Γιώργος Σαχίνης

Μάνος Καραγιάννης: Θα χειροτερέψει τα διλήμματα η Τουρκία στην Ελλάδα

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας στον 98.4

Ο Μάνος Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, μιλώντας στο ράδιο 98.4, υποστήριξε ότι ναι μεν είναι σωστό , όταν στην Αθήνα συνηθίζουν να λένε ότι η τάδε ή η δείνα κίνηση της Άγκυρας είναι παράνομη, άρα «δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα», στο νομικό πεδίο του Διεθνούς Δικαίου.

Όμως ο διεθνής παράγοντας σε ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις ναι μεν δεν θα το αγνοήσει αυτό, αλλά ομοίως δεν θα μπορεί να παραγνωρίσει τα τετελεσμένα ισχύος επί του πεδίου . Παράγει για την ώρα χωρίς αντίλογο ,  ντε φάκτο κυριαρχία επί της... «γαλάζιας πατρίδας». Αρχικά διά του «γκριζαρίσματος» σε διμερές επίπεδο. Ύστερα διά της εμπέδωσης διεθνώς του χώρου ως διαφιλονικούμενου. Εν συνεχεία με τη σιωπηρή παραίτηση της Ελλάδας από την άσκηση των δικαιωμάτων της. Βρισκόμαστε ήδη λίγο πριν από το τρίτο στάδιο.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη δυσκολότεροι – και οι διαθέσιμες επιλογές ομοίως... ειδικά όταν η Τουρκία ανακοινώνει έρευνες και στο πεδίο της οριοθετημένης περιοχής μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και νότια της Κρήτης, οπότε με δεδομένη την νομική ισχύ σε αυτή την περιοχή, το δίλημμα θα είναι ασφυκτικό για την Ελλάδα αν μπορεί να αποφύγει την στρατιωτική αντίδραση σε τυχόν παραβίαση του.

Ο Μάνος Καραγιάννης μίλησε τέλος ως ειδικός και για τις τελευταίες εξελίξεις στον Καύκασο, με επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια