Γιώργος Σαχίνης

Δημ. Μηλάκας: «“Σκηνικό” προαναγγελθέν από το 2012 σε Αιγαίο - Ανατολική Μεσόγειο»

«Ουάσιγκτον “κερνάει” και Βερολίνο “πίνει”»  

Κλίμα ελληνοτουρκικών σχέσεων έντασης, όπου για την αποκλιμάκωση του, δημιουργείται «σκηνικό» με την Ουάσιγκτον να «κερνάει» και το Βερολίνο να «πίνει», περιέγραψε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μηλάκας στον  98.4.

Ο αρχισυντάκτης στο «Ποντίκι»  Δημήτρης Μηλάκας, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε , ότι  σύμφωνα με όσα ακούγονται από την Τουρκία, ο Ερντογάν κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η τουρκική Νavtex που εκδόθηκε για έρευνες νότια του Καστελλόριζου και από την οποία ξεκίνησε η κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο χωρών είναι καθ’ όλα νόμιμη, καθώς οι εν λόγω θαλάσσιες περιοχές έχουν προσφερθεί για έρευνα και εκμετάλλευση στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου από τον Απρίλιο του 2012 με απόφαση δημοσιευμένη στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μάλιστα ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι τις συντεταγμένες των εν λόγω οικοπέδων η Άγκυρα τις έχει καταθέσει στον ΟΗΕ.

Απ’ όλα αυτά, ενδεχομένως μπορεί κάποιος να διακρίνει το αντάλλαγμα που καλείται να προσφέρει η Αθήνα στην «καλή θέληση» που είπε ότι θα δείξει ο Ερντογάν συμφωνώντας να αποκλιμακώσει την ένταση: την έναρξη συζητήσεων. Ποιο θα είναι το αντικείμενο αυτών των συζητήσεων; Έχουμε την εντύπωση ότι είναι προφανές: Έχει και πόση επήρεια το Καστελλόριζο στη διαμόρφωση της ελληνικής ΑΟΖ; Είναι προφανές ότι για να προχωρήσει η όποια ελληνική κυβέρνηση (στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη) σε έναν τέτοιο διάλογο απαιτείται προετοιμασία του κλίματος και μια στοιχειώδης συναίνεση, από την αξιωματική αντιπολίτευση τουλάχιστον…

Την άνοιξη του 2012, όταν το πολιτικό σύστημα στην Αθήνα βυθιζόταν μαζί με την οικονομία της χώρας στην ανυποληψία και αναζητούσε σωτηρία με μεγάλους συνασπισμούς και εκλογές, η τουρκική Βουλή ψήφισε νόμο που παραχωρούσε την ελληνική υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου για έρευνα και εκμετάλλευση. Ο εν λόγω νόμος μαζί με τους σχετικούς χάρτες της περιοχής δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή αντίδραση στην Αθήνα…

Κάπως έτσι, λοιπόν, φτάσαμε αυτήν τη βδομάδα στην έκδοση της τουρκικής Νavtex και την έξοδο του τουρκικού στόλου στην περιοχή. Με τη Νavtex για έρευνες νότια του Καστελλόριζου η Τουρκία υπενθυμίζει όλα όσα προηγήθηκαν την περασμένη δεκαετία, τις δικές της διπλωματικές κινήσεις και τελικά την ελληνική σιωπή.

Αυτή η σιωπή ή η «μη αντίδραση» των ελληνικών κυβερνήσεων έχει καταστήσει την εν λόγω θαλάσσια περιοχή διαφιλονικούμενη και «δικαιολογεί» το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, που στην «πυροσβεστική» του παρέμβαση κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις στρατιωτικές κινήσεις σ’ αυτήν την «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» περιοχή.

Όπως φαίνεται , είπε, τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εμφανιστεί να ποντάρουν «τα πάντα» στην προστασία του αμερικανικού παράγοντα, καθώς αυτά τα δύο κόμματα μαζί διαπραγματεύτηκαν (ΣΥΡΙΖΑ) και υπέγραψαν (Ν.Δ.) τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας. Αυτή η συμφωνία προβλήθηκε και από τα δύο αυτά κόμματα ως «θώρακας» των ελληνικών συμφερόντων από κάθε επιβουλή.

Οι εξελίξεις, ωστόσο, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ (περί «αμφισβητούμενης περιοχής» νότια του Καστελλόριζου) διαψεύδουν τις προσδοκίες των δύο κομμάτων εξουσίας και τα υποχρεώνουν να μοιραστούν το βάρος των ευθυνών όπως τους αναλογεί για το ξεγύμνωμα της χώρας…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια