Βαγγέλης Καραμανωλάκης: Η νεολαία της Εξέγερσης 47 χρόνια πριν

Απόψεις
Βαγγέλης Καραμανωλάκης: Η νεολαία της Εξέγερσης 47 χρόνια πριν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη

Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής  Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ) και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του ΕΚΠΑ.

Έχει εργαστεί χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Α.Σ.Κ.Ι.),  μιλώντας σήμερα στον 98.4 έδωσε ψηφίδες της περιόδου πριν κατά και μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 73 , περιγράφοντας τους φοιτητικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς όρους, που διαμόρφωσαν σε συγχρονισμό με την Ιστορία το εξεγερτικό πνεύμα της νεολαίος εκείνης της περιόδου. Όπως είπε η εξέγερση του Νοεμβρίου του 73 απο-νομιμοποιεί  το εγχείρημα του καθεστώτος να ενδυθεί έναν πιο φιλελεύθερο μανδύα, θέτοντας τις βάσεις μίας νέας συνταγματικής πραγματικότητας μεταπολιτευτικά.

Ο κ. Καραμανωλάκης, δεν παρέλειψε να σχολιάσει το «ειρωνικό παιχνίδι» της Ιστορίας, 47 χρόνια μετά, υπό τις έκτακτες καταστάσεις της πανδημίας, για πρώτη φορά οι τιμητικές εκδηλώσεις για την 17η Νοεμβρίου, να έχουν έναν εντελώς πρωτόγνωρο χαρακτήρα σε μια επέτειο που δεν είναι εθνική γιορτή αλλά λαϊκή , με φόντο την αστυνομία εντός και εκτός του Πολυτεχνείου, ελέω απαγόρευσης συναθροίσεων με αφορμή την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοιό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News