Γ. Αδαλής: «Η Αγία Σοφία, η μπίζνα της Yeni Şafak και ο Ερντογάν»

Απόψεις
Γ. Αδαλής: «Η Αγία Σοφία, η μπίζνα της Yeni Şafak και ο Ερντογάν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φαίνεται να υπάρχει και μια μεγάλη μπίζνα με διελκυστίνδες μεταξύ Τράμπ και Ερντογάν»

Ο οικονομέτρης – αναλυτής Γιώργος Αδαλής, μιλώντας σήμερα στον 98.4 εξήγησε γιατί πίσω από την υπόθεση της Αγίας Σοφίας, φαίνεται να υπάρχει και μια μεγάλη μπίζνα με διελκυστίνδες μεταξύ Τράμπ και Ερντογάν.

Όπως είπε, τον Ιανουάριο του 2018, η εφημερίδα Yeni Şafak προχωρούσε στη δημοσίευση άρθρων, με πολλές φωτογραφίες, στις οποίες περιγράφονταν η προσπάθεια που κάνει η τουρκική κυβέρνηση να αποκαταστήσει και να αναπαλαιώσει χριστιανικές εικόνες, που είχαν βρεθεί στην Αγία Σοφία και μάλιστα από τότε διατηρεί ειδικό photo gallery στο site της.

Παράλληλα, την ίδια ακριβώς περίοδο, μια γνωστή τουρκική εταιρία κατασκευής οπλικών συστημάτων, ξεκινούσε συζητήσεις με αντίστοιχες εταιρίες των ΗΠΑ, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να προχωρήσει σε είσοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η Αγιά Σοφιά, με μια τουρκική εφημερίδα και με μια τουρκική εταιρία που παράγει όπλα και επιχειρεί είσοδο στον NASDAQ;

H Yeni Şafak ("Νέα Αυγή"), είναι γνωστό ότι αποτελεί την επίσημη φωνή του Ερντογάν καθώς και το μακρύ χέρι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Από τον διευθυντή της Ιμπραήμ Καραγκιούλ μέχρι και τις καθαρίστριες είναι όλοι τους ακραιφνείς οπαδοί του Ερντογάν.

Μπορεί ο Ερντογάν, να έφτασε στο σημείο να ζητά χρήματα ακόμα κι από χριστιανικά ιδρύματα, για αναπαλαίωση χριστιανικών εικόνων, ωστόσο, στην πραγματικότητα προετοίμαζε μια μαύρη επιχείρηση μετατροπής, όχι μόνο της Αγίας Σοφίας, αλλά όλων των χριστιανικών εκκλησιών της Τουρκίας σε τζαμιά. Περίμενε δε να κορυφώσει την κίνησή του αυτή, την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, προκειμένου να εκβιάσει τον Τραμπ και τους χριστιανούς που τον ψηφίζουν. Ο εκβιασμός του προς τον Τραμπ δεν ήταν μόνο πολιτικός, αλλά αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό, οικονομικά αντίποινα στην υπόθεση Μπράνσον!

To 2019 λοιπόν, ένα ταξίδι του Τούρκου υπουργού Οικονομίας και γαμπρού του Ερντογάν στις ΗΠΑ, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, φαίνεται ότι σκοπό είχε την επισημοποίηση ενός "γάμου" ανάμεσα σε μια τουρκική εταιρία και σε μια εταιρία των ΗΠΑ. Πριν κλείσει το 2019 η χρηματιστηριακή πιάτσα μιλούσε για έναν περίεργο συνεταιρισμό Αμερικανών και Τούρκων Ισλαμιστών που ήθελαν να εντάξουν μια κοινή επιχείρηση στον δείκτη NASDAQ. Επρόκειτο για την Εταιρία Enerkon που δραστηριοποιείται στην αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ και της τουρκικής εταιρίας όπλων Albayraklar.

Μετά, όμως, το ξέσπασμα του κορωνοϊού το 2020, οι διαδικασίες πάγωσαν και η Yeni Şafak αρχίζει και ανακινεί με ολοσέλιδα το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση. Την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ajansi ανακοινώνει ότι επετεύχθη τελικά συμφωνία μεταξύ Εnerkon και Albayraklar. H τουρκική εταιρία μεταβιβάζει στην αμερικάνικη το 20% των μετοχών της και δημιουργείται ένα νέο εταιρικό σχήμα με την επωνυμία WATTOZZ. Το 51% της Wattozz ανήκει στην αμερικανική πλευρά (Enerkon) και το 49% στην τουρκική (Albayraklar).

Σύμφωνα με το business plan της νέας εταιρίας, θα προχωρούσε σε είσοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στον δείκτη NASDAQ, με σκοπό την εκμετάλλευση κάποιων πρωτοποριακών οπλικών συστημάτων που είχε αναπτύξει η τουρκική Albayraklar.

Τα συστήματα αυτά ήταν αρκετά και πρόκειται για κατοχυρωμένες πατέντες της τουρκικής εταιρίας αξίας πολλών δισ. Τα πιο γνωστά και εμπορικά ήταν τρία:

Ένα πιστόλι ηλεκτρικής εκκένωσης ιδιαίτερα υψηλής τάσης (taser) το οποίο όμως δεν λειτουργεί με τα γνωστά καλώδια που βλέπουμε στις ταινίες να χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί στις συλλήψεις. Αλλά λειτουργεί ασύρματα και ο ηλεκτρισμός μεταφέρεται χωρίς καλώδια καθιστώντας το πολύ πιο εύχρηστο κι αποδοτικό. Το μοντέλο ονομάζεται Τ61 και οι Τούρκοι το αποτιμούν άνω του 1 δισ. δολαρίων ως αξία πατέντας. Θεωρούν ότι αν αγοραστεί από την Αστυνομία των ΗΠΑ τα κέρδη θα εκτιναχτούν σε αστρονομικά ύψη. Ειδικά για το πιστόλι Τ61, το business plan της νέας εταιρίας, αναφέρει ότι θα κατασκευαστούν τέσσερα εργοστάσια. Δύο σε ΗΠΑ και δύο στην Τουρκία όπου θα βρίσκονται οι γραμμές παραγωγής.

Να νέο εξελιγμένο UCAV, το οποίο έχει την ικανότητα να εκτελεί βολές τριών διαστάσεων (3 axis fire) με ένα σύστημα σκόπευσης κι ένα λογισμικό το οποίο οι Τούρκοι εκθειάζουν.

Ένα επιθετικό υποβρύχιο drone.

Στις αρχές Απριλίου η NASDAQ προχωρά σε μια ανακοίνωση που επισημοποιεί όσα είχε αποκαλύψει τον προηγούμενο μήνα το πρακτορείο Anadolu. Και μάλιστα γνωστοποιεί ακόμα και τον κωδικό που θα έχει στο ταμπλό η νεοσυσταθείσα εταιρία Wattozz η οποία θα διαπραγματεύεται ως "WTTZ".

Έκτοτε, η τύχη αυτής της σύμπραξης αγνοείται και δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Φαίνεται ότι η ιδέα μια ισλαμική εταιρία να διαπραγματεύεται στο Αμερικάνικο Χρηματιστήριο, δεν άρεσε σε κανέναν. Ούτε στους συντηρητικούς χριστιανούς του ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ αλλά ούτε και στους Δημοκρατικούς. Πολύ απλά διότι άπαντες κατάλαβαν, ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να αποκτήσει τεχνογνωσία στην μαζική παραγωγή. Τεχνογνωσία για εργοστάσια των οποίων οι γραμμές παραγωγής θα είναι ταχύτατες.

Ο Ερντογάν όταν κάνει μπίζνες, δεν ξεχνά ποτέ να κατατροπώσει το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων. Έτσι, χρησιμοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου για να προκαλέσει τους Έλληνες. Αυτή τη φορά, ήταν το 2020 όταν διοργάνωσε, ηχογράφηση ψαλμών του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά από τον Ιμάμη Οντέρ Σόϊ και τον Μουεζίνη Αχμέτ Τοραμάν.

Κάνοντας μια αναζήτηση στο αρχείο ειδήσεων της Yeni Şafak, διαπιστώσαμε, είπε ο Γιώργος Αδαλής, ότι αμέσως μετά από την πρόκληση αυτή, ξεκινά η ένταση στην αρθρογραφία για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Αρχικά με σχόλια και κατόπιν με άρθρα σε όλα τα ΜΜΕ που διαθέτει. Ενώ στις αρχές Ιουνίου αναλαμβάνει ο ίδιος ο Καραγκιούλ να υπογράψει πύρινα άρθρα για την Αγία Σοφία και την αναγκαιότητα μετατροπής της σε Τζαμί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News