Γιώργος Σαχίνης

Π. Τσάκωνας: Οι Διερευνητικές, η Κυπριακή στάση και το πάζλ της Μεσογείου

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στο Γιώργο Σαχίνη

Ο κύριος ερευνητής, επικεφαλής του προγράμματος Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ, Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής διεθνών σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών,  μιλώντας στον 98.4 για την αναγγελθείσα έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας , σημείωσε ότι οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση της αποκλιμάκωσης των όσων ζήσαμε από τις ενέργειες Ερντογάν το καλοκαίρι, ωστόσο στη παρούσα συγκυρία σημείωσε με νόημα ότι οι διερευνητικές αυτές επαφές δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν βάθος και να καταλήξουν κάπου.

Ο κ. Τσάκωνας θεωρεί ότι και η στάση της  Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. παρά τα δίκαια της , θα πρέπει να επανεκτιμηθεί στο πλαίσιο της διπλωματικής πραγματικότητας και οπτικής πολλών χωρών της Ε.Ε. και το διαφαινόμενο αδιέξοδο ή κυρώσεις και σε Λευκορωσία και σε Τουρκία ή βέτο για την Λευκορωσία αν δεν υπάρχει θέμα Τουρκίας, μπορεί να αποφευχθεί με την εναλλακτική των αυτοματοποιημένων καταγεγραμμένων σε κατάλογο  κυρώσεων που μπορεί να αιτηθεί η Κύπρος αίροντας την πρόθεση να βάλει βέτο σε κυρώσεις στην Λευκορωσία.

Ο κ. Τσάκωνας σημείωσε ότι η οπτική μας δεν πρέπει να περιορίζεται αμιγώς στο πεδίο των διαφορών  Ελλάδας- Τουρκίας , όπου ο Ερντογάν τα τελευταία 4 χρόνια έχει διευρύνει την θεματολόγια των διαφορών, αλλά να λάβουμε υπόψη μας και την ευρύτερη ρευστότητα και επανατοποθετήσεις πολλών παικτών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια