Γιώργος Σαχίνης

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στον Τουρκικό επεκτατισμό

Η αυτο - παγίδευση του Ελληνισμού

Ο επικεφαλής του site konstantakopoulos.gr, αρθρογράφος και αναλυτής Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος , μιλώντας σήμερα στο ράδιο 98.4 υποστήριξε ότι ναι μεν ο Τουρκικός νέο - οθωμανισμός και επεκτατισμός τροφοδοτεί μια διαρκή επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, όμως υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει ούτε και ποτέ υπήρξε κανένα θέμα στη Μεσόγειο που να είναι ελληνοτουρκικό, τοπικό, να καθορίζεται κυρίως από την δυναμική στις δύο χώρες, από τον ελληνικό ή τον τουρκικό εθνισμό και εθνικισμό. Ούτε κουνούπι δεν κινείται στην περιοχή που να μην ενδιαφέρει όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Δεν υπήρξε ελληνοτουρκική σύγκρουση καθ’ ‘ολο τον περασμένο αιώνα που να μην σχεδιάστηκε εκτός περιοχής και να μην έγινε δυνατή εξαιτίας της ενθάρρυνσης που έλαβε από το εξωτερικό μία ή και οι δύο πλευρές.

Η Αγγλία και τη Γαλλία έσπρωξαν την Ελλάδα στη Μικρασιατική Εκστρατεία το 1921. Βρετανία και ΗΠΑ ήταν πίσω από τα πογκρόμ των Ελλήνων στην Πόλη το 1955. Οι ΗΠΑ έσπρωξαν την Ελλάδα στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο και την Τουρκία στην εισβολή στο νησί το 1974.Αυτό συνέβη με τους πολέμους, συνέβη και με τις απόπειρες «ειρήνης». ΗΠΑ και Βρετανία επέβαλαν τη Ζυρίχη και το Λονδίνο, ΗΠΑ και Ισραήλ επέβαλαν την απομάκρυνση των S300 από την Κύπρο και κατάφεραν να φέρουν εδώ τον Οτσαλάν ώστε να τον παραδώσουμε και να καταλήξει τελικά στην Τουρκία, οι Αμερικανοί επέβαλαν τη συμφωνία «γκριζοποίησης» των Ιμίων και τη συμφωνία της Μαδρίτης, την ελληνική (ουσιαστικά άνευ όρων ή με δυσμενείς για την Ελλάδα και την Κύπρο όρους!) υποστήριξη στην τουρκική υποψηφιότητα για την ΕΕ.

ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ εκπόνησαν τις κατευθυντήριες ιδέες πίσω από το σχέδιο Ανάν, που προέβλεπε τη διάλυση του κυπριακού κράτους ως μέθοδο επίλυσης του κυπριακού και στη συνέχεια άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις για να εγκριθεί. Μεταξύ των ασκούντων τις πιέσεις η Exxon που ευχαρίστησε στη συνέχεια η Κύπρος παραχωρώντας της το φιλέτο των υδρογονανθράκων της. Για να καταλάβουμε επομένως τι συμβαίνει και να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να αρχίσουμε αναλύοντας τη δράση των μεγάλων δυνάμεων («από το γενικό στο ειδικό», κατά πως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου). Για να αναλύσουμε σωστά τη δράση των μεγάλων δυνάμεων πρέπει να μην εξαρτώμεθα οι ίδιοι από αυτές. Το μόνο που δεν στέκεται είναι η ανάλυση ότι η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα πολιτισμένων λαών στην οποία κατοικεί και η βάρβαρη Τουρκία, αποκλειστική πηγή όλων των προβλημάτων.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια