Κ. Μελάς: «Συμβιβασμός» υπέρ του Βορρά

Απόψεις
Κ. Μελάς: «Συμβιβασμός» υπέρ του Βορρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη στον Γιώργο Σαχίνη

Τα χρήματα είναι λιγότερα από αυτά που ζητούσαν τα κράτη , ιδίως του Νότου των 27 της Ε.ΕΔ. , λέει στον 98.4 ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πάντειο Κώστας Μελάς, ήτοι 390 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 500 δισεκατομμύρια και το χειρότερο, θα δοθούν τα μισά με δάνεια με μεταρρυθμίσεις μνημονιακού τύπου, που απλά ΄τώρα θα ονομάζεται «εποπτεία» και προγράμματα μεταρρυθμίσεων που με προϋποθέσεις θα μπορούν να αλλάζουν σε Συνόδους κορυφής.

Όπως είπε, οι λεγόμενοι «φειδωλοί» του Βορρά, δείχνουν να κερδίζουν ή τουλάχιστον, φαίνονται να κερδίζουν δυσανάλογα πολλά σε σχέση με το μέγεθός τους στην Ευρώπη, το αποτύπωμα του ΑΕΠ τους στην οικονομία της ευρωζώνης.

Η ουσία της νίκης των «τσιγκούνηδων», όμως, είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίζει σοβαρά από σήμερα την ελληνική κυβέρνηση.

Κι αυτή η ουσία δεν είναι τα λεφτά – τα λεφτά παραμένουν πολλά. Το ύψος του ταμείου Ανάκαμψης που συζητείτο για τέταρτη βραδιά χθες στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών παραμένει στα 750 δις ευρώ της αρχικής πρότασης της Κομισιόν. Εκεί που οι τέσσερις «φειδωλοί» του Βορρά επέβαλαν την έκπτωση και την κρίσιμη αλλαγή ήταν η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων περιορίζοντας τις πρώτες λίγο πάνω από το 50% του συνολικού πακέτου.

Με το σχέδιο Μισέλ που οδήγησε σε συμφωνία, η χώρα μας θα δικαιούται να πάρει συνολικά κοντά στα 30 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και σχεδόν άλλα 20 δις από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης σε ορίζοντα επταετίας.

Όμως οι επιχορηγήσεις περιορίζονται κάτω από τα 16 δις σε σχέση με τα αρχικά 20 δις ευρώ, και τα υπόλοιπα 14 δις του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να ληφθούν, εάν χρειαστεί, με δάνεια.

Το πρόβλημα εδώ είναι , η  απειλή μιας νέας κρίσης χρέους. Με το ελληνικό δημόσιο χρέος, μετά από τρία Μνημόνια και μια κορωνο-ύφεση να οδεύει ήδη προς το 200% του ΑΕΠ, ο νέος δανεισμός, ακόμη και με ευνοϊκά επιτόκια, είναι το θέμα.

 Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως οι «τσιγκούνηδες» φαίνονται να επιβάλουν ρήτρα μεταρρυθμίσεων και «ειδικής διακυβέρνησης – εποπτείας» τόσο στο σκέλος των δανείων όσο και σε εκείνο των επιχορηγήσεων.

Ως προς την εποπτεία, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε απαίτησε, και με βάση την συμβιβαστική πρόταση απέσπασε, ένα υβριδικό σύστημα ενισχυμένης πλειοψηφίας και έμμεσης ομοφωνίας για κάθε πρόγραμμα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι εάν μια χώρα διαφωνεί με το πρόγραμμα αξιοποίησης που θα καταθέσει η Ελλάδα μπορεί να μπλοκάρει τις διαδικασίες εκταμίευσης και να το παραπέμψει στο συμβούλιο κορυφής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News