Κ. Λάβδας: Στρατηγική ισχύος με ή χωρίς διερευνητικές η Τουρκία

Απόψεις
Κ. Λάβδας: Στρατηγική ισχύος με ή χωρίς διερευνητικές η Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο στον 98.4

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο, Κώστας Λάβδας , μιλώντας στον 98.4 χαρακτήρισε λάθος την αντίληψη που επικρατεί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία δυναμίτισε τις διερευνητικές με την εκ νέου έξοδο του Oruc Reis , επειδή δεν την βόλευε το πλαίσιο που της είχε καθορίσει η Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο για αυτές.

Η Τουρκία δεν έχει τέτοια θέματα, είπε, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να σύρει την Ελλάδα σε πρώτη φάση σε έναν συμβιβασμό υποχωρήσεων στις απαιτήσεις της , με την προβολή ισχύος και ην απειλή πολεμικής ενέργειας.

Κατά τον κ. Λάβδα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Τουρκία δημιουργεί και τρέφεται από την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικώντας  πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε ο συνδυασμός διπλωματικός ενεργητικής πολιτικής βάθους, με στρατηγικές διμερής συμφωνίες όπως με την Γαλλία, αλλά και η δόμηση ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης, είναι το κλειδί, ώστε να αρχίσουμε να αλλάζουμε οπτική για το πώς αντιμετωπίζεται αυτή η Τουρκία.

Οι ίδιοι άνθρωποι που πανηγύριζαν , τόνισε, για τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, αντί να πουν την αλήθεια ότι δεν πήγε καλά, οι ίδιοι επιχειρηματολογούν τώρα ότι δεν αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση της Τουρκίας!

Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις και κυρίως δεν πρέπει να έχει αυταπάτες  από την προσκόλληση στη Γερμανία, που μπορεί να αύξησε κάπως φραστικά τις βολές στη  Τουρκία, αλλά δεν προχωρά σε ουσιαστικά μέτρα όπως το πάγωμα της παράδοσης των 6 υπερσύγχρονων υποβρυχίων , εν αντιθέσει με τις ΗΠΑ που πάγωσαν την πώληση των F-35. Κατά  τον κ.  Λάβδα, η Τουρκία με ή χωρίς τραπέζια διαλόγου, δεν πρόκειται να αλλάξει την επιλογή των προκλήσεων μέσω ισχύος , αν η Ελλάδα δεν στείλει  πειστικά και με στρατηγική βάθους μηνύματα ότι πλέον υπάρχουν όρια που αν ξεπεραστούν το κόστος θα είναι  δυσανάλογο για την Άγκυρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News