικών αποφάσεων αλλά και των επιστημόνων, αφού αποδεικνύει  ότι είτε μέτρα στρατηγικά δεν ελήφθησαν επί 7 μήνες, είτε αυτά που ελήφθησαν είναι λάθος».

Ο κ. Ζακυνθινός , που μέχρι τον Ιούλιο ήταν μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας , εξήγησε τους λόγους που παραιτήθηκε , αποκαλύπτοντας ένα άγνωστο παρασκήνιο , που όπως είπε τον έκανε να αισθανθεί ότι  χρησιμοποιείται παρά την θέληση του , για να αιτιολογηθούν μια σειρά πολιτικών  αποφάσεων, κόντρα ακόμη και σε πλειοψηφικές εισηγήσεις της Επιτροπής, όπως η υπόθεση των τεστ σε όλους για ανοίξει ο τουρισμός, που απορρίφθηκε παρότι αρχικά ήταν ομόφωνη στην Επιτροπή, πολύ απλά όπως είπε γιατί η κυβέρνηση τότε δήλωσε ότι δεν είχε περισσότερα από χίλια τεστ να κάνει ημερησίως σε τουρίστες , οι εισαγόμενους εργάτες γης.

Κατά τον κ. Ζακυνθινό , έτσι πέρασε στην κοινότητα το δεύτερο κύμα της πανδημίας και όχι από τις υπαίθριες συναθροίσεις της νεολαίας, ο ιός πέρασε με τον τουρισμό και στη συνέχεια έγινε η διασπορά του.

Αίσθηση προκάλεσε και η αποκάλυψη του , πως πολλές φορές η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής δεν είχε στα χέρια της όλα τα στοιχεία για να πάρει αποφάσεις και να εισηγηθεί μέτρα, εκτός ολίγων και κυρίως ανώτερων πολιτικά προσώπων.

Η Επιτροπή είπε έγινε «σάκος του μποξ» δεν προστατεύεται ούτε σήμερα, ενώ τις τελικές αποφάσεις της παίρνει η πολιτική ηγεσία, απλά κάποιοι στην Επιτροπή ανέχονται καταστάσεις και σιωπούν, ίσως για χάριν της δημοσιότητας που απολαμβάνουν.

 Όσο σήμερα μιλάνε για καταστάσεις «ακορντεόν» με επαναλαμβανόμενα lockdown, σημαίνει ότι δεν θέλουν στρατηγική με μαζικά τεστ και επιδημιολογική καταγραφή, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στήριξη με μόνιμες προσλήψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά έτσι θα οδηγήσουν σε καταστροφή κοινωνία και χώρα , όπου στο τέλος θα «φεύγουμε» από πείνα  ή άλλες παθήσεις που μπαίνουν συστηματικά στο «ράφι», ενώ οι ασθενείς τους θα έπρεπε να προσέρχονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Φωτογραφία: Youtube

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News