Γιώργος Σαχίνης

B.Αδαμίδης : Το Ελληνικό “casus belli “ είναι νομικό, Κλείσιμο κόλπων, Αιγιαλίτιδα 12 ν.μ. και σημεία βάσης μετρήσεων

Ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ  Βασίλης Αδαμίδης, μιλώντας στο Ράδιο 98.4 ανέλυσε γιατί ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, λένε την  πλήρη αλήθεια ή κρύβονται πίσω από το «άλλοθι»  γενικόλογων αναφορών στο Διεθνές Δίκαιο ,  χωρίς όμως να το εφαρμόζουν στην πράξη, «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα» . Όπως είπε, κάνουν αναφορές σε διεθνή δικαστήρια και αποφάσεις τους, χωρίς να λένε ότι αυτές είναι για κάθε περίπτωση μοναδικές, ενώ την ίδια ώρα ανοίγουν περίεργες συζητήσεις ακόμη και για μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο , που μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ με την Τουρκία για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Ο κ. Αδαμίδης, τόνισε ότι τα νομικά όπλα στη φαρέτρα της Ελλάδας είναι, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των κόλπων και ο καθορισμός ευθειών γραμμών βάσης, η αύξηση της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι το όριο των 12 ναυτικών μιλίων, η (μονομερής) κατάθεση συντεταγμένων ΑΟΖ στους διεθνείς οργανισμούς, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με τα γειτονικά κράτη. Αυτά πρέπει να ενεργοποιηθούν τη σωστή στιγμή, στο σωστό σημείο και με το σωστό τρόπο, ανάλογα με τη βαρύτητά τους.

Βεβαίως, το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ πρέπει να ακυρωθεί de facto και de jure, τα παραπάνω ακριβώς αυτό μπορούν να κάνουν. «Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας τμηματικής οριοθέτησης ή ενός συνυποσχετικού με την Αίγυπτο για προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο, καθώς κάτι τέτοιο θα εστίαζε δυσανάλογα στο γεωγραφικό χώρο νοτίως του συμπλέγματος του Καστελλορίζου, το οποίο θα έσπευδε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία ως ενδιαφερόμενο μέρος» , συμπλήρωσε .

Τα στάδια της νομικής κλιμάκωσης είναι πολλά. Η χρήση τους πρέπει να γίνει στρατηγικά και λελογισμένα. Ταυτόχρονα με την προσήλωση στους επιθυμητούς στόχους, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη κομβική συγκυρία για τη Μεσόγειο, πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν (χωρίς απαραίτητα να

Ταυτόχρονα με τις καίριες δηλώσεις αποτροπής και την πλήρη ετοιμότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση με οποιοδήποτε μέσο, πρέπει να γίνει σαφές ότι το "γκριζάρισμα" των ελληνικών κόκκινων γραμμών από την πλευρά της Τουρκίας, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα Αιγαίο με κλειστούς κόλπους και ευθείες γραμμές βάσης, με καθεστώς 12 ναυτικών μιλίων και την Ανατολική Μεσόγειο μοιρασμένη μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια