Γιώργος Σαχίνης

Περικλής Νεάρχου: Τα διαχρονικά ολισθήματα από το 1997 και η Τουρκική στρατηγική  

Ο πρέσβης ε.τ. Περικλής  Νεάρχου, μιλώντας στο Ράδιο 98.4 με αφορμή το νέο βιβλίο των δυο έγκυρων δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη για το περίφημο κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης του 1997, είπε ότι  ρίχνει άπλετο φως στην κατευναστική πολιτική Σημίτη έναντι της Άγκυρας,  που δυστυχώς έγινε δόγμα μέχρι σήμερα. Όπως είπε το βίβλοι επιβεβαιώνει, με αναμφισβήτητο τρόπο, τις ολέθριες συνέπειες που είχε το ανακοινωθέν αυτό στην Ελληνική πολιτική στο Αιγαίο και ειδικότερα στην άσκηση εκ μέρους της Ελλάδος των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές θαλάσσιο δίκαιε, με βάση τη Σύμβαση του Montego Bay του 1982.

Το βιβλίο βασίζεται σε απόρρητα Αμερικανικά τηλεγραφήματα, που αποχαρακτηριστήκαν με προσπάθειες των δυο συγγραφέων, με βάση τον γνωστό Αμερικανικό νόμο περί ελευθερίας στην πληροφόρηση. Τα τηλεγραφήματα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της τότε Κυβερνήσεως και του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι δήθεν δεν γνώριζαν τίποτε για το κοινό ανακοινωθέν πριν τη μετάβαση τους στη Μαδρίτη. Αποδεικνύεται, αντιθέτως ,ότι η Αμερικανική πλευρά ,συνδέοντας την πολιτική των " ίσων  αποστάσεων ",μετά το φιάσκο των Ιμίων ,τον Ιανουάριο του 1996 ,προώθησε την αποδοχή από την Ελληνική πλευρά της θέσεως ότι  " η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο " και ότι η Ελληνική πλευρά δεν πρέπει να προχωρήσει σε " μονομερείς ενέργειες " .

Προφανώς Τουρκία , όταν αναφέρεται σε ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, δεν τα εντάσσει στο διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.

Ο Περικλής Νεάρχου, υποστήριξε ότι , η Άγκυρα, αφού , σε πρώτο στάδιο ,επεδίωξε να εμποδίσει την Ελλάδα ν' ασκήσει τα δικαιώματα της και να κερδίσει χρόνο για να προωθήσει τα εξοπλιστικά της προγράμματα, έριξα ,σε δεύτερο στάδιο , τη μάσκα και  επιχειρεί ,ωμά και απροκάλυπτα , ν' αρπάξει την ΑΟΖ της Ελλάδος και της Κύπρου, προβάλλοντας τη γνωστή αυθαίρετη θεωρία της ότι δήθεν τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Εκμεταλλεύτηκε την Ελληνική υποτέλεια στον Αμερικανικό παράγοντα και τη συνακόλουθη αδράνεια και φοβική πολιτική, όπως επίσης την εγκληματική αμέλεια στην αμυντική προετοιμασία της χώρας και τη διαφύλαξη της αναγκαίας αεροναυτικής ισορροπίας, για να πάρει η ίδια την πρωτοβουλία και να φτάσει στη διακήρυξη της λεγομένης " Γαλάζιας Πατρίδας " και στην ιταμή υπογραφή του γνωστού μνημονίου με τον εγκάθετο της στην Τρίπολη Αλ Σαρατζ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια