Κ. Μαυρομάτη: Δεν υπάρχει μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές  Δίκαιο

Απόψεις
Κ. Μαυρομάτη: Δεν υπάρχει μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές  Δίκαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε στο Συμβατικό Δίκαιο , ούτε στο Εθιμικό Δίκαιο επιτρέπεται η τμηματική οριοθέτηση

Εξόχως αποκαλυπτική ήταν σήμερα η διδάκτορας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, νομικός, Κέρη Μαυρομάτη στο Ράδιο 98.4 , μιλώντας για εσωτερικούς «συνηγόρους» του Ερντογάν, για όσους υποστηρίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δεν απαγορεύουν την μερική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ούτε στο Συμβατικό Δίκαιο , ούτε στο Εθιμικό Δίκαιο επιτρέπεται η τμηματική οριοθέτηση τόνισε και όλες οι χώρες που έχουν οριοθετήσει με τα στοιχεία που έχουν στείλει στον ΟΗΕ , έχουν κάνει συνολική οριοθέτηση και επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης, αφού ουσιαστικά μιλάμε για κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα εδάφους και της προέκτασης τους σε θάλασσα και αέρα, όπου η κυριαρχία είναι ενιαία και όχι φέτες-φέτες. Εξαίρεση η Τουρκία με το μοντέλο στα Κατεχόμενα, αλλά πάντως εκτός της διεθνούς νομιμότητας.

Όσοι στην Ελλάδα υποστηρίζουν την τμηματική οριοθέτηση, στη ουσία όχι απλά δικαιώνουν την Τουρκία που αμφισβητεί το δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες στο νησιωτικό μας χώρο ακόμη και σε βραχονησίδες και βράχους μας, αλλά και την ίδια την ιδιοκτησία τους. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα των δύο προσφυγών της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο, όπου εκεί επικαλούμαστε το αδιαίρετο των θαλάσσιων ζωνών και δικαιωμάτων μας , που το παράνομο μνημόνιο με τις συντεταγμένες του όπως κατατέθηκαν, το διασπά, ενώ ατυχώς την ίδια ώρα φαίνεται να συζητάμε σενάρια μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο.

Η κ. Μαυρομάτη, ανέλυσε επίσης γιατί η επέκταση ενιαία της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. , το κλείσιμο των κόλπων και τα σημεία για τις ευθείες γραμμές βάσης , τα σημεία πρόσοψης τους και οι μετρήσεις τους, είναι το κλειδί ακόμη και για την ακύρωση στη πράξη του παράνομου συμφώνου, ενώ εξήγησε τι σημαίνει κλείσιμο για τις μετρήσεις των κόλπων αλλά και την σημασία μίας τέτοιας κίνησης για λόγους εθνικής ασφάλειας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News